Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 14 /18:28

Prie „Žalgirio“ arenos Kaune protestuoja ugniagesiai, nepatenkinti gresiančiais atleidimais ir mažais atlyginimais

Kaip ir žadėjo, ugniagesiai gelbėtojai tęsia nuo Europos krepšinio čempionato pradžios pradėtą protesto akciją, kuria reikalauja neatleidinėti ugniagesių, teisingai apmokėti už darbą ir spręsti įsisenėjusias problemas.
Ugniagesių gelbėtojų profesinė sąjungos akcija prie „Siemens“ arenos.
Protestuoja ugniagesiai gelbėtojai. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasibaigus antrajam pirmenybių etapui Vilniuje, jie trečiadienį persikėlė į Kauną, kur 17 val. pradėjo protesto akciją prie „Žalgirio“ arenos. Joje vyksta Europos krepšinio čempionato finalinio etapo kovos. Taip ugniagesiai siekia pagaliau sulaukti valdžios dėmesio į savo problemas ir sėsti prie derybų stalo su politikais.

Prie arenos Kaune susirinko vos keturi ugniagesiai iš Šiaulių. Jie laukia prisijungiant kolegų kauniečių. Planuojama, kad čia susirinks ne daugiau devynių protestuotojų, kad nebūtų pažeisti galiojantys įstatymai, reglamentuojantys protesto akcijų rengimo tvarką, nes ugniagesiai neturi savivaldybės leidimo didesnei akcijai.

Trečiadienį protesto akcijos pradžią sutrikdė prapliupęs stiprus lietus.

Akciją organizuoja Ugniagesių gelbėtojų profesinė sąjunga su savo vadovu Sauliumi Džiautu priešakyje.

Ugniagesiai prie „Žalgirio“ arenos ketina protestuoti kiekvieną dieną iki pat Europos krepšinio čempionato pabaigos.

PAPILDYTA 18.24 val.: Taupoma ne ten, kur reikia

„Bandoma taupyti lėšas nestatutinių ugniagesių sąskaitą, kurie atlieka labai svarbų pirmosios pagalbos, gaisrų lokalizavimo darbą. Jie gauna apie 700–800 litų. Tai labai maži atlyginimai, o darbo atsakomybė tokia pati, kaip ir statutinių organizacijų pareigūnų.

Be to, daugumos savivaldybių ugniagesių gelbėtojų amžius – apie 40 metų. Jei jie neteks darbo, eis į darbo biržą ir valstybė juos išlaikys, nes susirasti naują darbą bus labai sunku. Taupoma ne ten kur reikia“, – trumpai protestų esmę nusakė Juozas Vaičiulevičius, Šiaulių apskrities ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos teisininkas.

15min.lt primena, kad UGPS protestuoti Europos krepšinio čempionato metu nusprendė po to, kai sužinojo, jog  Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas kreipėsi į savivaldybių merus, siūlydamas naikinti 40 savivaldybių ugniagesių gelbėtojų komandų.

Iš viso Lietuvoje yra 302 savivaldybių ugniagesių gelbėtojų komandos. Jeigu tai bus įgyvendinta, darbo neteks apie 300 nestatutinių ugniagesių gelbėtojų.

Vilties mažai

Kasdien valandą laiko prie „Žalgirio“ arenos iki čempionato pabaigos protestuosiantys ugniagesiai gelbėtojai rankų nežada nuleisti, tačiau pripažįsta – vilties situaciją pakeisti nėra daug. Valdžios vyrai, dėka protestų, vėl domisi jų problemomis, tačiau ar šis susidomėjimas pasireikš sprendimu nenaikinti etatų – abejotina.

Prieš kelis metus jau buvo panaikinta 40 savivaldybių ugniagesių gelbėtojų komandų, nepaisant visų profsąjungos prieštaravimų.

Po čempionato – dar sunkiau

UPGS atstovai perspėja, kad iki šiol pakankamai veikusi sistema, jei nebus pakankamai darbuotojų, gali netrukus subyrėti.

„Jau net nekalbame apie antisanitarines darbo sąlygas ar pasenusia 30 metų technika. O panaikinus savivaldybių ugniagesių gelbėtojų komandų, suteikti savalaikę pagalbą ūkininkams, kaimiškų vietovių gyventojams bus neįmanoma“, – skėsteli rankomis J.Vaičiulevičius.

Teisininkas taip pat įspėja, kad bendra situacija vidaus reikalų sistemoje po krepšinio čempionato bus dar sudėtingesnė, nes pirmenybėms metamos didelės lėšos, kurios vargu ar sugrįš.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius