-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 12 06 /14:48

Prie Seimo – ilgo „maršininkų“ protesto pradžia: rūmai aptverti, žmonių vos keletas

Pirmadienį po pietų prie Seimo susirinko apie dešimt Lietuvos šeimų sąjūdžio šalininkų, kurie čia rengia piketą prieš privalomąjį darbuotojų testavimą dėl COVID-19 jų pačių lėšomis, galimybių pasą. Piketai turėtų vykti iki pat gruodžio 22-osios. Seimo rūmai jau nuo pirmadienio ryto aptverti tvora.

Apie 14 val., kai, anot organizatorių, protestas turėjo prasidėti, prie Seimo buvo vos keletas žmonių. Stovi palapinės, prie jų ilgas plakatas su politikų, kurie, pasak protesto dalyvių, „sutrypė Konstituciją“, veidais.

Ten – Gabrielius Landsbergis, Remigijus Šimašius, Ingrida Šimonytė, Arūnas Dulkys, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Aušrinė Armonaitė.

Lietuvos šeimų sąjūdis savaitgalį pranešė piketus, kuriuose tikimasi sulaukti iki tūkstančio protestuotojų, rengsiantis kasdien nuo gruodžio 6-osios iki 22-osios.

Organizacijos atstovai tvirtina, jog valdžios sprendimus vertina kaip gyventojų „segregaciją ir diskriminavimą“ bei konstitucinių vertybių laužymą.

„Esame Lietuvos naujausiosios istorijos liudininkai ir dalyviai, kada žmonių išrinkti Tautos atstovai, padėję ranką ant Konstitucijos priimdami priesaiką ir šaukęsi Dievo pagalbos, imasi laužyti Konstituciją ir demokratiją, nekalbant apie sąžiningą tarnavimą Tėvynei ar Lietuvos žmonių gerovę.

Pasinaudodami pandemijos pretekstu, Lietuvos teritoriją laikinai administruojantys asmenys nuosekliai įgyvendina piliečių segregaciją ir diskriminavimą, faktiškai įvesdami diktatūrinį režimą. Lietuvos šeimų sąjūdis ne kartą kreipėsi į prezidentą ir Seimą, protestuodamas prieš finansinę prievartą darbuotojams skiepytis, kas prieštarauja ir Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimui, ir Lietuvos Respublikos Konstitucijai“, – rašoma Lietuvos šeimų sąjūdžio puslapyje.

Žygimantas Gedvila | BNS FOTO nuotr./Protestas prie Seimo dėl mokamo testavimo, galimybių paso
Žygimantas Gedvila | BNS FOTO nuotr./Protestas prie Seimo dėl mokamo testavimo, galimybių paso

Ten taip pat aprašomas neva pavyzdys, kad „tik vienas iš daugybės valdžios palaiminto Konstitucijos laužymo atvejų yra Mažeikių rajono savivaldybėje pradėtas valstybės tarnautojo, Lietuvos šeimų sąjūdžio nario Irmanto Ostrausko persekiojimas už pažiūras ir naudojimąsi konstitucine žodžio laisve, valstybės pareigūnų veiksmų kritiką ir visuomeninę veiklą“.

Esą jis atsisakė testuotis savo lėšomis, todėl yra nušalintas nuo darbo ir neturi finansinių galimybių pragyventi.

Tad jo ir tokių kaip jis teisėms ginti ir suplanuoti protestai. Vilniaus savivaldybė jiems yra išdavusi leidimus.

Tuo metu į kitus šalies miestus organizacijos atstovai vyks su dovanomis, dalys vaikams šokolado, knygų.

„Tikslas – duoti žmonėms ir pozityvios nuotaikos, vaikams bus dovanėlės, iš rėmėjų jau surinkta kelios tonos šokolado, knygučių“, – pirmadienį prie Seimo žurnalistams sakė LŠS tarybos narys Arvydas Daunys, praneša naujienų agentūra BNS.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Raimondas Grinevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Raimondas Grinevičius

Pirmadienio popietę prie Seimo piketuoti atvyko per dešimt žmonių. Pasak A.Daunio, nustatyto grafiko, kiek žmonių kada turi atvykti, nėra, todėl protestuotojų skaičius nuolat kis.

Sausio viduryje piketai numatomi ir prie Vyriausybės, pranešama, kad juose gali dalyvauti iki 8 tūkst. žmonių.

Abiem renginiams Vilniaus savivaldybė yra išdavusi leidimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius