-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 31 /16:56

Prezidentūra teikia pataisas Seimui dėl privalomo psichologo dalyvavimo vaikų apklausose

Tai, kad psichologai nedalyvauja apklausiant vaikus dėl smurto artimoje aplinkoje, yra didelė problema, nors tai nekainuoja milijonų valstybei, sako prezidentės patarėja Lina Antanavičienė. Prezidentūra pranešė teikianti Seimui Baudžiamojo proceso kodekso pataisas, kuriomis įvedama prievolė visas nukentėjusių ar liudijančių vaikų apklausas vykdyti pasitelkus profesionalų psichologą ir tik specialiose patalpose.
Verkianti mergaitė
Verkiantis vaikas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Nesiliaujančios smurto prieš vaikus tragedijos viena po kitos atskleidžia šiurpią tikrovę, kad kankinami, luošinami, žudomi vaikai lieka neišklausyti, nes teisėsauga jų apklausas atlieka neprofesionaliai arba apsiriboja tik suaugusiųjų liudijimais. Dėl nekokybiškų apklausų ikiteisminiai tyrimai neretai nutraukiami, o smurtautojai išvengia pelnytos bausmės“,– rašoma prezidentūros pranešime.

Prezidentūros duomenimis, nukentėjusių nepilnamečių skaičius kasmet didėja. Pernai jų buvo 2777, iš jų fizinį smurtą patyrė 1051 vaikas. Tačiau iš 1048 pradėtų tyrimų net 489 buvo nutraukti, teismui perduoti 346.

Tikimasi, kad privalomas psichologas vaikų apklausose padės teisėsaugai atlikti objektyvų bei operatyvų tyrimą ir išvengti lemtingų klaidų. Specialiuose apklausos kambariuose vykdomos apklausos apsaugos vaiką nuo galimos kitų asmenų įtakos, sumažins psichologinį spaudimą ir traumuojantį apklausos poveikį. Tokių patalpų šalyje šiuo metu yra 46.

Pataisomis taip įtvirtinama prievolė nepilnamečių apklausas stebėti vaiko teisių apsaugos specialistui, kad būtų apginti vaiko interesai.

Tragedijos galėjo išvengti

„Galėjo situacija (Kėdainiuose – BNS) pasibaigti ne tragedija, jeigu būtų laiku reaguota į tuos pirmuosius signalus. (...) Jeigu po pirmojo signalo būtų imtasi visų reikalingų veiksmų, vaikas šiandien turbūt laimingai gyventų“, – antradienį Žinių radijui sakė patarėja.

Anot jos, viena iš pagrindinių problemų – kad vaikas, prieš kurį, įtariama, naudotas smurtas, net nebuvo apklaustas dalyvaujant psichologui.

„Yra specialistai, kurie turėtų įvertinti ir geba tą daryti, kurie baigę specialius mokslus ir to vaiko kalbą suprasti, ir netiesioginius signalus iš vaiko suprasti. Šiuo atveju kalbame apie didžiulę problemą, kuri išryškėjo, apie kurią labai daug šnekama, – kad dalyvaujant tokiose ikiteisminio tyrimo procesuose nepasitelkiami psichologai, kada įtariamas smurtas prieš vaikus, o tai yra būtina“, – teigė L.Antanavičienė.

„Psichologas galėtų įvertinti tą informaciją, kurią vienaip ar kitaip perteikia vaikas – ar verbaliniu būdu, ar savo elgesiu. Policininkas nėra parengtas dirti su vaiku ir skaityti tuos signalus, kurių mes, nepasiruošiusieji tam darbui, tiesiog ir nemokame skaityti, – sakė ji. – To nėra ir labai daug kitų kartų, kada įtariamas smurtas prieš vaikus artimoje aplinkoje, psichologai nedalyvauja apklausose.“

Kainuotų iki 200 tūkst. eurų

Prezidentės patarėjos teigimu, vienas iš argumentų, kuris pateikiamas nurodant priežastis, kodėl tai nedaroma – kad neužtenka psichologų ir trūksta lėšų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lina Antanavičienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lina Antanavičienė

„Psichologai tvirtina, kad psichologų yra, tokių žmonių yra. Lėšų, jeigu žiūrėsime valstybės masteliu, tai nėra labai daug. Tai nėra milijonai. Tikrai. Tai yra galbūt 100 tūkst., galbūt 150 tūkst., daugiausia – 200 tūkst. eurų per metus“, – teigė L.Antanavičienė.

Darius Valkavičius: Vaikų apklausoms reikalingų psichologų trūksta

Vykstant ikiteisminiam tyrimui dėl seksualiai prievartautų mažamečių, vyriausiasis Kauno prokuroras Darius Valkavičius teigia, kad vaikų apklausoms reikalingų psichologų trūksta.

„Mes susiduriame su problema, kad (...) nėra psichologų. Ir tada turi policijos pareigūnai ir prokurorai ieškoti, kaip išspręsti šitą situaciją, apginti tuos vaikus ir surinkti informaciją, kad būtų atliekami ikiteisiminio tyrimo veiksmai“, – žurnalistams Kaune antradienį sakė Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras.

D.Valkavičius teigė, kad teisėsauga su psichologų trūkumu susiduria atlikdama ikiteisminį tyriną dėl prievartos prieš nepilnamečius, kuriame vienu metu apklausti reikia „ne vieną asmenį“.

Prokuroras sakė, jog pareigūnai kreipėsi į kelias institucijas, tačiau reikiamos pagalbos nesulaukė.

„Kėdainių bylos kontekste šiandien mes labai daug kalbame apie vaiko teisių užtikrinimą baudžiamajame procese, tačiau kada šiandien realiai turime dirbti su konkrečia byla ir ne su vienu asmeniu, mes susiduriame su problema vienu metu gauti jiems psichologinę pagalbą. Tai tokia informacija iš mūsų yra – kada reikia dirbti, tada atsiranda problemų. Kalbėti, ko gero, mes galime visi“, – tvirtino D.Valkavičius.

Praėjusią savaitę ligoninėje mirė sunkiai namuose Kėdainiuose sumuštas keturmetis. Įtarimai dėl to pateikti vaiko motinai ir patėviui.

Pernai lapkritį, gavus signalą iš darželio dėl galimo smurto prieš tą patį vaiką, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, bet nuspręsta, kad berniukas galėjo susižaloti pats, todėl ikiteisminis tyrimas nutrauktas. Paaiškėjo, kad berniukas, kuris auklėtojai prisipažino, jog jį muša patėvis, nebuvo apklaustas atliekant ikiteisminį tyrimą.

Vasario 14 dieną Seime planuojama surengti neeilinę sesiją, kad būtų priimtos su vaiko teisių apsauga susijusios įstatymų pataisos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius