Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 23 /10:17

S.Skvernelis: man pateikti trys kandidatai į ministrus, moterų tarp jų nėra

Prezidento Gitano Nausėdos į premjerus vėl siūlomas Saulius Skvernelis prieš antradienį numatytą balsavimą dėl jo kandidatūros susitinka su keturiomis Seimo frakcijomis. Parlamento „valstiečiai“ savo deleguojamam laikinajam Vyriausybės vadovui klausimų turėjo nedaug ir žadėjo jam paramą.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Paskutinė Seimo frakcija, kurioje prieš plenarinį posėdį apsilankė S.Skvernelis – jo atstovaujama Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS).

Jos seniūnas Ramūnas Karbauskis tikino, kad Seimo „valstiečiams“ klausimų kilo nedaug.

„Mes pasveikinome premjerą gimtadienio proga ir tikimės, kad kaip premjeras pasakė, tai nėra tokia didžiulė dovana, tai yra įpareigojimas. Aš tikiuosi, kad kaip ir anksčiau tą įpareigojimą S.Skvernelis įvykdys“, – kalbėjo jis.

R.Karbauskis sakė esąs įsitikinęs, kad Seime dėl S.Skvernelio kandidatūros bus balsuojama atvirai, dėl to, kad niekam nekiltų abejonių, kurios frakcijos ir kas kiek palaiko.

Balsavimo metu tarp Seimo LVŽS narių, R.Karbauskio nuomone, nebus nei susilaikiusiųjų, nei balsavusiųjų prieš.

S.Skvernelis: keisis ne mažiau kaip trys ministrai

Liberalų frakcijos seniūnė Viktorija Čmilytė-Nielsen antradienį premjero teiravosi dėl būsimo ministrų kabineto, nes kalbų daug, o aiškumo nėra.

„Be abejo, kad yra kandidatai man pristatyti, bet pavardės bus tuomet, kada jos bus suderintos, patikrintos“, – sakė laikinasis premjeras.

S.Skvernelio teigimu, viešinti pavardes bus galima tik tuomet, kai jos bus suderintos su prezidentu Gitanu Nausėda, nes, jo žodžiais, kalbėti galima daug, bet paskui viskas gali pasikeisti.

S.Skvernelio teigimu, keisis ne mažiau kaip 3 ministrai, o tarp jam pateiktų kandidatūrų nė vienos moters nėra.

Jis patikino, kad Rokas Masiulis tikrai neliks susisiekimo ministru, nes į šias pareigas savo kandidatą deleguos Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškųjų šeimų sąjunga.

Liberalų sąjūdžio seniūnė taip pat teiravosi, ar jis tikras „valstiečių“ frakcijos besąlygišku palaikymu.

„Manau, kad yra... Parodys balsavimas, kiek tų balsų bus už. Tokia bus realybė, dabar tik spėliojimas yra“, – į detales nenorėjo leistis S.Skvernelis.

Eugenijaus Gentvilo klausiamas, kaip bus su „tvarkiečiams“ atiduotu krašto apsaugos ministro portfeliu, ar nesikeičiant ministrui bus perrašoma koalicijos sutartis ir kas vietoje minėto posto bus žadama „tvarkiečiams“, S.Skvernelis teigė, kad tai nėra patys svarbiausi dalykai.

„Nesiūlysime keisti Vyriausybės programos, ją reikia įgyvendinti“, – pabrėžė laikinasis premjeras. Jo teigimu, telikus metams laiko radikalių programos pakeitimų tikrai nereikia.

S.Skverneliui „tvarkiečių“ partija – pasikeitusi

S.Skvernelis sulaukė klausimo ir dėl „Tvarkos teisingumo“ partijos, kurios anksčiau „valstiečiai“ ir pats premjeras kratėsi.

„Pasikeitė viskas iš esmės tenai, kalbant apie vadovybę ir apie žmones, kurie buvo partijoje. Natūralu, kad kintant pačiai partijai ir jos pozicijai, keičiasi požiūris į pačią partiją“, – klausinėjamas apie „tvarkiečių“ problemas su teisėsauga, kalbėjo S.Skvernelis.

Tiesa, dėl korupcijos teisiami ne tik „Tvarkos ir teisingumo“ nariai, bet ir pati partija, kaip juridinis asmuo. Partijai pareikšti įtarimai prekyba poveikiu, turto iššvaistymu, dokumento suklastojimu ir disponavimu suklastotu dokumentu, veikiant bendrininkų grupėje bei apgaulingu apskaitos tvarkymu. Prokurorų teigimu, „Tvarkai ir teisingumui“ pagal kaltinimus gresia 1,9 mln. eurų dydžio bauda.

S.Skvernelis posėdyje taip pat džiaugėsi, kad santykiai su naujuoju prezidentu G.Nausėda geri ir konstruktyvūs.

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininkas Remigijus Žemaitaitis po susitikimo su laikinuoju premjeru antradienį patikino, kad „tvarkiečiai“ palaikys jo kandidatūrą.

„Darbai turi būti tęsiami, Vyriausybės programa nesikeičia. Dalis pasiūlymus, kuriuos mes buvome iškėlę, buvo perkelta į Vyriausybės programos įgyvendinimo tvarką. Kalbėjome ir dėl naujų mokesčių. Mes pasiūlėme idėją, kad nereikėtų įvesti naujo automobilio ir nekilnojamojo turto mokesčio, ir nurodėme pajamų šaltinį, iš kurio galėtų būti. Šaltinis, pavyzdžiui, pažiūrėkime į Vilniaus savivaldybės tarybos sprendimus pastaruoju metu, kai atleidinėjamos nuo nekilnojamojo turto mokesčio verslo įmonės“, – kalbėjo R.Žemaitaitis.

Artimiausiu metu, anot jo, turėtų paaiškėti, kaip sprendžiamas klausimas dėl krašto apsaugos ministro. Jo portfelis pagal valdančiosios koalicijos sutartį priklauso „Tvarkai ir teisingumui“, bet G.Nausėda leidžia suprasti pageidaujantis, kad poste liktų dabartinis ministras Raimundas Karoblis.

R.Žemaitaičio teigimu, bus prezidento dekretas ir greičiausiai šią savaitę pamatysime, kaip viskas išsispręs.

„Tvarkiečių“ lyderis aiškino, kad vienas variantų, kad partijai atitektų kita ministerija. „Nes buvo kiekvienai (partijai – red.past.) paskirta pagal kuravimo sritį. Krašto apsaugos ministerija buvo „Tvarkos ir teisingumo“. Gali šitos pozicijos pasikeisti ir gali būti taip, kad tiek Užsienio reikalų, tiek Krašto apsaugos ministerijos bus prezidento ir premjero prerogatyva. Tokiu atveju gali tekti peržiūrėti kitas ministerijas“, – kalbėjo jis.

Seimo LLRA-KŠS frakcija irgi neatsitraukia

Seimo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠA) frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė sakė, kad frakcijai abejonių dėl S.Skvernelio tinkamumo būti premjeru nekyla.

„Taip, be jokių abejonių. Mes ir pasirašydami koalicijos sutartį kalbėjome apie tai, kad premjeru turi likti S.Skvernelis. Premjeras dalyvavo koalicinės sutarties pasirašyme ir žino, kokias priemones Vyriausybės programai siūlo koalicijos partneriai. Mums nekyla abejonių, kad reikia palaikyti šio premjero kandidatūrą“, – po antradienio rytą įvykusio S.Skvernelio susitikimo su Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškųjų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcija kalbėjo jos seniūnė Rita Tamašunienė.

Politikė pabrėžė, jog per trejus metus S.Skvernelis įgijo kompetencijos, jo organizaciniai gebėjimai yra geri.

„Be abejo, koalicijos sutartis yra tas dalykas, su kuriuo mes sąmoningai atėjome į valdančiąją koaliciją, yra numatytos programinės nuostatos (...) Viskas kol kas vyksta sklandžiai, mūsų vertinimu“, – komentavo politikė.

Pagal sutartį, LLRA-KŠS deleguos susisiekimo ir vidaus reikalų ministrus. Antradienį paklausta, ką partija deleguos į šiuos postus, R.Tamašunienė sakė, kad tai netrukus visi sužinos.

„Premjeras pateiks kandidatūras“, – sakė ji, tačiau kada tai nutiks, nedetalizavo. Ji sakė, jog tai priklausys nuo to, kokiu keliu bus einama: ar ministrai bus tvirtinami po vieną, ar visi kartu su Vyriausybės programa.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis ir Saulius Skvernelis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis ir Saulius Skvernelis

Praėjusią savaitę S.Skvernelis jau susitiko su Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP), Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) ir Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijomis Seime, Mišrios Seimo narių grupės atstovais.

Ar konservatorių frakcija balsuos už S.Skvernelio kandidatūrą TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis praėjusią savaitę neatsakė, aiškindamas, kad palaikymas premjerui turėtų pirmiausia ateiti iš valdančiųjų. Socialdemokratų pirmininkas Gintautas Paluckas tikino, jog socialdemokratai tikrai netrukdys valdantiesiems iš naujo paskirti premjerą ir patvirtinti Vyriausybės programą, iš naujo suformuoti ministrų kabinetą, o „socialdarbiečių“ frakcijos seniūnas Andrius Palionis teigė, kad Seimo nariams abejonių dėl to, ar S.Skvernelis galėtų tęsti pareigas, nekilo.

S.Skvernelis Vyriausybės įgaliojimus G.Nausėdai grąžino prezidento inauguracijos dieną.

Įstatymas numato, kad ministrų kabinetui grąžinus įgaliojimus išrinktam prezidentui, jis per 15 dienų turi teikti Seimui svarstyti įgaliojimus grąžinusios Vyriausybės ministro pirmininko kandidatūrą.

Kai Seimas jai pritaria ir prezidentas paskiria ministrą pirmininką, jei ministro pirmininko pateiktoje ir prezidento patvirtintoje Vyriausybėje nepasikeitė daugiau nei pusė iki įgaliojimų grąžinimo dirbusių ministrų, Vyriausybė iš naujo gauna įgaliojimus veikti pagal Seimo anksčiau patvirtintą programą.

Jeigu S.Skvernelio Vyriausybėje keistųsi bent du ministrai, iš viso jų būtų pasikeitę daugiau kaip pusė. Tai reikštų, kad Seime reikėtų rengti balsavimą dėl Vyriausybės programos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius