TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 05 26 /15:39

Drąsiaus Kedžio šalininkai prie prezidentūros plūdo žurnalistus

Šeštadienį per pietus prie Seimo būriavosi velionio Drąsiaus Kedžio šalininkai, save vadinantys violetiniais, patvoriniais, deklaruojantys, kad kovoja už laisvę ir tiesą, prieš melą ir smurtą. Nuo Seimo jie žygiavo prezidentūros link, kur netilo kalbos apie jų matomas valstybės ydas, korumpuotą žiniasklaidą.
D.Kedžio šalininkų eisena
D.Kedžio šalininkų eisena / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

D.Kedžio šalininkai susirinko nešini plakatais su užrašais: „10 Puteikių ir korupcijai – galas“, „Doros Lietuvos laidotuvės“, „Myliu savo tautą, kurioje gimsta Drąsiai“, taip pat į eiseną susirinkę dalyviai reikalavo „Uždėti apinasrį kainų kilimui“ (klaidos netaisytos).

Papildyta 12.57 val.: Prie Seimo jau būriuojasi keli šimtai žmonių. Dominuoja violetinės spalvos atributika. Dauguma eisenos dalyvių – vyresnio amžiaus žmonės, tačiau yra ir jaunimo. Parlamento rūmai šiuo metu aptverti, tiesa, tik STOP juosta. Riedžiais aplink važinėja policijos pareigūnai. Prie Seimo pasirodo ir D.Kedžio teta Audronė Skučienė.

Papildyta 13.03 val.: Eisenos dalyviai gieda himną.

Papildyta 13.16 val.: D.Kedžio šalininkų minia užplūdo Gedimino prospektą. Skanduodami „Lietuva, būk laisva“ ir „Melui – ne“, skambindami varpu ir mušdami būgną jie juda prezidentūros link. Priekyje žygiuoja Saulius Stoma, Algimantas Matulevičius, Nijolė Oželytė, Darius Kuolys. Prašydami tiesos, eisenos dalyviai skanduoja „Mes ne vergai“. Nešini juodą gedulo vėliavą, jie reikalauja laisvės mergaitei (D.Kedžio ir L.Stankūnaitės dukrai – aut.).

Papildyta 13.30 val.: Eisenos priešaky – maža išsigandusi mergaitė. Kaip vėliau žurnalistams aiškino D.Kuolys, tai buvo septynmetė patvorinės Rasos duktė, kuri esą pati užsimanė eiti minios priekyje.

Papildyta 13.51 val.: D.Kedžio šalininkai pasiekė prezidentūrą, kur įrengta scena. Tarp susirinkusiųjų yra ir Kazimieras Uoka bei Naglis Puteikis, Rimantė Valiukaitė, Gediminas Storpirštis, Nijolė Sadūnaitė, Algirdas Patackas.

Papildyta 14.01 val.: Aikštėje prie prezidentūros netyla D.Kedžio šalininkų dainos. Apie Lietuvą prie prezidentūros dainuoja Gediminas Storpirštis.

Papildyta 14.19 val.: Demokratijos reikalaujantys D.Kedžio pasekėjai ne visuomet tolerantiškai linkę gerbti kitokią nuomonę turinčius žmones. Jie iš vieno žmogaus atėmė ir ant žemės sviedė savaitraštį „15min“. Kai kurie iš jų žurnalistus apšaukė parsidavėliais. Savo dainą prie prezidentūros atlieka ir Bartas, Lietuvai vaikų „Eurovizijoje“ Minske atstovavęs 2010 m. Algimantas Matulevičius vardijo esą valstybininkų klanui priklausiusius žiniasklaidos atstovus - Gedvydą Vainauską, Rimvydą Valatką, Rūtą Miliūtę, Audrius Siaurusevičių, Virginijų Savukyną. Pykčio rimbu A.Matulevičius čaižė ir Aukščiausiojo Teismo ir Teisėjų tarybos pirmininką Gintarą Kryževičių, prezidentės patarėją Solveigą Cirtautienę. Beje, tarp budinčių pareigūnų – daug moterų.

Papildyta 14.35 val.: Susirinkusia minia pasinaudojo ir atominės elektrinės priešininkai. Šie rinko parašus referendumui. „15min“ žurnalistei pakalbinus parašus renkančią moterį, D.Kedžio šalininkė puolė jai aiškinti, kad žurnalistė atstovauja ne tai pusei. Moterys nusprendė, kad visokių žmonių yra. Kad visokių reikia – nebepridūrė. Prie minios prisijungė Seimo narė Aurelija Stancikienė, žurnalistė Rūta Janutienė.

Papildyta 14.47 val.: Mitingo metu buvo renkami parašai už Civilinio kodekso pataisas, kuriomis siūloma, kad vaikai patys spręstų, kur jiems gyventi. Siūlydami nemanipuliuoti vaikais, D.Kedžio pasekėjai patys tą darė. Ant scenos buvo paleista prieš tai minią vedusi maža mergaitė, kuri sakė, kad D.Kedžio dukra, kai buvo paimta, klykė ir niekas neturėjo teisės su ja taip pasielgti. Kuolio teigimu, mergaitė pati norėjo pasisakyti ir į sceną išbėgo neplanuotai.

Papildyta 15.38 val.: D.Kedžio šalininkai skirstosi. Prie prezidentūros liko visai nedaug žmonių. Mitingas baigėsi dainomis. D.Kedžio šalininkai paragino kiekvieną dieną nuo 10 val. budėti Daukanto aikštėje.

Eitynės ir kalbos prie Seimo truko maždaug tris valandas.

Seimo narys Naglis Puteikis, kartu su kolega Sauliumi Stoma, derinęs leidimo išdavimą su Vilniaus savivaldybe, pareiškė, kad „Vilniaus valdžia pasidavė – pagaliau suderino piliečių eitynes „Už laisvę ir tiesą“.

N.Puteikio tvirtinimu, eitynėse ir piliečių sueigoje ginama konstitucinė Lietuvos Respublikos santvarka, piliečių teisės ir laisvės, pasisakoma prieš grupuočių savivalę, demokratijos griovimą ir valstybės užvaldymą.

Pirmadienį Vilniaus savivaldybė neišdavė Seimo nariams N.Puteikiui ir Aurelijai Stancikienei leidimo organizuoti renginį „Prieš melą ir smurtą“ ir prie prezidentūros pastatyti 10 palapinių, 4 biotualetus ir lauko virtuvę.

Tuomet tokį savivaldybės sprendimą meras Artūras Zuokas pagrindė tuo, jog akcijos iniciatoriai pasižadėjo laikytis įstatymų, tačiau nepaisant nieko dar praeitą šeštadienį juos visus pažeidė.

„Vilniaus miesto savivaldybės administracijos komisija priėmė labai aiškų sprendimą, kad nebus išduodami leidimai jokioms palapinėms prie prezidentūros, nes prezidentūros teritorija tikrai nėra kempingas“, – tvirtino Vilniaus vadovas.

VIDEO: Drąsiaus Kedžio šalininkai užplūdo Gedimino prospektą. 2012-05-26
VIDEO: Drąsiaus Kedžio šalininkai gieda Lietuvos himną

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius