-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 23

Priekaištai dėl pergolės šalia picerijos Užupyje: užima šaligatvį, darko vaizdą

Šalia populiarios picerijos Užupyje jau kuris laikas stovi daili pergolė, čia pastatyta vietoj buvusios lauko kavinės su skėčiais. Tačiau šis vaizdas patinka ne visiems užupiečiams. Kaip sako Vilniaus tarybos narys Tomas Seikalis, į jį kreipėsi grupė gyventojų, kurie nepatenkinti esamu vaizdu ir net abejoja, ar išties tinkamai buvo sutvarkyti leidimai šiai vietai. Tačiau Vilniaus miesto savivaldybė tikina jokių pažeidimų nematanti. Picerijos atstovai į klausimus apie santykius su kaimynais taip ir neatsakė.
Restoranas “Užupio picerija”
Užupio picerija ir pergolė šalia jos / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Šiltnamis“ džiugina ne visus

Anot T.Seikalio, į jį kreipėsi gyventojai, prašydami pagalbos. Jų teigimu, ant šaligatvio šalia populiarios Užupio picerijos išdygo „šiltnamis“.

„Taip buvo išspręsta populiarios picerijos patalpų ploto problema, gyventojų sąskaita, miesto biudžetui gal irgi nieko nemokant. Tokius skundus išgirdau iš užupiečių, – sakė T.Seikalis. – Jie abejoja, ar tinkamai buvo išduoti tam statiniui leidimai, nes prieš metus skundė neva nelegaliai pastatytą toje vietoje palapinę, kuri neturėjo leidimo, ir tas leidimas atsirado. Taip pat, sako gyventojai, atsirado ir naujam „šiltnamiui“ leidimas.“

Patys gyventojai nori anonimiškumo ir atvirai kalbėti nesutinka. Vis dėlto priekaištų kaimynams verslininkams turi ir daugiau. Esą šis naujasis pastatas darko Užupio vaizdą, be to – tiesiogiai blokuoja šalia esančio namo gyventojų langus.

Kiek šis priekaištas teisingas, sunku spręsti, kadangi bent jau tiesiai už pergolės esantys langai yra parduotuvės „Iki“, o ne gyventojų.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Užupio picerija
Lukas Balandis / BNS nuotr./Užupio picerija

„Žmonės sako – regis, tos picerijos savininkams leidžiama statyti, ką tik jie nori. Lyg nebūtų miesto istorinio, architektūrinio paveldo apsaugos“, – apie gyventojų nusivylimą pasakojo T.Seikalis.

Ne paslaptis, kad patalpos, kuriose veikia ši picerija, priklauso Artūrui Zuokui – Vilniaus tarybos nariui, tris kadencijas dirbusiam merui, tačiau pastarųjų trejų rinkimų nelaimėjusiam.

Savivaldybė su priekaištais nesutinka

Vis dėlto Vilniaus miesto savivaldybė priekaištų Užupio picerijos savininkams neturi. Kaip teigiama savivaldybės pateiktame komentare, „visos Vilniuje veikiančios maitinimo įstaigos gali kreiptis į savivaldybę dėl leidimo lauko kavinei įsirengti“.

„Lauko kavinėse gali būti įrengiami kilnojamieji statiniai (pavėsinės, aptarnavimo blokai), o juose pastatomi ne tik staliukai, bet ir gėlinės ar šildymo įrenginiai. Kilnojamiems statiniams statybos leidimo nereikia.

Užupio picerija (UAB „Itališkas skonis“) turi leidimą lauko kavinei prie pastato Paupio g. 3. Dabartinis leidimas galioja nuo 2023-01-24 iki 2023-12-31. Leidimas yra išduodamas tokiam laikotarpiui, už kurį sumokama rinkliava. Pagal patvirtintą lauko kavinės schemą, Užupio picerijos lauko kavinės plotas 84,42 kv. m, schema galioja gretimų patalpų savininkų sutikimo galiojimo laikotarpiu – toks sutikimas šiuo atveju yra ir galioja“, – teigiama komentare.

Kilnojamiems statiniams statybos leidimo nereikia. Užupio picerija turi leidimą lauko kavinei prie pastato Paupio g. 3.

Anot savivaldybės, pagal šiai lauko kavinei numatytą schemą, tarp važiuojamosios gatvės dalies ir lauko kavinės turi būti palikta 1,4 metro šaligatvio pločio pėsčiųjų praėjimui. Vilniaus savivaldybės specialistai nuvyko patikrinti, ar išlaikomi atstumai ir ar lauko kavinė neviršija numatyto ploto, ir, kaip sako, pažeidimų nenustatė.

„Pernai galiojusio leidimo lauko kavinei metu, UAB „Itališkas skonis“ kreipėsi į savivaldybę dėl galimybės vietoje pavėsinių įrengti pergolę. Savivaldybės specialistai įvertino planuojamą kilnojamąjį statinį pagal lauko kavinėms Vilniuje keliamus reikalavimus ir 2022 m. birželį išreiškė pritarimą dėl pergolės įrengimo“, – tikina Vilniaus miesto savivaldybė.

UAB „Itališkas skonis“, kuriai priklauso ir Užupio picerija, o vadovauja Asta Naumenko Meschino, atstovai į raštu pateiktus 15min klausimus apie santykius su kaimynais taip ir neatsakė.

Jeigu atsakymus gausime, tekstą papildysime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius