-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 27 /17:02

Tarp apdovanotųjų už Lietuvos garsinimą – Birutė Galdikas, Antanas Mockus, Rūta Šepetys, Jonas Mekas ir Ray Bartkus

Ketvirtadienį prezidentūroje „Globalios Lietuvos apdovanojimuose 2012“ pirmą kartą pagerbti šviesiausi Lietuvos protai.
A.Avižienis ir D.Grybauskaitė.
A.Avižienis ir D.Grybauskaitė. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Apdovanojimai, kuriems iš viso pateikti 48 kandidatai iš 18 šalių, įteikti keturiose kategorijose: verslo ir vadybos, mokslo ir technologijų, meno ir kultūros bei už viso gyvenimo pasiekimus.

Mokslo ir technologijų kategorijoje už indėlį į aplinkos išsaugojimą pagerbta antropologė Birutė Galdikas, daugiau kaip prieš 40 metų Indonezijoje įkūrusi orangutanų stebėjimo centrą, o vėliau įsteigusi tarptautinį fondą Los Andžele.

Apdovanojimais šioje kategorijoje taip pat įvertinti Kanados Queens universiteto organinės chemijos specialistas, mokslininkas Viktoras Sniečkus bei lietuvių kilmės NASA astronautas Josephas Karol Bo Bobko.

Verslo ir vadybos kategorijoje apdovanojimus pelnė tarptautinės bendrovės „Glencore International“ vadovas Ivanas Glasenbergas iš PAR, „Get Jar“ įkūrėjas ir vadovas Ilja Laursas bei Kolumbijos politikas, matematikas ir visuomenės veikėjas Antanas Mockus.

Už sėkmingą veiklą Meno ir kultūrs srityje apdovanota JAV gyvenanti rašytoja Rūta Šepetys, savo knygoje „Tarp pilkų debesų“ pasakojusi lietuvių tremties į Sibirą istoriją. Šioje kategorijoje apdovanotas menininkas Ray Bartkus, lietuvių kilmės architektas iš Italijos Massimiliano Fuksas.

Viso gyvenimo pasiekimų apdovanojimais pagerbti trys aktyvią tarptautinę karjerą padarę lietuviai. Tai – Kalifornijos universiteto profesorius, mokslininkas, informatikas Algirdas Avižienis, avangardinio kino pradininkas Jonas Mekas bei verslininkas ir filantropas dr. Juozas Kazickas.

B.Galdikas į apdovanojimus neatvyko dėl ligos

Atsiimti apdovanojimą atvyko vienintelis A.Avižienis.

„Dėkui už šią ypatingą progą apsilankyti Lietuvoje, džiaugiuosi, kad blogas oras nesutrukdė. Išlipau iš lėktuvo po šešiolikos valandų skrydžio iš Kalifornijos, atvykau pas jus, visi miegai išlakstė. Dėkui jums už pripažinimą, linkiu daug sėkmės“, – atsiimdamas apdovanojimą sakė jis.

B.Galdikas į ceremoniją neatvyko dėl ligos – Indonezijoje įkandus vabzdžiui ji atsidūrė JAV ligoninėje.

Jai skirtą apovanojimą iš prezidentės rankų atsiėmė B.Galdikas gamtosaugos, labdaros ir paramos fondo direktorė Sandra Dastikienė. Ji sakė, kad B.Galdikas laukia savanorių, norinčių kitąmet dalyvauti ekspedicijoje Borneo saloje.

Ceremonijos dalyviai stebėjo iš anksto įrašytas laureatų padėkas.

D.Grybauskaitė: jūsų sėkmės istorijos – visos Lietuvos įvertinimas

Apdovanojimų ceremonijoje dalyvavusi prezidentė Dalia Grybauskaitė teigė, kad užsienyje gyvenančių profesionalų sėkmės istorijos yra visos Lietuvos įvertinimas.

„Jūsų proto ir kūrybos galiomis kuriame globlią Lietuvą, jungiančią visame pasaulyje gyvenančius lietuvius, jų idėjas. Mes gyvenome, kūrėme ir palikome pėdsaką daugelyje šalių“, – kalbėjo valstybės vadovė.

Anot jos, pirmą kartą teikiami „Globalios Lietuvos apdovanojimai 2012” – įvertinimas garsinant Lietuvą. Prezidentė pridūrė, kad viliasi, jog jie taps tradiciniai.

„Kuo daugiau žinosime apie iškilias asmenybes, tuo didesni būsime“, – sakė ji

D.Grybauskaitė atkreipė dėmesį, kad nominantų sąrašą galėtų papildyti dar dešimtys iškilių asmenybių.

„Džiaugiamės jūsų pasiekimais, didžiuojamės jumis, linkime sėkmės kitais metais. Susirinkome jums padėkoti gražiais apdovanojimais, kaip jie besivadintų – oskarais ar ne, bet jie yra iš visos mūsų širdies“, – sakė ji.

Į „Globalios Lietuvos apdovanojimus 2012“ atvyko užsienyje dribančių savo sričių profesionalų iš Honkongo, JAV, Jungtinės Karalystės, Šveicarijos, Švedijos, Belgijos, Nyderlandų, Danijos, Ukrainos.

Organizatoriai pranešė, kad užsienio lietuvių pasiekimus pagerbs Didžiosios Britanijos ambasadorius Lietuvoje Davidas Huntas, Lietuvoje veikiančių tarptautinių kompanijų vadovai bei profesionalai, dirbantys garsiausiose pasaulinėse finansų ir tarptautinėse institucijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius