Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 03 21 /15:11

Detektyvas Kaune: prie konteinerio – didelis kiekis skurstantiems skirto paklausaus aliejaus

Trečiadienio rytą Kaune gimė detektyvas – kas gi atsikratė dideliu kiekiu skurstantiesiems skirto aliejaus. Ir atsikratė juo ne pačiu tinkamiausiu būdu – paliko prie Kauno Šiaurės pr. daugiabučio buitinių atliekų konteinerio. Institucijos, užsiimančios paramos skurstantiesiems teikimu, negalėjo atsakyti į šį klausimą. Nustebino toks radinys ir tiekėją.
Kaune prie konteinerio aptiktas didelis kiekis skurstantiems skirto aliejaus
Kaune prie konteinerio aptiktas didelis kiekis skurstantiems skirto aliejaus / Skaitytojos nuotr.

Žinią apie tai, kad prie konteinerio, esančio šalia Kauno Šiaurės pr. 17-ojo pastato, palikta didžiulė krūva rapsų aliejaus, pažymėto Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondo ženklais, 15min pranešė skaitytoja Aušra.

„Aliejų pamatėme ryte. Konteineriai priklauso daugiabučiams. Pačiuose konteineriuose nepastebėjome, kad būtų išmesta to aliejaus. Visiškai šalia parduotuvių nėra, tolėliau – „Lidl“ ir „Čia“ prekybos centrai. Bet šis aliejus neskirtas prekybai. Etiketėse aiškiai matyti, kad aliejus skirtas „Maisto bankui“, nes ant etikečių užrašas: „Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondas“ (EPLSAF).

Beje, aliejus ne tik rapsų, mažesniuose stikliniuose buteliukuose dar ir kažkoks kitas aliejus, tik ant tų buteliukų etikečių nėra. Nenumanau, iš kur atsirado, bet akivaizdu, kad iki „Maisto banko“ jis nenuvažiavo“, – tikino kaunietė, informavusi apie situaciją „Maisto banką“.

Su „Maisto banku“ susisiekė ir 15min žurnalistė. Labdaros ir paramos fondo komunikacijos ir plėtros vadovas Vaidotas Ilgius pripažino, gavęs kaunietės nuotraukas, tačiau atsakyti, kaip aliejus atsirado prie konteinerio, negalėjo.

„Nebūtinai mus turėjo tas aliejus pasiekti, yra ir daugiau dalintojų. Tiriame, kas įvyko. Pamenate, neseniai istorija buvo, kaip kalėjimuose prekiavo skurstantiems skirtu kondensuotu pienu. Gal čia kas panašaus nutiko. Išsiaiškinsim. Dar neįsivaizduojame, kaip tas aliejus atsirado prie konteinerio. Jei galvotume, kad gavėjai atsikratė, tai kiekis yra per didelis šiai versijai. Mums tai yra didelis netikėtumas“, – trečiadienį prieš pat vidurdienį tikino „Maisto banko“ atstovas.

Skaitytojos nuotr./Kaune prie konteinerio aptiktas didelis kiekis skurstantiems skirto aliejaus
Skaitytojos nuotr./Kaune prie konteinerio aptiktas didelis kiekis skurstantiems skirto aliejaus

Pasak jo, šis skurstantiesiems dalijamas aliejus yra brangus ir paklausus produktas, tad gavėjai tikrai juo neatsikratytų. Apie tai, kad „Maisto bankas“ galėjo aliejumi atsikratyti – taip pat negali būti jokios kalbos.

Paklaustas, kokia yra tokio, skurstantiesiems skirto aliejaus, „kelionė“, V.Ilgius paaiškino, kad pakuotės pačių gamintojų ar samdytų vežėjų yra atvežamos į dalintojų sandėlius. Tų dalintojų Lietuvoje yra kelios dešimtys.

„Kas yra gamintojai, mes sužinome tik atvežus produktus. Matyti, kad daugelis šiųmečių produktų yra pagaminti ne Lietuvoje. Pvz., makaronai – ukrainietiški, pupelės – vengriškos, dalis kruopų – lenkiškų. Kuomet dalinanti organizacija, ar tai būtų savivaldybė, ar nevyriausybinė organizacija, tuos maisto produktus gauna, tuomet pasirašytinai išdalija kiekvienam gavėjui asmeniškai. Tad bet kokie likučiai yra aiškiai atsekami“, – spėliojo V.Ilgius.

Rastas 91 butelis

Kiek vėliau „Maisto banko“ atstovas informavo, kad prie konteinerio aptiktas 91 rapsų aliejaus butelis. Be EPLSAF ženklais pažymėtų pakuočių, ten pat rasta ir UAB „Anira“ prekės ženklo aliejaus dėžių. Šio gamintojo gaminių „Maisto bankas“ nebuvo gavęs. Pastarojo „Maisto banko“ organizuoto paramos dalinimo metu aliejus apskritai nebuvo dalinamas.

Prie konteinerio aptiktas 91 rapsų aliejaus butelis. Be EPLSAF ženklais pažymėtų pakuočių ten pat rasta ir UAB „Anira“ prekės ženklo aliejaus dėžių.

„Fondo ženklais pažymėto aliejaus tiekėjas yra UAB „Grūstė“. Aliejaus dalinimas pastarąjį kartą vyko 2017 m. rugpjūtį. Rastas prie konteinerio aliejus yra vis dar galiojantis – iki šių metų liepos 24 d. Manyčiau, kad pirminė versija, kaip jis ten atsirado, panaši į tą, kuri Marijampolės pataisos namuose su kondensuotu pienu vyko. Gal gamintojas buvo pasigaminęs daugiau aliejaus pakuočių su ženklais, nes pernai mažėjo paramos gavėjų. Darau tokią prielaidą. Bet kodėl toks didelis kiekis kelių rūšių aliejaus atsidūrė būtent prie konteinerio, sunkiai suvokiama“, – stebėjosi V.Ilgius.

Jo teigimu, „Maisto bankas“ pernai metų rugsėjo likučius išdalijo pagal bendrą tvarką nevyriausybinėms organizacijoms. Daugiausia vienetų aliejaus gavo „Harė Krišna maistas kūnui ir sielai“ paramos ir labdaros fondas (300 vnt.) bei Petrašiūnų gailestingumo namai (280 vnt.). Iš viso likučiai išdalinti penkioms Kauno organizacijoms. Kitos gavo po 30–40 vienetų.

„Bandysime su tomis dviem organizacijomis aiškintis. Bet pagal tai, kad kartu išmestas ir „Aniros“ aliejus, manau, čia – ne organizacijų darbas. Panašu į gamintojo ar kažkokio prekybininko veiklą. Gal kas nusipirko per didelį kiekį ir nerealizavo. O utilizuoti aliejų yra gana brangu. Gal staiga bankrutavo prekiautojas ir pagalvojo, padės prie konteinerio – benamiai pasiims.

Galėjo mums atnešti, būtume priėmę ir padėkoję. Aliejus – vienas iš paklausiausių produktų. O dabar – jokių siūlo galų. Pats faktas, kad galiojančio termino aliejus atsidūrė prie konteinerio – šokiruojantis. Paramos fondo ženklais pažymėti produktai neturėtų taip mėtytis“, – teigė „Maisto banko“ atstovas.

Šokiravo ir tiekėją

Kaip aliejaus atsirado prie konteinerių, 15min negalėjo paaiškinti ir tiekėjo „Grūstės“ atstovai.

„Iš tiesų nustebino jūsų atsiųsta nuotrauka. Mūsų įmonė rapsų aliejų pagal Europos socialinio fondo agentūros pateiktą užsakymą išvežiojo agentūros partneriams („Maisto bankas“, Raudonasis Kryžius ir t.t.) po visas šalies savivaldybes. Partneriai atsakingi už produktų išdalinimą žmonėms, kuriems reikalinga parama maisto produktais. Paskutinį kartą aliejus buvo vežtas 2017 m. gruodžio mėnesį, ta patį mėnesį jis turėjo būti išdalintas ir paramos gavėjams.

Kas galėjo atsikratyti aliejumi, sunku pasakyti, bet iš kiekio, akivaizdu, kad tai – ne vieno žmogaus darbas (vienas paramos gavėjas 2017 m. gruodžio mėn. gavo po 2 vnt. aliejaus). Be to, nuotraukoje matyti, jog dideliais kiekiais atsikratyta ne tik rapsų aliejumi, bet ir kitu produktu (baltos dėžutės su 250 ml. buteliukais)“, – teigė „Grūstės“ prekybos direktorius Aurelijus Virkutis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Maisto banko“ produktai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Maisto banko“ produktai

Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybėse išdalinimu rūpinasi labdaros ir paramos fonas „Maisto bankas“.

Pasak jo, išmesto aliejaus galiojimo terminas tikrai negali būti pasibaigęs, kadangi aliejus partneriams pristatomas maždaug per 3 savaites nuo pagaminimo. 2017 m. gruodžio mėnesį vežtas aliejus galioja iki 2018 m. lapkričio 10 d. (12 mėn. nuo pagaminimo).

„Šiemet aliejus dar nebuvo dalijamas. Tai bus daroma balandžio mėnesį. Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybėse išdalinimu rūpinasi labdaros ir paramos fonas „Maisto bankas“. Aliejaus gamintoja UAB „Rukola“ registruota Vilniuje, tačiau jų gamykla yra Kaišiadorių rajone.

Nemanau, kad gamintojas galėjo pasigaminti per daug, nes užsakymus komplektuodavome pilnomis paletėmis ir pasiimdavome visą užsakytą kiekį. Be to, jeigu būtų buvę pagaminta per daug aliejaus, etikečių perklijavimas ir realizavimas rinkoje su kita etikete yra kur kas protingesnis sprendimas, nei apkritai, produkto utilizavimas ar atsikratymas tokiu primityviu būdu“, – į klausimus atsakė „Grūstės“ atstovas.

Europos socialinio fondo agentūra: „Esame labai susirūpinę šia situacija“

„Esame labai susirūpinę šia situacija. Kas galėjo atsikratyti aliejumi – prielaidų neturime. Panašiu metu, kaip ir jūs, į projekto vadovę kreipėsi Labdaros ir paramos fondo „Maisto bankas“ direktoriaus pavaduotoja Kristina Tylaitė, kuri nurodė, jog šįryt Kaune į juos „Facebook‘o“ žinute kreipėsi gyventoja, sakydama, kad prie konteinerių adresu Šiaurės pr. 37 yra išmesta nemažas kiekis maisto produktų, tarp kurių yra ir aliejaus pakuočių, pažymėtų Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondo ženklais.

„Maisto banko“ atstovės teigimu, kolegos iš karto sureagavo ir nuvyko. Jie rado 91 vnt. pakuočių, kurias susirinko ir parsivežė į sandėlį Kaune. Šalia buvo ir kitų produktų dėžėse su jau pasibaigusiu galiojimo laiku“, – teigė Vita Markevičienė, Europos socialinio fondo agentūros Viešųjų ryšių ir tarptautinio bendradarbiavimo skyriaus viešųjų ryšių specialistė, pabrėžusi, kad sutartis su „Grūste“ dėl aliejaus tiekimo jau yra pasibaigusi.

Pasak jos, „Maisto banko“ teigimu, nė viena iš aliejaus likučius gavusių labdaros valgyklų nedirba minėtoje Kauno teritorijoje.

Dėl susidariusios situacijos agentūra žada aiškintis su partneriu, kreipsis ir į tiekėją.

Paramos gavėjas: „Gal mums atiduosit?“

Pasak „Maisto banko“, jei aliejumi vis dėlto atsikratė koks paramos Kaune gavėjas, teoriškai tai galėtų būtų tik Petrašiūnų gailestingumo namai arba „Harė Krišna“ labdaros ir paramos fondas. Pirmosios organizacijos savanorę Iloną Stančiauskaitę ši situacija tiek nustebino, kad moteris net susijuokė.

„Net juokas ima, kad galėjote pagalvoti, jog mes išmetėme. Maitiname žmones iš trijų reabilitacijos centrų, vaikų dienos centro – turime valgyklą. Viską, ką duoda, sunaudojam. „Šilo“ parduotuvė net atiduoda taukus, kur viščiukus kepa – praverčia. O čia geras bekvapis aliejus... O ir šiaip, konteinerį Petrašiūnuose turime, arčiau vežtume, jei norėtume atsikratyti kažkuo. Tikrai dar benzino dėl to nenaudotume“, – šmaikštavo Petrašiūnų gailestingumo namų savanorė.

Pasak jos, „Harė Krišna“ organizacija dažnai jiems ir konservus perleidžia, nes patys jos nariai mėsos nevalgo.

O kur dingo tas išmestas aliejus? Aš mintyse jau apsidžiaugiau, kad gal mums atiduosite, – teigė pašnekovė.

„O kur dingo tas išmestas aliejus? Aš mintyse jau apsidžiaugiau, kad gal mums atiduosite“, – teigė pašnekovė.

Žodžių tokiam poelgiui apibūdinti nerado ir „Harė Krišna“ fondo atstovas.

„Labai vertiname tą aliejų, dar dabar jo turime. Vienam daržovių-kruopų troškiniui pagaminti 10 litrų gal jo sunaudojame. Trūksta žodžių. Gal pavogė tą aliejų kas nors iš ko nors? Mums gali ir furgonais produktus vežti – tą pačią dieną išdalinsime socialiai remtiniems žmonėms. Paskelbiame „ateikit, paimkit“ ir ateis. Juk tokie produktai ir ilgiau stovėti gali“, – teigė šio labdaros fondo atstovas.

15min primena, kad kovo 12 d. socialiniuose tinkluose pradėjo sklisti nuotraukos iš Marijampolės pataisos namų. Nuteistieji parduotuvėje įsigiję kondensuoto pieno nuplėšė lipduką, slėpusį užrašą „Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondas“.

15min pasidomėjus situacija paaiškėjo, jokio kriminalo čia nėra – laimėjusi Europos Sąjungos konkursą bendrovė „Rivona“, gamindama beveik milijoną šių skardinių, pagamino keliais tūkstančiais per daug, nei buvo įsipareigojusi, todėl jas pardavė už mažą kainą, norėdama atlaisvinti sandėlius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius