Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 06 29

Prie Seimo vyks protestas dėl naktinio matymo taikiklių medžioklėje

Seimui siekiant medžioklėje įteisinti naktinio matymo taikiklius, ketvirtadienį prie Seimo organizuojamas protestas, kuriuo siekiama išreikšti nepritarimą papildomo medžioklės įtaiso legalizavimui.
Kandidatų į Kauno merus debatai
Ieva Budraitė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Akciją organizuojanti Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkė Ieva Budraitė BNS patvirtino, kad protestas įvyks, nors Seimas, kaip buvo planuota, ketvirtadienį nebalsuos dėl Medžioklės įstatymo pataisų, turėjusių atverti kelią naktinio matymo prietaisų naudojimui medžiojant.

Šiuo klausimu Aplinkos apsaugos komitetas padarė pertrauką, kol bus parengti ir registruoti kiti su tuo susiję teisės aktų pakeitimai.

Lietuvos žaliųjų partija organizuodama protesto akciją, siekia paraginti politikus balsuoti prieš šio medžioklės įrankio legalizavimą ir taip atstovauti viešąjį gamtos bei jos išteklių apsaugos interesą, o ne verslo ar siaurų interesų grupių poreikius.

„Susidaro įspūdis, kad tokiu siūlymu arba atstovaujami medžioklės įrankių verslo interesai, arba tenkinamas kai kuriuose tūnantis žudymo instinktas“, – pranešime sakė I.Budraitė.

„Gėda, kad tai bandoma pridengti neva valstybės saugumo interesu (neva naktiniai taikikliai prisidės prie medžiotojų pasirengimo šalies gynybai). Miškas ir jo gyventojai negali būti treniruočių objektais“, – pridūrė ji.

Anot I.Budraitės, priėmus pataisas susidarytų prielaidos intensyvesniam brakonieriavimui, kadangi nebūtų patikimų būdų sukontroliuoti, ar gyvūnas sumedžiotas su naktiniu taikikliu ar be jo.

Pagal projektą, šiuos prietaisus būtų leidžiama naudoti tik medžiojant šernus ir invazinius gyvūnus, taip sudarant sąlygas geriau reguliuoti jų populiaciją, tačiau gamtosaugininkai ir politikai pabrėžia, kad bus neįmanoma sukontroliuoti, ar naktiniai taikikliai nebus naudojami ir kitiems žvėrims medžioti.

Siūlymui įteisinti naktinius taikiklius medžioklėje prieštaravimą yra išreiškusi plati aplinkosaugininkų ir gyvūnų gerovės gynėjų bendruomenė. Prasidėjus svarstymams dėl naktinio matymo taikiklių įteisinimo, iš pareigų pasitraukė aplinkos ministro patarėjas Marius Čepulis.

Griežtą kritiką dėl naktinius taikiklių medžioklėje išsakė kadenciją baigęs prezidentas aplinkosaugininkas Valdas Adamkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius