-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 26 /18:10

Prezidentūros reakcija: bandymas diskredituoti valstybę

Prezidentūra griežtai sureagavo į Seimo laikinosios komisijos išvadas, nepalankias valstybės vadovui.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Seimo komisijai pripažinus, kad prezidentas Gitanas Nausėda pats prieš penkerius metus žvalgybos prašė patikrinti jo komandą, o neatsakydamas į parlamentinio tyrimo klausimus galėjo sulaužyti priesaiką, Prezidentūra teigia, kad tai bandymas diskredituoti valstybę.

„Tai bandymas dėl politinių tikslų diskredituoti valstybę ir jos konstitucinius principus“, – teigiama Prezidentūros BNS atsiųstame komentare.

Jame teigiama, kad komisijos išvados vertinamos kaip demokratijos ir teisinės valstybės principams prieštaraujantis „desperatiškas bandymas paveikti prezidento rinkimų rezultatus“.

„Vertiname tai kaip demokratijos ir teisinės valstybės principams prieštaraujantį desperatišką bandymą paveikti Prezidento rinkimų rezultatus. Komisija yra akivaizdžiai politizuota, sudaryta iš valdančiosios daugumos atstovų, o jos „išvados“, net nesivarginant ieškoti argumentų ar įrodymų, nukreiptos ne tik prieš Prezidentą, bet ir prieš daugelį valstybės institucijų, įskaitant VSD, STT ir Generalinę prokuratūrą“, – skelbiama Prezidento komandos komentare.

Kas rašoma išvadose?

Pirmadienį laikinoji tyrimo komisija patvirtino išvadą, kad Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Darius Jauniškis informaciją apie asmenis iš tuomet dar kandidato į prezidentus G.Nausėdos aplinkos, kuriuos reikėtų patikrinti, prieš penkerius metus gavo iš paties G.Nausėdos arba ši perduota jo pavedimu.

Išvadose konstatuojama, kad D.Jauniškis, rinkdamas informaciją apie dabartinio šalies vadovo aplinkos žmones, jam talkino.

Anot komisijos, aplinkoje nustatyta kelios dešimtys asmenų, keliančių rizikas nacionalinio saugumo interesams dėl jų esamų ar buvusių ryšių su riziką keliančiais asmenimis, bendradarbiavimo su Rusijos ar Baltarusijos žvalgybos tarnybomis. Kai kuriuos šių žmonių G.Nausėda esą planavo skirti savo patarėjais.

Be to, komisija konstatavo, kad prezidento G.Nausėdos atsisakymas jai liudyti nesuderinamas su jo duota priesaika.

Seimo tyrėjai taip pat išsiaiškino, kad VSD atliko tyrimą dėl galimų pažeidimų finansuojant G.Nausėdos 2019 metų rinkimų kampaniją, tačiau neteikė šios informacijos sprendimų priėmėjams ir institucijoms.

Komisijos teigimu, STT vadovas Linas Pernavas piktnaudžiavo pareigomis neteikdamas duomenų parlamentarams, o VSD direktorius D.Jauniškis teikė klaidinančią informaciją. Komisija L.Pernavo veiksmus vertina kaip bandymą trukdyti tinkamam Seimo funkcijų atlikimui ir reikalingų sprendimų priėmimui.

Taip pat konstatuota, kad už VSD pranešėjo Tomo Gailiaus tapatybės atskleidimą „tiesiogiai atsakingas“ D.Jauniškis.

Komisija išvadas patvirtino vienbalsiai, bet jos veikloje, išskyrus demokratą Vytautą Baką, nebuvo opozicijos atstovų. Šias išvadas dar turės patvirtinti Seimas.

Visas komisijos išvadas rasite čia: „Pranešėjo“ komisijos išvados: viskas nuo pradžios iki pabaigos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius