Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 08

Priduoti teks nešti ne tik butelius nuo alaus, bet ir kitą pakuotę

Seimas ketvirtadienį priėmė Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo pataisoms, pagal kurias Lietuvoje bus įdiegta privalomo užstato už vienkartines pakuotes sistema. Nuo šiol priduoti gyventojai turės nešti ne tik butelius nuo alaus, bet ir kitokias – stiklines, plastmasines pakuotes ir skardines.
Chemikalai. Asociatyvinė iliustracija
Pakuotė. / Photos.com

Už įstatymo pataisas balsavo 91 parlamentaras, prieš nebalsavo nė vienas, o susilaikė tik keturi Seimo nariai.

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis tikino, kad šis įstatymas padarys Lietuvos gamtą švaresnę.

„Tikiuosi, kad Lietuvos švarinimui Seime nėra nei pozicijos, nei opozicijos“, – sakė jis.

Įstatymas įsigalios nuo 2015 m. Užstatas šiai pakuotei bus tokio pat dydžio, kaip ir buteliams nuo alaus - 25 centai už vienetą.

Superkama pakuotė turės būti žymima specialiu ženklu.

Užstatas nebus imamas tik tuomet, jei vienkartinės pakuotės talpa mažesnė nei viena dešimtoji litro arba lygi trims litrams ir didesnė nei trys litrai. Taip pat užstatas nebus taikomas eksportui skirtų gėrimų pakuotei.

Vienkartinių pakuočių pardavėjai privalės priimti vienkartines pakuotes ir grąžinti už jas paimtą užstatą. To daryti neprivalės tik tos parduotuvės miestuose, kurių prekybos plotas neviršija 400 kv. m. Kaimo parduotuvėms išimtis netaikoma.

Tačiau Briuselyje įsikūręs aljansas EXPRA, vienijantis gamintojų atsakomybės principu veikiančias Europos valstybių organizacijas, sako, kad Lietuvoje planuojama įvesti privaloma užstato sistema daliai pakuočių atliekų šiukšlinimo problemos neišspręs, kainuos brangiai ir bus nepatogi vartotojui.

Organizacija pažymi, kad iš 28 Europos Sąjungos valstybių tik 5 yra įdiegta užstato sistema. Pastaraisiais metais po ekspertų vertinimų planų diegti užstato sistemas atsisakė Ispanija ir Airija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius