-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 02 /15:45

Prie Seimo piketavo šimtas jaunuolių: nenori kalėjimo dėl kanapių suktinės

Prie savaitgalį ištuštėjusio Seimo susirinko apie šimtą jaunų žmonių – jie piketavo ir išsakė protestus dėl įsigaliojusių griežtesnių bausmių už nedidelio narkotinių medžiagų kiekio turėjimą, įskaitant kanapes. Organizatorių peticiją vietoje pasirašė daugiau kaip šimtas žmonių.
Prie Seimo piketuoja šimtai jaunuolių: nenori kalėjimo dėl kanapių suktinės
Prie Seimo piketuoja šimtai jaunuolių: nenori kalėjimo dėl kanapių suktinės / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Piketuotojai šeštadienio popietę tikino norintys pasirinkimo laisvės ir nenorintys sėsti į kalėjimą už tai, kas pasaulyje dekriminalizuojama.

„Mes turime savo pasirinkimo laisvę, ką norime rinktis: ar vartoti alkoholį, kuris yra ir tūkstantį kartų mirtingesnis, ir tabaką tą patį, ar mes renkamės, kas yra natūralu. Čia yra mano požiūris, o kiek esu gyvenęs užsienyje, ir JAV, ir Kanadoje, ten mediciniškai yra legalu, niekas tavęs nenuteis ir į kalėjimą nepasodins“, – sakė mitingo dalyvis Ramūnas.

Jis tikino, iki šiolei neradęs jokios informacijos apie šalutinį poveikį, kurį turi kanapės, tuo tarpu alkoholis, anot jo, kelia dideles socialines problemas Lietuvoje.

Mitingo dalyviai įrengė bent kelias instaliacijas – iš tinklo imitavo kalėjimo kamerą, kur gultu tapo aikštės suoliukas. Taip pat mitingo metu buvo nemokamai pilstoma kanapių arbata, piketuotojai laikė plakatus su šūkiais, raginančiais keisti esamą situaciją.

„Įstatymai buvo priimti 1978 metais ten, tai gal peržvelkim, jau virš 50 metų, keičiasi visas pasaulis. Ar mes būsim su pasauliu, ar būsime paskutiniai“, – teigė kitas mitingo dalyvis ir siūlė Seimo nariams apsišviesti.

Mitinge dalyvavęs čekas Matejus tikino, kad Čekijoje kanapių vartojimas yra dekriminalizuotas ir Lietuvos pozicija jam atrodė sunkiai suprantama.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Jaunimo piketas prie Seimo už kanapių dekriminalizavimą
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Jaunimo piketas prie Seimo už kanapių dekriminalizavimą

„Mūsų taip nepersekioja už vartojimą. Tai tikrai padeda, bent jau mano gyvenime. Matote, draudimai situaciją tik pablogina. Ką padarė sausasis įstatymas JAV – tik suklestėjo mafija. Vietoje to, rinka turėtų būti reguliuojama. Dabar JAV uždirba iš to pinigus ir tai padeda kontroliuoti situaciją. Galime pažiūrėti į Nyderlandus, Portugaliją. Draudimais nieko nepasieksi“, – sakė Matejus.

„Pareigūnai, tikrinkite čia susirinkusius, ar niekas nesidalina kanapių suktine. Pareigūnai, jums reikia nusikaltėlio. Štai turime pirmąjį platintoją, antrą platintoją. Gėda, narkomanai“, – šaukė mitingo organizatoriai.

Atokiau stovėję jaunuoliai taip pat tikino, kad atėjo į mitingą ir visiškai palaiko idėjas dekriminalizuoti marihuaną. Jie vadino absurdiškais įstatymus, kadangi „į kalėjimą gali atsisėsti nuo 2 iki 8 metų“.

Kalba apie tūkstantį ikiteisminių tyrimų

Mitingą organizuojančios organizacijos Lietuvos liberalus jaunimo (LLJ) vadovas Mykolas Knyza 15min teigia, kad yra tūkstantis pradėtų ikiteisminių tyrimų, kurie jaunus žmones gali „sukišti“ už grotų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Jaunimo piketas prie Seimo už kanapių dekriminalizavimą
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Jaunimo piketas prie Seimo už kanapių dekriminalizavimą

„Pagal mūsų informaciją šiuo metu yra pradėta iki tūkstančio ikiteisminių tyrimų prieš asmenis, kurie sulaikyti vartojant ar disponuojant kanapėmis. Ir tai parodo, kad šita sistema neveikia. Mano nuomone, žmonių, kurie pagauti su minimaliu kiekiu kanapių, vieta nėra kalėjime. Nes tai negelbėja nei nuo priklausomybių, nei padeda atsistatyti ir grįžti į visuomenę iš naujo“, – piktinosi M.Knyza.

Jis tikina, kad jauni žmonės protestuoja prieš sugriežtintas bausmes, kadangi jų gyvenimai buvo paveikti.

„Priimti įstatymai ir bausmės sodina jaunus žmones į kalėjimą – iš esmės griauna jų gyvenimus ir atima galimybes jų tolesniame gyvenime ir karjeroje. Siekiame išreikšti tvirtą poziciją, kad mūsų tokia įsigaliojusi sistema netenkina ir sakome, kad Lietuvoje galėtų būti kitokia alternatyvi ir liberalesnė kanapių politika, atsižvelgiant į mokslinius faktus ir kitų šalių praktiką“, – tikina M.Knyza.

Šiemet tai jau trečias mitingas šia tema – jaunuoliai piketavo ir balandį, ir rugpjūtį. LLJ vadovas patikina, kad jaučia visuomenės palaikymą.

„Mūsų protestai sutraukia nemažai aktyvių jaunų žmonių, aktyvistų. Šia tema kalbama ne vienerius metus, klausimas itin aktualus, tačiau nuo paprastų kalbų ir mitingų reikia pereiti prie svarbios ir pagrįstos diskusijos. Norime, kad Seimo nariai atsižvelgtų ir į visuomenės dėmesį ir į teisininkų pastebėjimus, kurie taip pat nepalaiko sugriežtintos tvarkos“, – sako M.Knyza ir patikino, kad iki šiol parlamente vadovaujamasi gandais ir „iš dangaus raškytais argumentais“.

Socialiniame tinkle „Facebook“ jaunieji liberalai į mitingą kvietė agituodami už bausmių mažinimą.

„Išreiškime aiškią nuomonę, kad mūsų netenkina šiuo metu galiojanti narkotikų politika. Sugriežtintos bausmės ne tik, kad nepadeda kovoti su vartojimo mastais, bet ir negelbėja tų, kurie jau yra priklausomi nuo narkotikų vartojimo“, – teigiama LLJ paskyroje ir kviečiama šviesti visuomenę apie „kanapes, jų vartojimą ir naudą“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Jaunimo piketas prie Seimo už kanapių dekriminalizavimą
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Jaunimo piketas prie Seimo už kanapių dekriminalizavimą

Vilniaus Liberalaus jaunimo organizacijos vadovas Leonardas Marcinkevičius tikino, kad draudimai nei mažina kanapių vartojimą, nei padeda žmonėms, kurie galbūt susiduria su problemomis.

„Čia padarėme kalėjimo imitaciją. Jaunam žmogui atsidūrusiam į kalėjimą niekaip nepadedama – jis netenka draugų,šeimos ir uždaromas į vieną kamerą su nusikalstamo pasaulio atstovais, kurie yra žudikai, plėšikai ir taip toliau. Tas žmogus, kuris galbūt pirmą kartą pabando kanapių, sulyginamas su kriminaliniais nusikaltėliais“, – sakė L.Marcinkevičius.

Anot jo, jau dabar Seime pateiktas siūlymas dekriminalizuoti kanapes – jis siūlo Seimo nariams svarstyti, kad žmonėms pirmiausia siūlyti pagalbą, o ne bausmes.

S. Skvernelis: švelninti bausmių kol kas nėra reikalo

Premjeras Saulius Skvernelis BNS sako nekeičiantis ankstesnės nuomonės, jog narkotinių medžiagų platinimas yra sunkus nusikaltimas, už kurį turėtų būti taikoma baudžiamoji atsakomybė.

„Tai yra nuomonės išreiškimas, norint, kad nebūtų atsakomybės už narkotinių medžiagų turėjimą. Bet aš manau, kol kas laikausi tos pačios nuomonės, kad tai yra ypatingai pavojingas dalykas (...). Reikėtų pasigilinti, esu kiek nutolęs nuo baudžiamosios teisės, bet kol kas nematau reikalo ką nors keisti“, – BNS šeštadienį teigė premjeras.

Vis dėlto jis neatmeta, kad galbūt reikėtų įvertinti, ar „viena ar kita veika iškrenta“ iš bendro bausmių konteksto.

L.Marcinkevičius pabrėžia, jog pats nevartoja kanapių, tačiau stebisi tokia premjero pozicija.

„Baudžiamasis kodeksas skirtas apsaugoti visuomenę nuo pavojingų veiksnių, kuriuos daro individas kitiems individams, tai yra pavojus sveikatai, pavojus gyvybei, pavojus turtui. Kokią žalą kitiems individams daro kanapių rūkymas? Galima daryti prielaidą, kad žmogus ateityje vartos stipresnius narkotikus. Bet būtent tokių bausmių pasekmė ir yra vartojimas stipresnių narkotikų, nes uždarytas į kalėjimą, jis „užsikabina“ ir pabando sunkesnių narkotikų“, – BNS teigia jis.

Už pasidalijimą „suktine“ gresia grotos

Šiemet sausį įsigalioję įstatymų pakeitimai lėmė, kad pagal Administracinių nusižengimų kodeksą bausti už mažus kiekius kanapių ar kitų narkotikų nebegalima – gresia tik Baudžiamoji atsakomybė ir laisvės atėmimas iki 2 metų. Atitinkamai ir baudos pašoko nuo šimtų, iki tūkstančių eurų.

Šiemet spalio 6 d. įsigaliojo BK pataisos, kad bausmės atidėjimas nebegali būti taikomas žmonėms, padariusiems sunkius nusikaltimus – tokiu nusikaltimu laikomas ir narkotikų platinimas, juo gali būti palaikytas ir pasidalijimas marihuanos „suktine“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marihuanos suktinė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marihuanos suktinė

BK rašoma, kad tas, kas neteisėtai gamino, perdirbo, įgijo, laikė, gabeno ar siuntė narkotines ar psichotropines medžiagas neturėdamas tikslo jas parduoti ar kitaip platinti, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų, šioje straipsnio dalyje apie narkotikų kiekius nekalbama.

Seime jau yra iniciatyvų švelninti bausmes – įregistruotos įstatymo pataisos dėl švelnesnės atsakomybės už disponavimą narkotinėmis medžiagomis.

Marihuana laikoma psichotropine medžiaga, Pasaulio sveikatos organizacija perspėja, kad ilgalaikis kanapių vartojimas sukelia priklausomybę, kenkia atminčiai ir informacijos įsisavinimui, sukelia plaučių ligas, gali pasunkinti šizofrenijos simptomus. Seimas šiuo metu svarsto siūlymą įteisinti medikamentus, savo sudėtyje turinčius kanapių, rašo BNS.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius