Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prie muziejumi tapsiančių rūmų Vilniaus širdyje nugriuvo tvora: sutvarkys, bet neatstatinės

Vilniaus Senamiestyje, šalia Bernardinų sodo, beveik Gedimino kalno papėdėje stovi Kirdiejų rūmai. Daugybę metų apleisti, tad primena labiau lindynę nei šimtmečiais matuojamą istoriją turintį pastatą. Po ilgų aiškinimosi ir svarstymų metų nuspręsta, kad čia turėtų įsikurti Vilniaus miesto muziejus. Rekonstrukcija dar neprasidėjo, greičiau atvirkščiai – praeiviai prieš kelias dienas šalia rūmų užfiksavo sugriuvusią tvorą.
Nugriuvo dalis tvoros šalia Vilniaus Kirdiejų rūmų
Nugriuvo dalis tvoros šalia Vilniaus Kirdiejų rūmų / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Istorija – nuo XV a.

Ši vieta minima dar XV a. pirmoje pusėje. O XVII a. valda tampa Kirdėjų giminės nuosavybe, jie rūmus vadino „mūriniu namu“.

Per amžius rūmų savininkai keitėsi, nukentėjo tiek po Maskvos karo (1654–1661), tiek švedmečiu 1701–1717 m., kuomet buvo apleisti.

1725–1740 m. rūmai trečią kartą rekonstruoti, pastatas augo šiaurės kryptimi. Dar po kelių dešimtmečiu, 1786 m., Edukacinė komisija nupirko sklypus su pastatais Universiteto botanikos sodui. Rūmai vėl rekonstruojami, juose apsigyvena universiteto profesoriai.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Nugriuvo dalis tvoros šalia Vilniaus Kirdiejų rūmų
Lukas Balandis / BNS nuotr./Nugriuvo dalis tvoros šalia Vilniaus Kirdiejų rūmų

XIX–XX a. iš generalgubernatoriaus rūmus išsinuomojo pirklys I.Šumanas ir įrengė restoraną. Vėliau čia įrengti butai.

Sovietmečiu rūmai buvo naudojami visuomeninei veiklai. O atgavus nepriklausomybę, 1993-1997 metais jame veikė vienas pirmųjų Lietuvoje skvotų „Barbora“.

Tvora nugriuvo praeivių akyse

Pastaraisiais metais miesto centre esantys rūmai labiau gąsdina išdaužytais langais bei byrančiomis sienomis, nei žavi. O pastarosiomis dienos – dar ir sugriuvusia tvora, kuri slėpė taip pat apleistą kiemą nuo pašalinių, einančių per parką, akių.

Vaizdais, kaip atrodo ką tik nugriuvusi tvora, Vilniaus istorijai skirtoje grupėje pasidalijo vienas praeivis. Anot Antano, „ką tik griuvo siena, teko smarkiai išsigąsti“. Komentaruose jis buvo patikslintas, kad griuvo ne siena, o tvora.

Tie griuvėsiai žmonėms akis badė ir kelios dienos po įvykio, niekas tuoj pat nesuskubo jų tvarkyti. Vis dėlto Vilniaus miesto savivaldybė žada, kad čia susitvarkys. Tiesa, pačios tvoros kaip ir nėra ko gailėti – anot savivaldybės, ji nebuvusi autentiška, nėra saugoma kultūros paveldo, tad planuojama ją keisti metaline tvora.

Idėja projektui yra

Apie tai, kad tvoros nebeliks, nurodoma ir projekte, kuris buvo atrinktas kaip geriausias architektūrinio konkurso pernai kovą metu. Konkursas surengtas apsisprendus, kad Kirdiejų rūmai bus skirti įkurdinti Vilniaus miesto muziejų, šiuo metu besiglaudžiantį Vokiečių gatvėje.

Geriausia, anot konkurso vertintojų, yra MB „Dukart jot“ autorių V.Buinevičiaus, J.Jurgelio, V..Bieliūno ir L.Valančiūno idėja „Sluoksniai“.

Kirdiejų rūmų atnaujinimo projektas „Sluoksniai“
Kirdiejų rūmų atnaujinimo projektas „Sluoksniai“

„Sluoksnių“ idėja – kuo mažiau pakeisti esamą kompleksą, atskleisti ir eksponuoti įvairius istorinius ir kultūrinius sluoksnius. Anot idėjos autorių, patys Kirdiejų rūmai yra lyg eksponatas lankytojams. Nugriovus esamą mūrinę tvorą šiaurinėje pusėje architektai siūlo įrengti naują ažūrišką metalo tvorą, o išilgai palei tvorą – lengvų konstrukcijų paviljoną nedideliems renginiams, lauko ekspozicijoms, dirbtuvėms, poilsiui, darbui, lauko kavinei, skaityklai“, – pasibaigus konkursui pranešime rašė Vilniaus miesto savivaldybė.

Šių metų vasarį paskelbta, kad pasirašyta projektavimo sutartis dėl Kirdiejų rūmų komplekso (pagrindinio pastato, oficinos, vežiminės, kiemo ir tvoros) sutvarkymo bei įveiklinimo.

Kirdiejų rūmų atnaujinimo projektas „Sluoksniai“
Kirdiejų rūmų atnaujinimo projektas „Sluoksniai“

„Reprezentacinėje vietoje įsikūrę Kirdiejų rūmai jau seniai laukė atnaujinimo, o Vilniaus muziejui – kaip šiuolaikiškam, atviram bei patogiam sostinės pažinimo kultūros centrui – tai itin tinkama vieta įsikurti“, – savivaldybės pranešime spaudai, išplatintame vasario antroje pusėje, cituojama projektą kuruojanti sostinės vicemerė Simona Bieliūnė.

Iškart po projektavimo sutarties pasirašymo prasidės projektavimo darbai, juos valdys Vilniaus vystymo kompanijai.

Planuojama, kad įgyvendinus projektą pirmajame pagrindinių rūmų aukšte atsiras lankytojų centras, edukacijų erdvė ir skaitykla. Antrasis aukštas bus skirtas nuolatinei Vilniaus pažinimo ekspozicijai.

Trečiajame aukšte, palėpėje, veiks laikinos parodos. Oficinoje įsikurs kavinė ar užkandinė. Vežimine vadinamame pastate vyks renginiai, dalis patalpų bus skirta saugoti muziejaus rinkinius, taip pat bus patalpos muziejaus administracijai. Vidinį kiemą ketinama pritaikyti lauko renginiams.

Kirdiejų rūmų atnaujinimo projektas „Sluoksniai“
Kirdiejų rūmų atnaujinimo projektas „Sluoksniai“

Projektą numatoma įgyvendinti per 3 metus, iš kurių projektavimo etapui bus skirta 16 mėnesių. Projektavimo kaina sieks 379 tūkst. eurų. O viso projekto, į kurį įeina pastatų komplekso rekonstrukcija, interjero su baldais įrengimas, tvoros ir sklypo sutvarkymas, įgyvendinimo kaina planuojama bus 5,4 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius