-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 20

Priekrantės žvejams pakvipo nauju mokesčiu – už privažiavimą prie jūros

Priekrantėje žūklaujantys žvejai burnoja ant naują mokestį kurpiančios Klaipėdos rajono valdžios. Valdininkai svarsto įvesti naują rinkliavą už privažiavimą prie jūros. Žvejai Karklėje ir Nemirsetoje atsiveždami valtis sunkiasvorėmis mašinomis, esą, išvagoja pajūrį, o prie jo sutvarkymo ir priežiūros niekuo neprisideda.
Į jūrą žvejų valtis nuleidžiama iš traktoriaus priekabos
Baltijos jūros žvejų kasdienybė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Ties kiekvienu privažiavimu prie jūros – eismą draudžiantis ženklas

Pagal žemyninės dalies pajūrio juostos tvarkymo planą, numatyta 18 vietų, kur transporto priemonėmis galima patekti iki jūros. Tačiau niekas nesiima nustatyti taisyklių, kas, kada ir kokiomis priemonėmis gali privažiuoti prie jūros. Kad nekiltų pagundos pajūriu važinėtis visiems, kas užsimano, ties įvažiavimais tiesiog pastatyti eismą draudžiantys ženklai.

Taip priekrantės žvejai pateko į savotiškus spąstus. Prie jūros valtis prisivežti reikia, tačiau važiuojant  pažeidžiamos kelių eismo taisyklės. 

Pagalbos ranką žvejams ištiesė Pajūrio regioninis parkas, į kurio teritoriją patenka Karklėje ir Nemirsetoje besidriekiantys takai jūros link. Kiekvienam, kas turi laivavedžio pažymėjimą ir techniškai tvarkingą valtį, sutarta išduoti nemokamą metinį sutikimą privažiuoti prie jūros. Tokį turint, nesikabinės nei policija, nei aplinkosaugininkai.

Žvejams suteikiami leidimai važiuoti iki pat jūros

Tačiau toks Pajūrio regioninio parko geranoriškumas atsirūgo patiems gamtos sergėtojams. Gavusieji leidimus prie jūros pradėjo automobiliais važinėtis net ir tada, kai nė nesiruošia žvejoti.

„Esame ne kartą užtikę žvejus tiesiog privažiavusius  prie pat jūros pasigrožėti saulėlydžiu, atsigerti kavos su šeimomis. Pamosuoja jie mums pačių mūsų išduotą leidimą ir viskas. Tokių dokumentų mes išduodame maždaug 300 per metus“, – nuogąstavo Pajūrio regioninio parko direktorius Darius Nicius.

Už privažiavimą prie jūros iš žvejų siūloma imti 100 eurų metinį mokestį.

D.Niciaus teigimu, taip besigrožinčių gamta nubausti jie jau negali. Tačiau aibė ir tokių pažeidėjų, kurie prie jūros rieda įkandin žvejų, neturėdami jokių leidimų. Tada jau kviečiama policija ir pažeriama baudų. Būna, kad automobiliai įklimpsta pajūrio smėlyje ir išsikapanoti be specialios technikos pagalbos jau vargiai bepavyksta.

Prireikė pakeliamo atitvaro

Kad atlaisvinus kelią žvejams prie jūros nekiltų pagundos važiuoti ir tiems, kam neleidžiama, Klaipėdos rajono valdžia sumojo apmokestinti žvejus, o už surinktus pinigus įrengti pakeliamą atitvarą. Žvejai per jį galėtų pravažiuoti pasinaudoję magnetine kortele.

„Už mokestį galėtų būti įrengtas ne tik atitvaras, o ir konteineris išdorotų žuvų atliekoms talpinti, taip pat biotualetas, slipas – nuožulni aikštelė valtims įstumti į vandenį“, – pasakojo D.Nicius. Svarstoma, kad už tokius patogumus iš žvejų turėtų būti renkama po 100 eurų per metus.

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Baltijos jūros žvejų kasdienybė
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Baltijos jūros žvejų kasdienybė

Žvejai priešinasi naujai rinkliavai

Apie naują rinkliavą išgirdę žvejai neslepia nuostabos ir apmaudo.

„Jūra tai – žvejo darbo vieta. To dar nebuvo, kad kam tektų susimokėti už tai, kad patektų į savo darbo vietą“, – piktinosi Lietuvos žuvininkystės produktų gamintojų asociacijos vadovas Alfonsas Bargaila.

Karklėje, kur važinėjančiųjų palei jūrą pasitaiko daugiausiai, valtis į vandenį stumia 6 priekrantės žvejyba užsiimančios bendrovės. Visi kiti žvejai atvyksta pažvejoti  tik savo malonumui. Kaip tik juos ir siūlo apmokestinti Lietuvos žuvininkystės produktų gamintojų asociacija, o ne tuos, kuriems žvejyba – pragyvenimo šaltinis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius