-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 29

Prezidentūroje pirmą kartą vyks kultūros paveldo apdovanojimai „Paveldo DNR“

Valstybinė kultūros paveldo komisija penktadienį pirmą kartą organizuoja kultūros paveldo apdovanojimus „Paveldo DNR“.
Žygimantas Gedvila/BNS nuotr. Prezidentūra
Žygimantas Gedvila/BNS nuotr. Prezidentūra
Temos: 1 Paveldas

Apdovanojimuose bus pagerbti geriausiai tvarkomi kultūros paveldo objektai, labiausiai šioje srityje pasižymėję žmonės ir sėkmingiausios iniciatyvos.

Prezidentūroje vyksiančios apdovanojimų ceremonijos metu bus paskelbti trys laureatai trijose nominacijose – objektų, žmonių ir darbų. Taip pat kultūros paveldo bendruomenės nariams bus įteiktos specialios Paveldo komisijos padėkos.

Šie apdovanojimai bus rengiami kas ketverius metus – tiek, kiek trunka vienos Paveldo komisijos kadencija.

„Paveldo DNR“ organizatoriai gavo 102 paraiškas, o iš jų vertinimo komisija toliau svarstė 11 paveldo objektų, 11 asmenybių ir 16 iniciatyvų bei darbų. Vertintojai kiekvienoje kategorijoje atrinko po tris nominantus.

Asmenybių nominacijoje atrinkti „Art deco“ ir Amsterdamo mokyklos muziejaus Kaune įkūrėjai Karolis Banys ir Petras Gaidamavičius, Neringoje restauruotų vilų „Loebel“ ir „Maria“ savininkas Dominykas Chlebinskas ir Pasvalio rajone esančio Pumpėnų malūno gaivintojai Arminas ir Martynas Vareikos.

Objektų nominacijoje dalyvauja Kaune esantis Aleksandros Iljinienės namas, Vilniaus Medinės miesto architektūros muziejus ir Alytaus rajono Kurnėnų Lauryno Radziukyno mokykla.

Iniciatyvų ir darbų nominacijoje atrinktas Zarasų rajono Inovatorių slėnis kartu su Arūnu Survila, Pasvalio rajone esantis Raubonių malūnas-karšykla-verpykla kartu su Vaidotu Gikiu ir aušrininko Martyno Jankaus sodyba Pagėgių savivaldybėje.

Specialiai „Paveldo DNR“ apdovanojimams statulėles sukūrė stiklo menininkas Remigijus Kriukas.

Apdovanojimų steigėjas – Valstybinė kultūros paveldo komisija. Renginį globoja Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda

Valstybinė kultūros paveldo komisija yra Seimo, prezidento ir Vyriausybės ekspertė ir patarėja valstybinės kultūros paveldo apsaugos politikos, jos įgyvendinimo, vertinimo ir tobulinimo klausimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius