-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 28

Prie geležinkelių esančios gimnazijos ypatingą dėmesį skiria saugumui

Prie geležinkelių esančios mokymo įstaigos kasdien susiduria su potencialiais pavojais, todėl visomis išgalėmis stengiasi šviesti mokinius apie tai, kaip reikia saugiai elgtis šalia geležinkelio pervažų.
Iki 2025 m. ambicingą tikslą – nulį žūčių pervažose – užsibrėžę pasiekti „Lietuvos geležinkeliai“ rengiasi nemažai pertvarkai
Iki 2025 m. ambicingą tikslą – nulį žūčių pervažose – užsibrėžę pasiekti „Lietuvos geležinkeliai“ rengiasi nemažai pertvarkai / Svajūno Stroino nuotr.

15min kalbinta Palemono gimnazijos direktorė Ramunė Baniulienė dalinasi patirtimi ir patarimais, kurie padėtų dar labiau užtikrinti mokinių saugumą vadinamuosiuose „juoduosiuose taškuose“.

– Su kokiomis didžiausiomis bėdomis susiduria gimnazijos mokiniai, kai gimnazija yra šalia geležinkelio?

– Žinoma, pirmiausia kalba eina apie saugumą. Dalis mūsų mokinių gyvena kitoje geležinkelio pusėje ir jiems yra sudėtinga pasiekti mokyklą. Iki tilto, kur saugu pereiti, yra apie pusė kilometro, taip pat – ir grįžti. Mes su vaikais nuolat kalbame, aiškinamės, kad eiti reikia tik pėsčiųjų tiltu. Instruktažus vedame ne tik mes, pedagogai, bet ir Lietuvos geležinkelių atstovai, bet vis tiek pasitaiko pavienių atvejų, kai vaikai kerta geležinkelio bėgius, elgiasi nesaugiai. Tiesa, turiu pastebėti, kad taip elgiasi ne tik vaikai, bet ir suaugusieji.

– Kaip prie saugumo gali prisidėti tėvai?

– Mažesnius vaikus tėvai dažniausiai atveža, bet ne visi pasiima namo po pamokų. Manau, kad suaugusieji, ypač vaikų tėvai, taip pat turi paaiškinti, kaip reikia saugiai elgtis ir visa tai iliustruoti savu pavyzdžiu.,juos stebėti. Juk vaikai labai greitai perima pavyzdį – tiek gerą, tiek blogą. Tad suaugusieji patys pirmieji turi laikytis saugumo taisyklių.

– Ką gali padaryti gimnazija, kad vaikai jaustųsi saugiai?

– Mes tik ne vedame paskaitas apie saugumą, mokykla turi ir mikroautobusą, kuriuo atvežami vaikai. Daromi yra keli reisai, nes pamokos prasideda 8.30 – Palemono gimnazijoje taikomos visos dienos mokyklos ugdymo modelis. Tiesa, šiais metais vaikų yra labai daug, todėl ne visi jie telpa į autobusą. Tačiau darome, ką galime ir jeigu yra vietos, visada vaikus pavežame, nesvarbu, priklauso jam pagal sąrašą važiuoti ar ne. Stengiamės padėti vaikams saugiau pasiekti mokyklą ir namus. Tad mūsų pagrindinis darbas yra aiškinti apie saugumą ir padėti pasiekti vaikams namus.

– Kaip manote, ar visos dienos mokyklos ugdymo modelis prisideda prie saugumo?

– Nors mes tik išbandome šią visos dienos mokyklos ugdymo programą, viskas tik prasideda, manyčiau, kad tai taip pat turi įtakos saugumui. Kai viskas įsibėgės, saugumas bus tikrai didesnis, nes vaikai iki 17 valandos būna mokykloje, yra užimti, prižiūrimi, sumažėja parėjimų namo, be to, jie parvežami namo autobusu.

– Ar pastebėjote, kurie elgiasi atsakingiau ir saugiau – pradinukai ar vyresnių klasių moksleiviai?

– Pastebėjome, kad pradinukams daugiau dėmesio skiria tėvai, mokykla taip pat nenuleidžia akių, kai jie būna visą dieną joje. Tačiau kai vaikas pereina į penktą klasę, matome, kad tėvų budrumas kiek sumažėja. Gal dėl to, kad mano. jog vaikas didesnis ir supratingesnis. Mokykloje vyresnių klasių moksleiviai yra stebimi visą laiką, kai yra jos teritorijoje, tačiau už mokyklos ribų ir po pamokų jų sukontroliuoti negalime.

– Kaip esate pasiruošę šiais metais siekti didesnio saugumo?

– Jau buvo pravesti instruktažai apie saugumą, mokiniai buvo supažindinti su saugumo taisyklėmis, apsilankė ir Lietuvos geležinkelių atstovai. Tokie instruktažai yra vedami kiekvienais metais, tačiau bet kuriuo atveju reaguojame į situaciją, jeigu gauname kokių signalų, kad vaikai elgiasi nesaugiai arba jų daugiau pradėjo migruoti per geležinkelį. Tokiais atvejais papildomai informuojame apie saugumą.

Bendradarbiaujame su Lietuvos geležinkelių atstovais ir jeigu jie pareiškia norą atvykti, visada jų laukiame. Vaikams reikia ypatingo dėmesio ir mokėjimo prieiti, sudominti, kad jiems būtų aišku, lengva ir įdomu. Tai yra didelė specifika, todėl vaikams turi kalbėti charizmatiškas, vaikus suprantantis žmogus.

Visose mokyklose - Žmogaus saugos programa

Kauno m. savivaldybės Švietimo skyriaus vyr. specialistė Alvyda Panfinaitė teigia, kad saugumui skiriama daug dėmesio ir net tik pamokų metu.

„Nepriklausomai nuo mokyklos pavaldumo, visose bendrojo ugdymo mokyklose dėstoma Žmogaus saugos programa, patvirtinta Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro. Joje yra numatytos 5 dalys:

  1. Psichologinis pasirengimas grėsmėms ir pavojams.
  2. Saugi elgsena buityje ir gamtoje.
  3. Saugi elgsena eismo aplinkoje (čia kalbama bei aiškinama ir apie saugaus eismo aspektus, susijusius su geležinkeliu).
  4. Saugi elgsena ekstremaliose situacijose.
  5. Pirmoji pagalba.

Palemono gimnazija yra Kauno miesto savivaldybės mokykla. Atsižvelgiant į gimnazijos vietovę netoli vienos pagrindinių šalies geležinkelio arterijų, čia eismo saugumui per geležinkelius skiriama išties daugiau dėmesio ir ne vien pamokų metu. Pedagogai taip pat rengia saugaus elgesio instruktažus mokiniams, - teigia specialistė.

VIDEO: Aptarkite su vaikais: 6 svarbios geležinkelių taisyklės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius