Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 26

Prie Rusijos ambasados įvyko protestas prieš Rusijos agresiją Ukrainoje

Pirmadienį Vilniuje, B.Nemcovo skvere prie Rusijos ambasados, įvyko protesto akcija prieš Rusijos karinę agresiją Ukrainoje. Į akciją susirinko keliolika protestuotojų – lietuvių ir rusų.
Mitingas prie Rusijos ambasados dėl įvykio Kerčės sąsiauryje
Mitingas prie Rusijos ambasados dėl įvykio Kerčės sąsiauryje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Protestuotojai buvo pasipuošę ukrainietiška simbolika, laikė vėliavas, prieš Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną nukreiptus plakatus. Susirinkę protestuotojai drauge sugiedojo Ukrainos himną.

Apie protesto akciją savo „Facebook“ paskyroje pranešė Lietuvoje politinį prieglobstį gavęs rusų žurnalistas Jevgenijus Titovas, į Lietuvą gyventi atvykęs 2016 m.

„Renkamės Nemcovo skvere 15:00. Priežastis – atvira Rusijos karinė agresija prieš Ukrainą. Bus atviras mikrofonas bei galimybė pasisakyti visiems. Kerčės sąsiaurio išėjime į Juodąją jūrą Rusija ginklu užpuolė 3 Ukrainos karo laivus. Yra sužeistų, visi 3 laivai užgrobti“, – paskelbė J.Titovas.

Lietuvė Dalia, savo paltą papuošusi Ukrainos vėliavos spalvų gėle, 15min žurnalistui sakė mananti, kad sekmadienio įvykiai dar kartą atskleidė tikrąjį Rusijos veidą.

„Prieš tai buvo Donbaso okupacija – jų ten nėra. Krymas – neva jie patys to norėjo. Na, o dabar labai akivaizdžiai parodyta, kad agresorius yra Rusija“, – sakė Dalia.

Anot Dalios, lietuviams susiklosčiusioje situacijoje svarbu parodyti solidarumą su Ukraina.

„Lietuva seniai buvo kąsnelis, kurio gviešiasi Rusija. Jeigu Ukraina neatsilaikys, mes esame kiti eilėje“, – sakė Dalia.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mitingas prie Rusijos ambasados dėl įvykio Kerčės sąsiauryje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mitingas prie Rusijos ambasados dėl įvykio Kerčės sąsiauryje

Konfliktas kilo sekmadienį

Ukrainos karinės jūrų pajėgos apkaltino Rusiją sekmadienį apšaudžius ir užgrobus tris jos karinių jūrų pajėgų laivus Kerčės sąsiauryje prie Maskvos aneksuoto Krymo krantų. Laivai plaukė iš Odesos į Mariupolio uostą.

Kerčės sąsiauris yra Krymą ir Rusijos žemyninę dalį skiriantis siauras vandens kelias, jungiantis Juodąją jūrą su Azovo jūra. Pastaroji yra naudojama tiek Ukrainos, tiek Rusijos.

Šeši Ukrainos laivų įgulų nariai buvo sužeisti, du iš jų sunkiai. Ar ugnį atidengė ir Ukraina, kol kas neaišku.

Susirinkęs Ukrainos parlamentas pirmadienį spręs dėl karo padėties įvedimo.

Pirmadienį ryte Rusijos pareigūnai pranešė, kad prekybiniams laivams plaukti per sąsiaurį vėl leidžiama.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pirmadienį pareiškė, kad incidentas Kerčės sąsiauryje buvo Kijevo provokacija, ir apkaltino Ukrainą pažeidus pagrindines tarptautinės teisės normas ir tokiu būdu sukėlus grėsmę saugiai laivybai Azovo jūros akvatorijoje.

Maskva apkaltino Kijevą, kad jo laivai neteisėtai įplaukė į Rusijos vandenis ir sąmoningai provokuoja konfliktą. Maskva, 2014 metais aneksavusi Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį, teigia, kad Kerčės sąsiauris yra jos vandenys.

Ukraina teigia, kad informavo apie planus pasiųsti savo laivus į Mariupolį. Rusijos veiksmus pasmerkė ir Lietuva, ir kitos Europos Sąjungos šalys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius