Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 12 15

Prie įvažiavimų į savivaldybių centrus bus įrengta 250 kontrolės postų, policija žada ne bausti, o kalbėtis

Nuo trečiadienio Lietuvoje įsigalioja griežtesni karantino reikalavimai, atsiranda draudimas ir keliauti tarp savivaldybių, nebent tą būtina padaryti dėl svarbių priežasčių. Policija žada, kad kontrolės postai bus įrengti tik savaitgaliais ir švenčių dienomis, o pareigūnai į situacijas stengsis žiūrėti ne tik formaliai, bet vadovausis ir protingumo kriterijais. Visomis sugriežtinto karantino dienomis dirbs ir sustiprintos policijos pajėgos, kurios užtikrins reikalavimų laikymąsi, tačiau žadama, kad baudžiami bus tik tie, su kuriais nepavyks susikalbėti gražiuoju.

Pagal Vyriausybės nutarimą, iš savo gyvenamos savivaldybės žmogus galės išvykti tik dėl artimųjų giminaičių mirties, dirbti, kai darbo vieta yra kitoje savivaldybėje, arba dėl būtinosios medicinos pagalbos. Ribojimas netaikomas žmonėms, kurie vyksta į kitą savivaldybę, kurioje turi jiems priklausančio nekilnojamojo turto.

Prisiminkite, kaip judėjimas buvo ribojamas pavasarį:

„Nuo rytojaus įvedami judėjimo ribojimai. Nors pavasarį irgi juos turėjome, situacija buvo dramatiškai kitokia. Tuo metu turėjome 200 susirgimų, šiuo metu turime 3 tūkstančius“, – kalbėjo A.Bilotaitė.

„Saugių švenčių planas“, – taip ministrė pavadino priemones. Policija įrengs postus prie įvažiavimų į savivaldybes, dirbs sustiprintos pareigūnų pajėgos, draudimų laikymasis bus prižiūrimas ir neviešomis priemonėmis.

Atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus apie keliones galite rasti čia.

Keliai bus blokuojami tik savaitgaliais ir per šventes

Postai, anot jos, bus įrengti nuo gruodžio 18 d. 13 val. iki gruodžio 20 d. 21 val., nuo gruodžio 23 d. 13 val. iki gruodžio 27 d. 21 val. ir nuo gruodžio 31 d. 13 val. iki sausio 3 d. 21 val.

Bus įrengta apie 250 kontrolės postų. Dalis įvažiavimų bus užtverta techninėmis priemonėmis. Bus įrengtos kameros ir draudžiamieji ženklai.

Policijos vadovo Renato Požėlos teigimu, kontrolės postai bus įrengiami tik prie įvažiavimų į savivaldybių centrus. Tačiau jis pabrėžė, kad policija turi ir neviešų priemonių.

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Renatas Požėla
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Renatas Požėla

Pavyzdžiui, žmogus, užfiksuotas viršijantis greitį kitoje savivaldybėje nei gyvena, ne tik turės susimokėti baudą, bet ir paaiškinti, kodėl ten lankėsi.

Jo teigimu, keliones į kitas savivaldybes, kai žmonės važiuoja poilsiauti į nuomojamas sodybas, pareigūnams teks nutraukti.

„Ypač jei siekiama vykti ir būti toje patalpoje ne vieno šeimos ūkio nariams“, – sakė R.Požėla.

Jis rekomendavo kartu su savimi turėti kelionės priežastį pagrindžiančius dokumentus. Tai supaprastins patikros procedūrą. Kokie tai dokumentai – jis nedetalizavo.

„Rekomendacija turėti tam tikrus dokumentus, dokumentų išrašus, galima juos turėti nufotografavus, tada patikros procedūros supaprastėtų“, – prašė generalinis komisaras.

R.Požėla nurodė, kad nebūdami tikri, ar gali vykti į kitą savivaldybę, žmonės visada gali pasikonsultuoti policijos informacijos numeriu 8 700 60000.

„Tai yra numeris, kuriuo žmonės gali paskambinti, pasidalinti savo situacija ir policija pateiks kvalifikuotą atsakymą“, – informavo R.Požėla.

Komisaras užsiminė, kad pareigūnai vadovausis ir protingumo kriterijais, atlaidžiau žiūrės ir į emigrantų keliones.

„Jei asmuo, gyvenantis užsienyje, neturi Lietuvoje deklaravęs gyvenamosios vietos ar neturi nekilnojamojo turto, yra protingumo kriterijai ir jei asmuo pasakys, kad vyksta aplankyti savo tėvus, pareigūnai tokį asmenį praleis. Bet jei emigrantas turi turtą konkrečioje savivaldybėje, bet vyksta į kitą, formaliai tokią kelionę turėsime stabdyti“, – sakė R.Požėla.

Dirbs sustiprintos pareigūnų pajėgos

A.Bilotaitė sakė, kad visą karantino laikotarpį dirbs sustiprintos policijos pajėgos, į pagalbą jiems ateis kiti VRM pareigūnai, Karo policija bei Šaulių sąjunga.

„Įprastomis dienomis į gatves išvažiuoja 750 ekipažų, šiomis dienomis išvažiuos 920 ekipažų, – kalbėjo ministrė. – Mums neužteks vien policijos pajėgų, todėl pirmadienį buvo suderinta, kad bus užtikrintas vidaus reikalų sistemos pareigūnų įsitraukimas. Be to, dirbs Karo policija ir Šaulių sąjunga. Tai labai puikiai suveikė pavasarį.“

Maždaug 1000 pareigūnų prižiūrės, kaip dėvimos kaukės, ar nesibūriuoja žmonės, taip pat tikrins judėjimo viešose vietose tikslingumą.

„Policija neturės tikslo nubausti, policija pirmiausia turės tikslą paaiškinti. Šiuo planu tikimės visuomenės supratingumo ir sąmoningumo“, – sakė A.Bilotaitė.

R.Požėla sakė, kad 3,5 tūkst. žmonių jau nubausta dėl karantino reikalavimų pažeidimų.

„Būtume labai laimingi, kad tas skaičius per karantino laikotarpį nepadidėtų“, – sakė policijos vadas, žadėdamas, kad baus tik tuos, su kuriais nepavyks susitarti gražiuoju.

Sekmadienį posėdžiavęs ministrų kabinetas karantiną pratęsė iki sausio 31 dienos ir jį sugriežtino.

Nuo gruodžio 16 dienos iki sausio 4 dienos iš savo gyvenamos savivaldybės žmogus galės išvykti tik dėl artimųjų giminaičių mirties, dirbti, kai darbo vieta yra kitoje savivaldybėje, arba dėl būtinosios medicinos pagalbos. Ribojimas netaikomas žmonėms, kurie vyksta į kitą savivaldybę, kurioje turi jiems priklausančio nekilnojamojo turto.

Nuo gruodžio 16 dienos:

Draudžiami daugiau nei vieno namų ūkio artimi kontaktai.

Draudžiama judėti savivaldybės teritorijoje dėl nebūtinų priežasčių. Iš namų galima išeiti į darbą, prekybos vietą, laidotuves, gauti sveikatos priežiūros paslaugų, prižiūrėti sergančių, ar į nekilnojamojo turto objektą, valdomą nuosavybės teise.

Nedraudžiama eiti pasivaikščioti, bet tik kartu su to paties šeimos ūkio nariais. Viešoje vietoje gali susitikti ne daugiau dviejų skirtingų šeimų asmenų.

Iš parduotuvių galės dirbti tik maisto prekių, optikos ir ortopedijos prekių parduotuvės, vaistinės, veterinarijos.

Turguose ir kitose viešose prekybos vietose veiks tik maisto prekių skyriai.

Internetinė prekyba, kai prekės pristatomos arba atsiimamos atsiėmimo punktuose, nedraudžiama.

Draudžiamos kontaktinio pobūdžio paslaugos.

Tai reiškia, kad grožio salonai, kirpyklos ir panašios vietos užvers duris.

Išimtis taikoma psichologinės pagalbos paslaugoms, kurių neįmanoma suteikti nuotoliniu būdu, taip pat lieka galioti kitos išimtys, kai sveikatos paslaugos gali būti teikiamos kontaktiniu būdu.

Nedraudžiamos tos paslaugos, kur kontaktas su klientu trunka ne ilgiau nei 15minučių.

Sekmadienį priimtą sprendimą apgyvendinimo paslaugas verslui teikti tik saviizoliacijai Vyriausybė pirmadienį sušvelnino: leista viešbučiuose apsistoti darbo reikalais į kitus miestus atvykusiems žmonėms, į Lietuvą parvykusiems emigrantams, svečiams iš užsienio, savo savivaldybėse viešbučiuose galės apsistoti ir tų savivaldybių gyventojai, tačiau viename kambaryje galės gyventi tik vienos šeimos nariai.

Įprastu būdu vyks ikimokyklinis ir priešmokyklinis ugdymas, pamokos mokyklose – nuotoliniu būdu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius