-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 26

Prezidentūra teigiamai vertina iniciatyvą dėl sovietinių paminklų šalinimo

Po to, kai Rusija užpuolė Ukrainą, Lietuvoje pradėti šalinti sovietų kariams pastatyti paminklai. Prezidentūra tokį žingsnį vertina palankiai.
Dr. Jolanta Karpavičienė
Jolanta Karpavičienė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Pasak šalies vadovo vyriausiosios patarėjos švietimo, mokslo ir kultūros klausimais Jolantos Karpavičienės, dėl to, kas turi būti viešosiose erdvėse, bendradarbiaudami turi apsispręsti bendruomenės, savivalda ir ekspertai.

„Miestų ir kitoms viešosioms erdvėms priskiriamas krūvis yra, visų pirma, tų vietų bendruomenių, savivaldos ir ekspertinių institucijų konstruktyvaus bendradarbiavimo laukas. Tik plėtodami įtraukų, atvirą bei argumentuotą procesą, galime tikėtis išties deramai mūsų istoriją įprasminančių ir aktualinančių erdvių“, – atsakyme 15min komentavo patarėja.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno Aukštųjų Šančių karių kapinės
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno Aukštųjų Šančių karių kapinės

„Valstybės pareiga – užtikrinti sklandų, dialogu grįstą šio proceso reglamentavimą, tokį, kuriame kiekviena iš suinteresuotų šalių turėtų platformą saviesiems konstruktyviems argumentams pristatyti – tad šiuo požiūriu pastarųjų dienų sprendimus galima vertinti teigiamai“, – pažymėjo J.Karpavičienė, atsakydama į klausimą, kaip prezidentas vertina iniciatyvą nukelti savivaldybių kapinėse esančius sovietinius paminklus.

Praėjusią savaitę kultūros ministras Simonas Kairys pasirašė įsakymą, kuriuo šalies savivaldybėms atrištos rankos spręsti dėl sovietinio paveldo kapinėse, rašo BNS.

Tą padaryti nuspręsta siekiant įvertinti savivaldybių prašymus dėl kapinėse esančių sovietinių memorialų teisinės apsaugos naikinimo.

Iki šiol kriterijai numatė išimtį, kad į kultūros vertybių registrą įrašomi kapai, neveikiančios kapinės, palaikų laidojimo ir užkasimo vietos. Dėl to dalies savivaldybių ar nacionalinio lygmens Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos negalėjo jų išbraukti iš sąrašo.

Pagal atnaujintą tvarką, sprendžiant dėl teisinės apsaugos reikalingumo nevertinami objektai, kurie yra nacistinės Vokietijos ar SSRS kariuomenės ar kitų šių valstybių specialiųjų tarnybų, vykdžiusių Lietuvos gyventojų represijas, veiklą ar jų narius propaguojančios skulptūros, atvaizdai, užrašai ar kiti simboliai.

Ši nuostata netaikoma neveikiančiose kapinėse, palaikų laidojimo ar užkasimo vietose esantiems kapams ar antkapiams.

Dalis savivaldybių jau ėmėsi nukėlinėti sovietinius paminklus viešosiose erdvėse, įskaitant kapines.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius