-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 15 /13:48

Prie Kauno savivaldybės – meno įstaigų sujungimui nepritariančiųjų protesto akcija

Ketvirtadienį prieš vidurdienį prie Kauno miesto savivaldybės, kurioje vyko Tarybos posėdis, pradėjo būriuotis grupelės žmonių, tarp jų – daug žinomų meno ir kultūros pasaulio veidų, aktyvaus jaunimo. Visi jie susirinko norėdami išradingai pareikšti nepritarimą miesto kultūros įstaigų mechaniniam sujungimui.
Akcijos akimirkos
Akcijos akimirkos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

15min.lt primena, kad Kauno tarybos kolegijoje, kurią sudaro valdančiosios koalicijos nariai, siūlo sujungti Kauno šokio teatrą „Aura“ su Kauno pantomimos ir plastikos teatru, o prie Kauno kino studijos prijungti Kauno mažąjį teatrą. Taip pat planuojama sujungti tris iš keturių miesto biudžetinių koncertinių įstaigų: Kauno bigbendą, Kauno pučiamųjų instrumentų orkestrą „Ąžuolynas“ ir Kauno muzikos ansamblį „Ainiai“. Tokiu būdu esą būtų optimizuotas įstaigų valdymas, taupomos lėšos.

Lygiai 12.15 val. prasidėjo filmo „Kaip savivaldybės napoleonai per kultūrą kėlėsi“ filmavimas (taip teatralai pasišaipė iš dosniai savivaldybės remiamos vasarą vyksiančios Napoleono kariuomenės persikėlimo per Nemuną ties Kaunu inscenizacijos. Jai iš miesto biudžeto numatytas net ketvirtis milijono litų).

Prieš savivaldybės pastatą buvo teatrališkai patiestas kilimą primenantis didelis popieriaus lapas, su užrašu „Kultūra“. Per jį per kelias minutes, simboliškai sutrypdami kultūrą, pražygiavo keli šimtai kauniečių, susiskirsčiusių į 9 žmonių  grupeles, o visam paradui vadovavo aktorius ir režisierius, Lietuvos teatro sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas Andrius Žiurauskas.

Trumpą „flashmob'ą“ vainikavo visų akcijos dalyvius susikabinimas už rankų, reiškiantis, kad „jei reikia, mes galime suvienyti savo jėgas ir pakovoti už save“. Visą renginį atidžiai stebėjo būrys policijos pareigūnai, jie visu dalyvius filmavo, tačiau jiems netrukdė.

Naujienas sužino tik iš žiniasklaidos

Po praeivių dėmesio ir palaikymo sulaukusios akcijos, vienas jos iniciatorių A.Žiurauskas emocingai kalbėjo: „Kodėl aš čia šiandien esu? Juk labiausiai skauda tiems, kuriuos „optimizuoja“, o aš esu valstybinio teatro (Kauno valstybinio lėlių teatro, – red. past.) aktorius, todėl manęs asmeniškai tai neliečia. Tačiau kažkam reikėjo tame smaigalyje stovėti ir aš netyčia į jį pakliuvau.

Mes visi suprantame, kad miestui reikia taupyti. Tačiau kodėl su mumis nesikalbama? Kodėl apie atleidimus, taupymus, jungimus mes pirmiausia sužinome iš žiniasklaidos? Žurnalistai yra pirmieji, kurie sužino apie jų sprendimus. O šalia to jie sukuria įvairiausias kultūros ir meno tarybas, kaltina mus neaktyvumu (A.Žiurauskas yra Kauno miesto Kultūros ir meno tarybos pirmininko pavaduotojas, – red. past.), kad mes nieko nepasakome, kad neturime savo pozicijos, bet kaip mes galime ją turėti, jei tik iš žiniasklaidos sužinome naujienas, kurios mus konkrečiai liečia?

Tai nėra priekaištas valdantiesiems, tai priekaištas visiems, kurie ten (savivaldybėje, – red. past.) sėdi, kad jie išgirstų, kad mes irgi esame žmonės, kad mes irgi norime valgyti. Kai kas nors bando sakyti, kad miestą paliko 300 tūkst. gyventojų, todėl jūsų poreikis sumažėjo, tai yra nesąmonė. Negi norite, kad šiandien susirinkę žmonės susikrautų lagaminus ir važiuotų paskui tuos 300 tūkstančių?

Mes neprašėme nei vieno valdininko leidimo šitai akcijai, tačiau jei vieną kartą jie liepė mums susijungti, mes ir susijungėme“.

Spontaniška idėja naujai akcijai

A.Žiurauskas patikino, kad ši žaisminga, tačiau visai ne džiaugsminga protesto akcija – pirmoji, tačiau tikrai ne paskutinė, jei miesto politikai neatsisakys idėjos sujungti Kauno kultūros įstaigas.

Netrukus spontaniškai gimė ir antrosios akcijos idėja. Po renginio prie A.Žiurausko priėjo policijos pareigūnė, kuris surašė šaukimą atvykti akcijos organizatoriui į policijos nuovadą pasiaiškinti dėl renginio. Jam gresia administracinė nuobauda.

Aktyvus visuomenininkas architektas Audrys Karalius baudai pinigus surinkti pasiūlė sukviečiant žmones į panašią akciją. Į A.Žiurausko padėtą kepurę praeinantys žmonės galėtų mesti po kelis centus, kol būtų surinkta reikiama suma.

Pinigų randa tik kai kuriems projektams

Protesto akcijos išvakarėse internete buvo išplatintas pranešimas, kviečiantis prie jos prisijungti visus neabejingus miesto kultūros likimui:

„Visiems, kam ne vis vien, kokią vietą Kauno gyvenime užima KULTŪRA, pranešame, kad viską taupanti Kauno miesto valdžia ėmėsi drastiškų priemonių – beveik 60 procentų sumažino kultūrai skiriamas metines biudžeto lėšas. Ketinama sujungti Kultūros skyrių su Turizmo skyrium bei daug metų Kauną garsinančius meno kolektyvus. Visa tai daroma nepasitarus su visuomene, nekompetentingai, neišsiaiškinus galimų pasekmių, o tik prisidengus visuotiniu taupymu.

Tačiau viską taupantys Kauno politikai pernai sukurtai ir nieko nenuveikusiai, bet pasižadėjusiai išsilaikyti be kitų paramos Kino studijai duoda dvigubai daugiau pinigų, nei ji prašo. Be to, 99 procentais sumažinę mėgėjiško meno dotacijas, jie organizuoja Napoleono žengimo į Kauną jubiliejaus šventę ir skiria jai kelis šimtus tūkstančių.

Galėtume kaltinti pasaulinę ekonomikos krizę, Lietuvos valstybės finansų politiką, jei nematytume už mūsų valdžios veiksmų kyšančių asmeninio suinteresuotumo ausų... Dauguma kauniečių supranta, kuo norima atsikratyti ar kas gaus naudos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius