Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 23 /16:31

Prie Vyriausybės rūmų akis į akį susitiko šauktinių kariuomenės priešininkai ir patriotai

Šeštadienio pavakarę aikštėje prie Vyriausybės rūmų tilpo prieš šauktinių kariuomenę pasisakantys pacifistai ir būtinybę ginti tėvynę akcentuojantys patriotai. Renginio metu oponentai kiek pasižodžiavo, tačiau didesnių konfliktų nekilo.
Piketas Vilniuje prieš šauktinių kariuomenę
Piketas Vilniuje prieš šauktinių kariuomenę / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Piketo organizatoriai Vinco Kudirkos aikštėje kalbėjo, kad valstybė negali priversti žmogų ją ginti, o iš prievarta į kariuomenę suvarytų jaunuolių nebus jokios naudos.

Prievarta tarnauti supriešina visuomenę, skaldo ją, skatina prasivardžiavimą ir nepagarbą vieni kitiems.

Vienas organizatorių Benediktas Gelūnas aiškino, jog nesitiki šauktinių kariuomenės panaikinimo.  Jo nuomone, saugumas pasiekiamas ne tik ginklu, bet ir per rūpestį vieni kitais, per solidarumą ir bendruomeniškumą, pagarbą ir pasitikėjimą.

„Prievarta tarnauti supriešina visuomenę, skaldo ją, skatina prasivardžiavimą ir nepagarbą vieni kitiems“, – aiškino vaikinas.

B.Gelūną nuolat petraukinėjo vienas renginio dalyvis.

„Visus, kurie nemyli tėvynės reikia ištremti ir įteisinti mylėjimą tėvynės. Ką mes vaikams papasakosim, jeigu niekas negins tėvynės?“, – per megafoną rėkė jis.

Aktyvistas Artūras Rudomanskis kalbėjo, kad metas išsilaisvinti iš militarstinės isterijos.

„Galiu pasakyti, kad neonaciai yra Lietuvos išdavikai. Pripažįstu, kad yra šauktiniams nepritariančių bailių, bet tai tie, kurie galėdami čia dalyvauti bijo pasakyti savo nuomonę. Tokie žmonės yra bailiai“, – sakė jis. A.Rudomanskis taip pat sakė, kad gynyba be motyvacijos nieko gero neduos.

Pripažįstu, kad yra šauktiniams nepritariančių bailių, bet tai tie, kurie galėdami čia dalyvauti bijo pasakyti savo nuomonę.

Jo pasisakymo su neslepiamu pasipiktinimu klausėsi dvi senutės. „Dar sijoną užsidėk“, – replikavo viena.

Prie 15min.lt žurnalistės priėjęs pagyvenęs vyriškis pareiškė, kad jam gaila, jog yra organizuojami tokie renginiai. „Viską čia liberalai padarė“, – atsiduso jis.

Prieš šauktinių kariuomenę pasisakantys jaunuoliai aišno, kad aklas paklusimas valdžiai, priimančiai abejotinos kokybės sprendimus, nieko gero valstybei neduos.

Gretos Skaraitienės/15min.lt nuotr./Piketas Vilniuje prieš šauktinių kariuomenę
Gretos Skaraitienės/15min.lt nuotr./Piketas Vilniuje prieš šauktinių kariuomenę

Renginyje daugiausiai dalyvavo jauni žmonės, senukų matėsi vos vienas kitas. Dvi pagyvenusios damos laikė plakatą „Mes ginsim Lietuvą“.

Patriotų pusėje stovėjęs Ignas 15min.lt sakė pacifistų pareiškimus vertinantis kaip valstybės griovimą.

„Jie yra visiškai antivalstybiniai. Šnekėtojai kalba, kad valdžia nieko neverta, kad valdžia sugriovė viską, kas buvo gero. Tai Sovietų Sąjungoj buvo gerai? Viskas prieš valstybę, kokia yra dabar“, – piktinosi jis.

Gretos Skaraitienės/15min.lt nuotr./Piketas Vilniuje prieš šauktinių kariuomenę
Gretos Skaraitienės/15min.lt nuotr./Piketas Vilniuje prieš šauktinių kariuomenę

Prieš renginį organizatoriai teigė, kad piliečiai kviečiami išreikšti aiškų nepritarimą šauktinių kariuomenės grąžinimui ir būdams, kuriais šis politinis veiksmas atliekamas: skubos tvarka ir nepasitarus su visuomene priimtam sprendimui, absurdiškai šaukimų loterijai ir Vyriausybės skleidžiamai vienpusei propagandai.

„Neturėtų būti pamiršti ir kiti militarizacijos pavidalai, verčiantys kasdienybę karu: neadekvačios grėsmės skleidimas viešojoje erdvėje, kritinių balsų ir jų argumentų tildymas, viešas karinės galios demonstravimas“, – teigiama pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius