Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2011 06 08

Prie prekybos centrų tramdys kioskininkus

Pastaruoju metu Klaipėdoje prie prekybos centrų vis dažniau atsirandantys kioskai sulaukė miesto valdžios dėmesio. Nuo liepos jų plitimas bus sustabdytas, taip pat dauguma veikiančių šių įrenginių gali sulaukti galo.
Prie prekybos centrų įrengti kioskus bus sunkiau.
Prie prekybos centrų įrengti kioskus bus sunkiau. / Ginos Kubiliūtės/15min.lt nuotr.

Pradėję aiškintis kioskų, prekybinių namelių ant ratukų gausėjimą, savivaldybės atstovai patys susisgribo, kad taip atsitiko dėl jų pačių keitinėjamų teisės aktų.

„Prekybos centrų teritorijose esančiose automobilių statymo aikštelėse, ant šaligatvių pastaraisiais metais atsirado daug kioskų, kurie atrodo kaip Bangladešo tipo pastatėliai. Jie visi statomi be savivaldybės leidimo. Tikėtina, kad per vasarą šių pastatų padaugės dvigubai ar trigubai. Tokia situacija netenkina savivaldybės urbanistų, vyriausiojo dailininko, sulaukiame ir gyventojų skambučių. Procesas tapo nevaldomas“, – aiškino vicemeras Artūras Šulcas.

Taip atsitiko dėl to, kad prieš dvejus metus buvo keičiamos prekybos viešose vietose taisyklės, kuriose kito ir viešosios vietos samprata.

Aikštės prie didžiųjų prekybos centrų „iškrito“ iš viešosios erdvės sąvokos.

Anot Klaipėdos savivaldybės Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus specialisto Rimanto Armono, pagal prieš dvejus metus priimtas taiykles, privatūs ir išnuomoti sklypai prie prekybos centrų nėra viešos vietos ir tose teritorijose įrengti kioską nereikalingas leidimas.

Tačiau savivaldybės atstovai visgi išsiaiškino, kad viešos vietos sąvoka reiškia ką kitką.

„Vieša vieta yra ir valstybinė, ir privati, ir nuomojama žemė, jei ji yra viešai prieinama, neaptverta aukštomis tvoromis. Tačiau už prekybą nuomojamoje ar privačioje teritorijoje nereikalaujama mokėti rinkliavos“, – teigė R.Armonas.

Vicemero A.Šulco teigimu, birželio 30 d. vyksiančiame tarybos posėdyje taisyklės bus pakeistos, kuriose bus patikslinta ir viešosios vietos sąvoka. Tam pritarė ir Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje.

„Norime įspėti verslininkus, kurie rengiasi atidaryti kioskus, kad neinvestuotų pinigų“, –  pabrėžė A.Šulcas.

Kurie yra pasistatę kioskus prie prekybos centrų pagal iki šiol galiojančias taisykles – dar išliks. Tačiau vicemeras mano, kad dauguma jų vis tiek bus uždaryti, kadangi neatitinka kitų teisės aktų. Ugniagesiai perspėjo, kad daugelis kioskų pastatyti, nesilaikant tinkamų atstumų, taip pat kyla grėsmė dėl saugumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius