-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 18

Priemonių stingantys Klaipėdos medikai įspėja galintys nedirbti, valdžia perka tik respiratorius

Uostamiesčio savivaldybė nusprendė skirti 200 tūkstančių eurų, už kuriuos bus perkami respiratoriai. Jų stinga visose Klaipėdos gydymo įstaigose. Medikai kasdien vis garsiau kalba apie dezinfekcinių skysčių, o ypač, kombinezonų, pirštinių ir kitų priemonių stygių. Klaipėdos universitetinės ligoninės profsąjunga paskelbė, jog medikai gali tiesiog atsisakyti dirbti be jiems skirtų tinkamų priemonių. Ligoninės vyr. gydytojas teigia, jog prabilo tie, kurie su infekciniais ligoniais net nedirba, o priemonių esą bent gerai savaitei kol kas užteks.
Klaipėdos universitetinė ligoninė
Klaipėdos universitetinė ligoninė / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Trečiadienį Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas pranešė, jog savivaldybė ketina visų pirma nupirkti respiratorių, nes tai pirmo būtinumo priemonė. Planuojama įsigyti ir kitų priemonių, tačiau, kaip teigiama, respiratorius reikia keisti dažniausiai, tad jų poreikis didžiausias. Miesto vadovas teigė, jog respiratoriai būtini ir jų stinga medikams, kurie dirba tiesiogiai su infekuotais ligoniais, o šių specialistų saugumas yra prioritetinis, tačiau kada bus perkamos kitos priemonės ir kokios, tiksliai nebuvo atsakyta.

Kaip teigė savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis, ketinama įsigyti 50 tūkstančių respiratorių. Tiesa, neslepiama, jog jų kainos išaugusios nuo penkių iki penkiolikos kartų. Viliamasi, jog juos pavyks įsigyti po 4 eurus. Kada tiksliai bus įsigytos šios priemonės, kol kas nėra aišku, tačiau viliamasi, jog procedūros vyks greitai ir pirkinys bus paskirstytas įvairioms medicinos įstaigoms.

Miestas ketina kreiptis ir į Ekstremalių situacijų komisiją, kad Klaipėda gautų didesnį kiekį priemonių iš rezervo. Į uostamiestį kasdien atplaukia keltai iš Vokietijos bei Švedijos, tai bene vienintelis susisiekimas su pasauliu, kuomet atšaukti skrydžiai, tad ir priemonių būtina turėti daugiau.

Trūkstant priemonių gali ir nedirbti

Medikai sako, kad Klaipėdos universitetinėje ligoninėje trūksta juos apsaugančių kombinezonų, pirštinių ir kitų priemonių. Medikai neretai dirba su paprastais chalatais, neturi tinkamų respiratorių apsisaugoti nuo koronaviruso, o kombinezonų, kuriuos dėvi medikai Prancūzijoje ar Italijoje, Klaipėdos universitetinėje ligoninėje nėra. Tokius kombinezonus turi greitosios medikai, net policijos pareigūnai.

Apie susidariusią situaciją viešai pranešimą išplatino tarybos narė Nina Puteikienė.

„Dar savaitgalį mane pasiekė informacija, kad iš visų ligoninės skyrių buvo surinkti likučiai vienkartinių pirštinių, dezinfekcinio skysčio ir kaukių ir perduoti Infekciniam skyriui, priimančiam įtariamus ir infekuotus COVID-19.

Šiandien pasiekė dar grėsmingesnė informacija, kad tragiškai trūksta kaukių, kad operuojantys gydytojai vietoje kaukių užsiriša veidą marle, kad priimamajame perduoda vieni kitiems po pamainos panaudotas kaukes. Šįvakar gavome KUL profesinės sąjungos pagalbos šauksmą dėl susidariusios situacijos ir prašymą padėti, nes gydytojai grasina atsisakyti teikti paslaugas, jeigu nebus užtikrintos saugios darbo sąlygos.

Profsąjungos nuotr./KUL profsąjungos išplatintas pranešimas
Profsąjungos nuotr./KUL profsąjungos išplatintas pranešimas

Gerbiamas mere, prašome pasekti Vilniaus mero pavyzdžiu ir pačiai savivaldybei nupirkti viską, ko šiandien trūksta Klaipėdos universitetinėje ligoninėje. Padėkime medikams realiai, ne žodžiais ir spaudos konferencijomis.

Reikiamas lėšas siūlau paimti iš Danės skvero rekonstrukcijos projekto, pakeičiant numatytas granito dangas į trinkeles, tokiu būdu sutaupant 3 mln Eur ir skiriant juos ne tik reikiamai medikų apsaugai, bet ir plaučių ventiliacijos įrangai, papildomų vietų COVID-19 įrengimui ir kitoms būtinoms priemonėms“, – skelbė politikė.

Vyr. gydytojas: visiems priemonės nebūtinos

KUL vyr. gydytojas Vinsas Janušonis teigė, jog profsąjungai priklauso vos devyni nariai, o susisiekus su kai kuriais iš jų, pastarieji patikino, jog priemonių užtenka. Be to, anot vyr. gydytojo, profsąjungos nariai su sergančiaisiais neturi jokio sąlyčio.

Vadovas trečiadienį spaudos konferencijoje tikino, jog kol kas priemonių dar turima – apie 7 000 kaukių, 700 respiratorių. Jų turėtų pakakti savaitei.

Pagal ministro įsakymą, anot V.Janušonio, apranga reikalinga tik dirbantiems su sergančiaisiais, kiti tęsia darbą įprastomis sąlygomis.

Antradienį telefonu kalbintas V.Janušonis 15min sakė, jog pagal Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas, kaukes ir apsaugos priemones turi dėvėti tie, kurie kontaktuoja su įtariamaisiais ligos nešiotojais, o ne absoliučiai visi medikai. Paklaustas, kodėl gi medikai Italijoje, Prancūzijoje slepiasi kombinezonuose, V.Janušonis teigė, jog šie dirba su daug galimai sergančiųjų pacientų.

„Reikėtų pasižiūrėti filmukus, pamatysite, kaip apsimuturiavę, bet ten vienoje patalpoje po 20-30 pacientų, įtariamųjų daug“, – sakė V.Janušonis, paklaustas, kodėl medikai Klaipėdoje nedėvi specialių kombinezonų. Tokius turi greitosios pagalbos medikai, į ligoninę vežantys įtariamuosius. Miestiečiams jau teko matyti brigadas greitosios medikų, kurie vilkėdami kombinezonus atveža galimai sergančius asmenis. Tuo metu KUL gydytojai jų neturi.

„Šiandien visi aprūpinti priemonėmis. Ir priėmimo skyriuje su kaukėmis, bet, žinote, baimė yra pagrįstas dalykas“, – sakė vyr. gydytojas.

Parėmė ir verslas

Į ligoninę kreipėsi verslininkai, siūlydami pagalbą įsigyjant priemonių. Kai kurie jų jau pristatė, vieni 50, kiti 220 respiratorių. Atgabenta ir vandens, siūlomas maistas.

KUL šiuo metu turi apie 20 ventiliavimo aparatų. Žadama įsigyti dar 70, jie bus paskirstyti ir kitoms ligoninėms. Pirmieji aparatai turėtų atkeliauti balandžio pradžioje.

Mobilių aparatų padovanojo vienas Rotary klubas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius