Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 07

Prezidentūroje rengiamas Regionų forumas apie savivaldos savarankiškumą

Prezidentūroje antradienį rengiamas Gitano Nausėdos inicijuotas kasmetinis Regionų forumas, skirtas svarbiausiems regionų politikos ir savivaldos plėtros klausimams aptarti.
Prezidentūra
Prezidentūra / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Anot Prezidentūros pranešimo, šių metų renginys skirtas savivaldos savarankiškumo stiprinimo temai.

Forumą sudarys dvi dalys. Pirmoje dalyje bus kalbama apie žaliąją transformaciją ir savivaldos finansinio savarankiškumo stiprinimą. Antroje dalyje kalbės prezidentas Gitanas Nausėda, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, premjerė Ingrida Šimonytė, parlamentinių partijų atstovai.

Pasak prezidento patarėjo Povilo Mačiulio, forume ketinama aptarti būtinybę keisti Fiskalinės drausmės įstatymą, siekiant didesnių savivaldos pajamų, taip pat bus kalbama apie būtinus pokyčius žemės valdymo srityje.

„Taip pat klausimas, kokias galias ir funkcijas turės merai, iki šiol nėra atsakytas. Todėl yra pakviesti ir politinių partijų atstovai, kurie diskutuos ir galbūt išsakys partijų pozicijas“, – BNS teigė P. Mačiulis.

Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Mindaugas Sinkevičius apžvelgs, kaip vykdomas pernai politikų pasirašytas memorandumas dėl savivaldybių savarankiškumo.

Praėjusių metų rugsėjį partijos įsipareigojo stiprinti Lietuvos savivaldybių savarankiškumą ir atsakomybę, didinti jų įtaką formuojant ir įgyvendinant regioninės politikos tikslus.

Susitarta peržiūrėti funkcijų pasiskirstymą tarp centrinės ir vietos valdžių, plėsti savivaldybių finansinį savarankiškumą, užtikrinti šimtaprocentinį valstybės savivaldybėms deleguotų funkcijų finansavimą, stiprinti Lietuvos savivaldybių interesų atstovavimą Seime, Vyriausybėje ir kitose valstybės institucijose.

Tuomet memorandumą pasirašė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Lietuvos socialdemokratų partija, Liberalų sąjūdis, „Laisvė ir teisingumas“, Lietuvos socialdemokratų darbo partija, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-krikščioniškų šeimų sąjunga, Darbo partija, Laisvės partija, Žaliųjų partija ir Krikščionių sąjunga.

Pasak P.Mačiulio, per metus nelabai pasistūmėta įgyvendinant memorandumo kryptis, tam įtakos turėjo ir centrinės valdžios pasikeitimai.

Anot jo, prezidentas ragina Seimą ir Vyriausybę apsispręsti, kokius konkrečius veiksmus būtina atlikti per kadenciją, kad „regionai ir savivaldybės stiprėtų ne popieriuje, o realybėje“.

„Kaip rodo paskutiniai metai, valstybė, atsidūrusi sudėtingose situacijose, iš naujo atsiremia į savivaldą ir svarbius sprendimus pandemijos, migracijos krizės kontekste, tenka priimti vietos lygiu, nes kitu atveju kyla rizika, kad sprendimai gali būti netikslūs, pavėluoti“, – sakė prezidento patarėjas.

Regionų forumas vyks trečią kartą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius