Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 02

Prie Lietuvos ambasados Helsinkyje įvyko piketas dėl Lietuvoje likusių buvusių Gatajevų globotinių

Prie Lietuvos ambasados Helsinkyje ketvirtadienį įvyko piketas, kuriame buvo siekiama atkreipti dėmesį į Lietuvoje likusius savavaldžiavimu kaltinamų čečėnų Chadidžat ir Maliko Gatajevų globotinius.
Gatajevų drama: vieniems – didvyriai, kitiems – nusikaltėliai.
Gatajevų drama: vieniems – didvyriai, kitiems – nusikaltėliai. / LŽ nuotr.

Pasak dienraščio „Lietuvos žinios“, prie Lietuvos ambasados buvo susirinkę 12 piketuotojų, kurie ambasados darbuotojams įteikė prezidentei Daliai Grybauskaitei skirtą laišką.

Lietuvos ambasadorius Suomijoje Arūnas Jievaltas BNS sakė nenorintis komentuoti įvykusio piketo.

„Nieko jums papasakoti negaliu, vakar vyko prezidento inauguracija, kur aš dalyvavau. Viso labo iš kolegų girdėjau, kad čia kažkas po langais stovėjo. (Kiti diplomatai) viso labo tą ir matė per langus. Mes linkę kalbėti apie ambasados darbą, ką mes darome ir ką veikiame, ne apie tai, kas vyksta už langų“, – kalbėjo diplomatas.

Piketo organizatorių pranešime teigiama, kad susirinkimu prie Lietuvos ambasados siekiama atkreipti Lietuvos visuomenės ir valstybės institucijų dėmesį į šiuo metu Vilniaus SOS vaikų kaime esančių šešių Gatajevų globotinių likimą.

„Gatajevai reikalauja SOS vaikų kaimo administracijos nevaržomo bendravimo su globotiniais telefonu, prašoma sudaryti sąlygas susitikti su vaikais visiems Gatajevų šeimos nariams. Taip pat raginama užtikrinti vaikams sąlygas mokytis čečėnų ir rusų kalbų, gimtosios šalies kultūros bei išpažinti savo tikėjimą“, – teigiama pranešime.

Grozno angelais vadintų čečėnų poros istorija tarptautinėje visuomenėje sulaukė dėmesio po 2009 metais Kaune priimtų teismų sprendimų.

2009-ųjų birželio pradžioje Kauno miesto apylinkės teismas Gatajevus pripažino kaltais dėl smurtavimo prieš globotinius, grasinimo nužudyti, savavaldžiavimo. Už tai jiems skirta po 10 mėnesių nelaisvės.

Kauno apygardos teismas rugsėjį sugriežtino bausmes – skyrė po pusantrų metų nelaisvės. Po šio nuosprendžio paskelbimo Gatajevai dingo ir, kaip manoma, išvyko į Suomiją. Buvo paskelbta kaltinamųjų paieška, kreiptasi į Suomiją dėl ekstradicijos.

Žmogaus teisių gynėjai šioje byloje įžvelgė galimų pažeidimų, nes kilo klausimų dėl Lietuvos valstybės saugumo departamento pareigūnų vaidmens joje, svarstyta, ar su tuo negali būti susijusios Rusijos tarnybos.

Byla nuo 2010 metų gegužės nagrinėjama Klaipėdos apygardos teisme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius