Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 19

Prie Seimo – taikios protesto akcijos (atnaujinta 15.36)

Kaip prie Seimo susikviesti visą žiniasklaidą ir gausias policijos pajėgas? Receptas paprastas – reikia išplatinti pranešimą apie nesankcionuotą protesto akciją.
Studentai galės rengti masinį mitingą prie Seimo
Studentai protestavo prieš draudimą rengti masinius mitingus. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ketvirtadienį prie tautos išrinktųjų šventovės vyko net dvi protesto akcijos: piliečių grupė „Už kokybišką ir prieinamą aukštąjį mokslą Lietuvoje“ nuo 13 valandos pusvalandį stovėjo užsiklijavę burnas, o jiems išsiskirsčius pozicijas užėmė radikalo Stanislovo Tomo vadovaujama grupelė „Studentų pasipriešinimas“. Jie Seimui įteikė 6x3 metrų peticiją ant juodos drobės. Abi akcijas akylai, bet su ironiška šypsena stebėjo policijos pareigūnai.

Bebalsis protestas

Piliečių grupė „Už kokybišką ir prieinamą mokslą“ ketvirtadienį ruošėsi organizuoti masinį studentų mitingą, tačiau jam negavo leidimo iš savivaldybės. Todėl aikštėje priešais Seimą susirinko apie dešimt studentų burnas užsiklijavusių lipnia juosta. Jie tyliai laikė plakatus, kuriuose buvo pasisakoma prieš vykdomą aukštojo mokslo reformą bei mitingo uždraudimą. „Čia turėjo vykti masinis mitingas...“, „Tačiau mums uždrausta mitinguoti“, „Stop laisvosios rinkos eksperimentui“, „Išgirskite socialiai teisingus reformos siūlymus“ – tokius plakatus studentai iškėlė priešais Seimą.

„Susirinkome, nes norėjome pareikšti savo pilietinę poziciją dėl aukštojo mokslo reformos, kadangi nebuvo gautas leidimas surengti masinį mitingą atsižvelgdami į visus įstatymus, surengėme dešimties žmonių piketą“, – sakė pikete dalyvavusi Vilniaus universiteto studentė Sabina Karmazinaitė. Anot studentų, lipnios juostos simbolizavo draudimą reikšti savo nuomonę demokratinėje valstybėje.

Ministras neturi laiko

Su protestuojančiais studentais susitikti neatėjo nė vienas valdžios atstovas. Švietimo ir mokslo ministerijos poziciją išsakė Gintaro Steponavičiaus atstovė spaudai Aistė Skaržinskaitė. „Ministras neatėjo, nes šiuo metu dalyvauja didelėje „Litexpo“ parodoje, kurioje susirinko ne dešimt protestuotojų, o visos Lietuvos aukštosios mokyklos, visi universitetai ir kolegijos. Dar svarbesnė priežastis – jis antradienį jau susitiko su visais šios grupės, kuriai priklauso dešimt narių atstovais, tai yra su visais trimis susitiko ir tam paskyrė pusantros valandos. Žinant įtemptą Vyriausybės narių darbotvarkę, tai yra pakankamai nemažai laiko“, – susirinkusiems žurnalistams kalbėjo A.Skaržinskaitė.

Pasak jos, susitikimai su interesų grupėmis tęsis, bus atsižvelgiama į jų pasiūlymus, o galutinis naujojo Aukštojo mokslo įstatymo variantas turėtų būti jau po savaitės.

Siūlo apmokestinti barzdas

Pirmiesiems protestuotojams išsiskirsčius, juos pakeitė keli „Studentų pasipriešinimo“ grupės nariai. Jų idėjiniai vadai – Stanislovas Tomas ir Darius Pocevičius apsirengę ryškiai oranžinėmis liemenėmis su užrašu „Aš neprotestuoju – nešaudykit“ pasirašė peticiją Seimui, surašytą ant didžiulės juodos drobės. Šia peticija reikalaujama panaikinti nemokamą mokslą, Seimo narių atlyginimą padidinti iki 100 tūkst. Lt per mėnesį, apmokestinti stipendijas, barzdas ir orą, drausti visus mitingus ir susibūrimus, o nesankcionuotų mitingų dalyvius nušauti vietoje.

 Nešdami peticiją į Seimą registruoti, protestuotojai susidūrė su viena problema: nestandartinės peticijos Seimo priimamojo darbuotojai registruoti nepanoro, todėl teko pateikti ir popierinį variantą.

Pasak S.Tomo, Lietuvoje yra draudžiami protesto mitingai, todėl nuo šiol jie rengs valdžios palaikymo akcijas – tokias kaip Rusijoje, Baltarusijoje ar Turkmėnistane.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius