Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 03

Priekaištai dėl Žirmūnuose išvirtusių medžių: gal laukiame aukų?

Smarkūs vėjai ir liūtys tapo kasdienybe. Tačiau jų padaroma žala vis dar gąsdina, ypač tais atvejais, kai žmonėms atrodo, kad jos buvo galima išvengti. Kaip tik apie tokį atvejį kalba vilnietis Marjanas, savaitgalį užfiksavęs audros išverstą medį Žirmūnuose. Vyro teigimu, šįkart niekas nenukentėjo, tačiau nelaimė esą galėjusi būti kur kas skaudesnė.
Išverstas medis Vilniaus Minties gatvėje
Išverstas medis Vilniaus Minties gatvėje / 15min skaitytojo Marjano nuotr.

Vilnietis Marjanas nuvirtusi medį Žirmūnuose, Minties gatvėje, užfiksavo savaitgalį. Šeštadienio naktį sostinėje vėl siautė smarkūs vėjai ir stipriai lijo, tad ir Vilniuje vėl užfiksuota nuverstų medžių.

Tiesa, jie nekliudė nei žmonių, nei automobilių. Tačiau Marjanas svarsto, kad kitą kartą taip gerai gali ir nebūti.

„Minties gatvėje ant pačios gatvės, prie Minties stotelė, važiuojant link tilto nuo stipraus vėjo nuvirto iš vidaus supuvęs medis. Tai nutiko vėlų šeštadienio vakarą, apie 22:50.

Tai jau ne pirmą kartą toks atvejis, gal laukiame aukų“, – nerimavo vilnietis.

Vilniaus savivaldybės Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Gintautas Runovičius teigė, kad ne visada lengva iš pažiūros įvertinti, kuris medis sveikas ir saugus, o kurį jau vertėtų šalinti.

„Kartais net iš pažiūros sveikai atrodantis medis gali turėti plika akimi nematomų pažeidimų. Jei puvinys atviras, medis išsausėjęs, matomas skilimas – tokiu atveju nedelsdami reaguojame.

Tačiau būna atvejų, kai puvinys po žeme, medžio šaknys išpuvusios – tokiu atveju medžio būklę įvertinti operatyviai yra sudėtinga, tačiau specialistai vyksta profilaktiškai vertinti medžių būklės“, – teigė G.Runovičius.

Jo tvirtinimu, seniūnijų darbuotojai, miesto tvarkymo specialistai, pamatę avarinės būklės medį, iš karto sprendžia dėl jo likimo: „Todėl prašome ir gyventojų – jei yra pastebimas galimai pažeistas medis, kuris kelia grėsmę aplinkiniams – pranešti seniūnijai, „Grindai“ arba per „Tvarkau Vilnių“ programėlę.

Tačiau verta pažymėti, kad audros, vėtros, neretai išverčia ir sveikus medžius, todėl pamačius nuvirtusį medį, prašome pranešti „Grindai“.

15min skaitytojo Marjano nuotr./Išverstas medis Vilniaus Minties gatvėje
15min skaitytojo Marjano nuotr./Išverstas medis Vilniaus Minties gatvėje

Vilniaus miesto savivaldybė pastaraisiais metais dažniau sulaukia priekaištų dėl kertamų medžių, nei dėl to, kad jų nešalina. Priekaištaujama ir dėl netinkamos medžių priežiūros, kai seni medžiai neatlaiko išbandymų.

Tačiau pati skelbia, kad pastaraisiais metais sostinėje pasodinama kaip niekad daug jaunų medelių ir krūmų.

Tiesa, jie toli gražu ne visi prigyja, o kartais tenka ir visą plotą išrauti rudenį pasodintų medelių, kurie po žiemos nebūna prigiję. Taip nutiko su pušimis Geležinio Vilko gatvėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius