Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 05 12 /20:15

Prie Lietuvos ambasadų nutįsusios eilės mąžta – leidžiama balsuoti atėjusiems laiku

Londone, Osle, Dubline prie ambasadų rinkėjai laukė ir po dvi valandas, būta baimių, kad ne visi rinkėjai balsuoti suspės. Balsavimo pabaigoje ambasadoriai pažadėjo, kad visi atėję į eilę iki balsavimo pabaigos, galės balsuoti. Daliai emigrantų – tai šventė, jie džiaugiasi, kad jų balsas Lietuvai rūpi. Tačiau daliai tokia patirtis nepatiko ir jie nusprendė nelaukti eilėse.
rinkėjai Osle 18.50 val. Lietuvos laiku
Eilės prie ambasados Osle 18.50 val. Lietuvos laiku / Gaivos Navickaitės nuotr.

20.10 val. Osle rinkėjas Rimas yra prie pat ambasados durų, pranešė, kad už jo eilė dar labai didelė.

„Gale eilės, lauke – ambasadorius ir atsakingi asmenys. Visus suleis, uždarys ambasadą ir leis balsuoti. Po 20 val. jau nepriims į eilę, bet atėję iki 19 val. (20 val. Lietuvos laiku) prabalsuos“, – 20.10 val. pranešė Rimas.

Čia pat jis nusistebėjo: „Yra nemažai manančių, kad balsuoti galima iki 20 val. Norvegijos laiku (21 val. Lietuvos laiku)“.

Edvardas Maslauskas iš Londono taipogi informavo: „Visus suleis, uždarys ambasadą ir leis balsuoti“. Anot jo, eilės beveik nebėra, o ambasados darbuotojai dirba operatyviai.

Gaivos Navickaitės nuotr./Po 20 valdandos Osle dar nusidriekusi eilė
Gaivos Navickaitės nuotr./Po 20 valdandos Osle dar nusidriekusi eilė

Papildyta 19.25 val.: iki rinkimų likus mažiau nei valandai, rinkėjų eilės prie ambasadų nemažėja. Ambasadorius Londone žada įleisti visus, „net jei bus nepatogu“.

„Labai nepasiruošta rinkėjų registracijai. Žmonės pasipiktinę. Viena rinkėja sakė, kad Barkinge dar blogiau, gerai, kad ten nevažiavom. Mes pataikėme ant pačio buvmo, ryte dar viskas buvo gerai. O dabar ir kompiuteriai, sako, stringa. Žmonių gaila, kurie dar lauke, jie gali ir nebesuspėti“, – vieno rinkėjo skundą 15min perdavė komunikacijos ekspertas Jaunius Špakauskas.

VIDEO: Tautiečių eilės Londone – balsuojančių daugiau negu tikėtasi

Osle 18.50 val. taip pat nutįsusi ilga rinkėjų eilė, pasidalijo Norvegijoje gyvenanti lietuvė Gaiva Navickaitė. Ji taipogi abejoja, ar visi rinkėjai suspės: „Osle labai daug neužsiregistravusių iš anksto ir tai labai stabdo darbą. Komisija pluša nepakeldami galvų“.

„Liko dar nemažai lauke stovinčių. Kaip suprantu, ant ribos bus, nes eilė dar vis didėja“, – kalba eilėje laukiantis rinkėjas Edvardas Londone.

Edvardo Maslausko/15min skaitytojo nuotr./19.10 val. Lietuvos laiku – eilė prie ambasados Jungtinėje Karalystėje
Edvardo Maslausko/15min skaitytojo nuotr./19.10 val. Lietuvos laiku – eilė prie ambasados Jungtinėje Karalystėje

Pažadėjo – pasibaigus laikui į ambasadą įleis visus, net jei bus nepatogu

„Galite patikinti visus skaitytojus, kad niekas už durų neliks – visi bus įleisti į ambasadą prieš šešias – visi, kurie tuo metu bus eilėje. Užims ambasados visas patalpas, kokias tik yra, bet visi sutilps. Galbūt žmonėms teks labai susigrūdus pabūti bent 10 minučių, galbūt bus nepatogu, bet priimsime visus“, – likus kiek daugiau nei pusvalandžiui iki rinkimų pabaigos žada ambasadorius Renatas Norkus.

Anot jo, rinkėjų aktyvumas itin didelis, o tuo metu sistemos stringa.

„Kompiuteriai ne patys stringa, bet sistema, kadangi didelis apkrovimas sistemai labai didelis. O sistema, viskas, tvarkoma iš Lietuvos, mes esame tiesiogiai priklausomi nuo to, kaip greitai ji dirba.Maksimalus visų pajėgumas yra skirtas, o komisijos narių yra tiek, kiek yra ir negalime pasamdyti daugiau žmonių, nes tą darbą gali atlikti tik komisijos nariai“, – sako ambasadorius.

Ambasadorius patikina, kad neigiamų emocijų nėra, o nerimaujančius, kad nespės, jis ramina.

„Galiu visus patikinti – visi bus įleisti į ambasadą net jei ir nebus labai komfortabilu tas keletą minučių. Visi, kurie bus eilėje iki 18 valandos, bus įleisti“, – pakartojo R.Norkus.

Užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė patvirtino: „Ambasados stengiasi užtikrinti, kad visi atvykę balsuoti tai padarytų“.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovė Laura Matjošaitytė BNS patvirtino, kad kai kuriose balsavimo vietose užsienyje ir apylinkėse Lietuvoje susidarė eilės, tačiau visi atvykę iki 20 val. galės balsuoti.

„20 valandą Lietuvos laiku visos ambasados turėtų uždaryti duris, bet šioje vietoje mes sudarysim visiems rinkėjams, atvykusiems iki 20 val., galimybę patekti į balsavimo patalpą“, – BNS sakė VRK vadovė.

„Tie, kurie atvyks iki 20 val., tikrai bus įleisti ir galės pareikšti savo valią“, – pažymėjo VRK pirmininkė.

Anot jos, yra rinkėjų, kurie nesiregistravo, o atvyksta į ambasadą balsuoti: „Tie antplūdžiai didžiuliai. Ambasados apkrautos darbu, o personalas mažas, todėl prašome supratingumo, visiems atvykusiems iki 20 val. bus sudarytos sąlygos balsuoti“.

Balsavimas prezidento rinkimuose ir referendume baigiasi 20 valandą.

Nuotaika pakili, bet dalis nelaukia ir nueina

„Rinkimai ir svetur gyvenantiems rūpi. Čia visi šypsosi pamatę tokią eilę, net nepyksta, kad reiks ilgiau nei valandą laukti“, – savo įspūdžiais pasidalijo Jungtinėje Karalystėje (JK) gyvenanti Emilė.

VIDEO: Londone norintys balsuoti tautiečiai eilėje laukia ir po valandą

Mergina 15min paaiškino, kad galimybės pateikti savo balsus prezidento rinkimuose ir referendumuose laukė kiek ilgiau nei valandą, o prie ambasados tebėra nusidriekusi ilga eilė.

„Eilės tikrai didžiulės, visi nustemba tai pamatę. Tačiau visi džiaugiasi. Tai pirmoji eilė, kur nepyksti, kad joje reikės stovėti ilgiau nei valandą. Džiaugiasi dėl to, kad žmonėms svarbu, kad jų balsas būtų išgirstas: tiek referendume dėl dvigubos pilietybės, tiek ir Lietuvos prezidento rinkimuose. Čia žmonės tikrai turi savo nuomonę“, – kalba Emilė.

Kita Londono gyventoja Gytė džiaugėsi: „Kažkas gero vyksta, per 15 metų gyvenimo JK nemačiau tokios eilės į jokius rinkimus“.

Tačiau ne visi patenkinti. Socialiniame tinkle „Facebook“ dalinamasi komentarais, kad dalis žmonių nusprendžia nestovėti eilėje.

„Labai gaila, kad bus prarasti balsai dėl to, kad žmonės pamatę eilę apsisuka ir nueina... Dauguma kantrūs ir laukia, bet taip neturėtų būti. Tikėtis, kad žmonės stoves eilėje kelias valandas, nėra normalu“, – ambasados paskyroje komentuoja viena rinkėja.

15min skaitytojo nuotr./Eilės prie ambasados Jungtinėje Karalystėje
15min skaitytojo nuotr./Eilės prie ambasados Jungtinėje Karalystėje

„Čia rimtai Lietuva nori, kad piliečiai balsuotų, žmonės tiesiog apsisuka ir išeina. 2019 metai, organizuojami rinkimai vietovėje, kur gyvena didžiausias skaičius Lietuvių – Rytų Londone ir suorganizuoti du kompiuteriai suregistruoti šimtus žmonių. Didžiausia gėda ambasadai“ – skundėsi ir kita rinkėja.

„Man šiandien skrydis, negaliu laukti dar ilgiau“, – skundėsi ir kita rinkėja.

Nuogąstaujama, kad negavus balsavimo biuletenių paštu, emigrantams nelieka kito būdo, tik laukti eilėje prie ambasados.

Pabandžius pasiskambinti bendruoju ambasados telefonu, atsiliepiantis automatinis atsakiklis su gyvu asmeniu nesujungia – teigia, kad šiandien ambasada nedirba.

15min skaitytojo nuotr./Eilės prie ambasados Jungtinėje Karalystėje
15min skaitytojo nuotr./Eilės prie ambasados Jungtinėje Karalystėje

Ambasadorius: rekordiškai didelis rinkėjų skaičius

Ambasadorius R.Norkus 15min popiet aiškino, kad viena ilga eilė nutįso nuo pietų, tačiau eilė juda ir žmonės balsuoja.

„Mes viena vertus labai džiaugiamės, kad yra atėjusių labai daug išreikšti savo balsą Lietuvos piliečių. Netikslu būtų sakyti, kad nutįsusios eilės – yra viena eilė, kuri išsirikiavo jau daugmaž nuo pietų ir žmonės laukia, kalbasi, bendrauja ir po truputį ta eilė juda į priekį. Jau turime labai daug prabalsavusiųjų“, – sako ambasadorius.

Anot jo, eilę lemia tai, kad Londone užsiregistravo rekordiškai didelis piliečių skaičius – daugiau kaip 20 tūkstančių.

LR ambasados Jungtinėje Karalystėje nuotr./Renatas Norkus
LR ambasados Jungtinėje Karalystėje nuotr./Renatas Norkus

„Aišku, nemaža dalis jų balsavo ir balsuoja paštu, tačiau taip pat nemaža dalis ir ateina fiziškai, ir šiandien yra būtent ta diena. O dar plius, yra nemažai atėjusių balsuoti žmonių neužsiregistravusių. Neužsiregistravusiųjų skaičius lemia tam tikrą lėtesnį aptarnavimą, kadangi kiekvienas turi būti užregistruotas sistemoje. Užsiregistravusiems trunka 2–3 minutes išduoti biuletenį“, – informavo R.Norkus.

Pasak ambasadoriaus, neužsiregistravę rinkėjai jau ambasados viduje stoja į atskirą eilę, juos aptarnauja atskiri pareigūnai.

„Eilė būdavo ir anksčiau, bet šį kartą rinkėjų skaičius yra išaugęs. (…) Aptarnausime visus tuos, kurie ateis ir atsistos į eilę iki 18 valandos Londono laiku. Tie, kurie vėluos, jau bus pavėlavę. Leisime balsuoti visiems tiems, kurie bus tuo metu atėję į ambasadą, ir manau, kad tokiu būdu pavyks išspręsti tai“, – sako R.Norkus.

15min skaitytojo nuotr./Eilės prie ambasados Jungtinėje Karalystėje
15min skaitytojo nuotr./Eilės prie ambasados Jungtinėje Karalystėje

Pasak ambasadoriaus, žmonių nuotaikos – tikrai puikios ir pakilios.

„Puikios nuotaikos, ateina ir su šeimomis, mažais vaikais ir džiaugiasi, visi laimingi. Puiki diena šiandien Londone“, – patvirtino skaitytojų įžvalgas ambasadorius.

Jis taip pat pažymėjo, kad JK gyvenantys lietuviai balsuoti gali dar trijuose punktuose – Rytų Londone, Kings Lino ir Lidso miestuose.

Eilės tįsta ir prie kitų ambasadų

Socialiniuose tinkluose emigrantai dalijasi informacija ir apie eiles prie kitų ambasadų.

Dalijamasi nuotraukomis, kad eilės nutįsusios Dubline, Osle, balsavimas užtrunka ir kitose sostinėse.

„Džiaugiuosi, kad pasirinkau balsuoti paštu“, – komentuoja viena Dublino lietuvė.

Osle gyvenanti Gaiva Navickaitė pasidalijo, kad jai balsavimas ambasadoje užtruko 2 valandas, taip buvo apie 12 val. Lietuvos laiku.

Gaivos Navickaitės nuotr./Rinkėjai Osle
Gaivos Navickaitės nuotr./Rinkėjai Osle

„Dabar eilė juda greičiau, nes buvo pastatyti papildomi kompiuteriai nesiregistravusiems iš anksto“, – sako G.Navickaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius