Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 12

Prieš laidojimo namus Vilniaus pakrašty sukilę kaimynai nenori matyti svetimos kančios

Nauji objektai Vilniuje nuolat sulaukia kaimynų kritikos: vieniems nepatinka šalia dygsiantys daugiabučiai, kitiems – prekybos ar verslo centrai. Pilaitės pakraštyje, Čekoniškių gatvėje, projektuojami laidojimo namai irgi sulaukė nepalankaus dėmesio. Aplinkinių namų gyventojai sako nenorintys kasdien matyti netektį patyrusių žmonių skausmą, todėl tokiam objektui reikėtų ieškoti nuošalesnės vietos.
Laidojimo namų Pilaitėje vizualizacija
Laidojimo namų Pilaitėje vizualizacija

Pakeliui į Karveliškes

Laidojimo namai gali išdygti palei gatvę, kuri veda Karveliškių kapinių link. Tai vienas iš argumentų, kodėl vieta tokiam objektui tinkama. Be to, kaip rašoma projektinių pasiūlymų aiškinamajame rašte, „laidojimo namų vieta parinkta atlikus visų Laidojimo namų Vilniuje išsidėstymo analizę, įvertinant ir salių skaičių“.

Tarkim, Viršuliškėse yra dveji laidojimo namai (Ąžuolyno g. ir J.Matulaičio a.), o Pilaitės pusėje tik vieni šalia statomos Šv. Juozapo bažnyčios. „Susumavus visus faktorius, darytina išvada, kad tikslinga šioje miesto dalyje, komercinės paskirties objektams skirtame sklype Čekoniškių g. 12, pastatyti 3 salių laidojimo namus. Svarbus faktorius ir tai, kad šioje miesto pusėje yra Karveliškių kapinės“, – rašo aiškinamajame rašte projektuotojai.

Laidojimo namų Pilaitėje vizualizacija
Laidojimo namų Pilaitėje vizualizacija

Siūlo ieškoti nuošalesnės vietos

Tačiau ne visi su jais sutinka. 15min pasiekė ne vienas pasipiktinimo kupinas gyventojų laiškas, kuriame teigiama, kad pilaitiškiai tokios kaimynystės nenori. Čia gyvenanti Katažyna tikino, kad laidojimo namai planuojami Pilaitėje, naujai įkurtame rajone – pačiame jo centre, kur aplink gyvenamieji namai.

„Apie patį projektą Pilaitės gyventojai sužinojo atsitiktinai, nes gruodžio 6 d. Vilniaus miesto savivaldybėje buvo viešasis svarstymas. Žmonės yra tikrai labai pasipiktinę, kad dėl pasikeitusio įstatymo, reglamentuojančio sanitarines normas, dabar Lietuvoje gali būti šarvojimo salės nors ir daugiabutyje ar kur tik nori. Čia tikrai problema. Žmonės Pilaitėje tikrai nenori kiekvieną dieną matyti laidojimo ceremonijas, žmonių, patyrusių netektį, skausmą“, – kalbėjo Katažyna.

Moters teigimu, Vilniuje tikrai galima rasti nuošalesnių vietų laidojimo namams.

Kiekvieną dieną nenorime matyti gedulingų vaizdų. Nuosavi namai, jaunos šeimos, vaikai – tai gali sukelti psichologinius sutrikimus.

Katažynai savo laiške antrino ir Jolanta, atsiuntusi skundą visos Vilniaus Pilaitės rajono bendruomenės vardu. Jame rašoma: „Mes, Vilniaus Pilaitės rajono gyventojai, esame kategoriškai prieš statyti laidojimo namus Čekoniškių g. 12. Norime atkreipti dėmesį, jog šalia įsikūrę daugybė gyvenamųjų namų, taip pat Pilaitės bendruomenė jau turi laidojimo namus šalia Šv.Juozapo bažnyčios (Tolminkiemio g. 4). Dažniausiai laidojimo namus stato šalia kapinių arba bažnyčių. O jie būtent nori statyti tarp gyvenamųjų namų. Kiekvieną dieną nenorime matyti gedulingų vaizdų. Nuosavi namai, jaunos šeimos, vaikai – tai gali sukelti psichologinius sutrikimus.“

Tačiau tarp Pilaitės gyventojų vieningos nuomonės šiuo klausimu nėra. Žmonės kalba įvairiai, o nemaža dalis linkusi sutikti, kad vieta laidojimo namams kaip tik yra tinkama – toli nuo daugiabučių ir pagrindinės Pilaitės dalies, šalia kelio į Karveliškių kapines.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Karveliškių kapinės iš paukščio skrydžio
Luko Balandžio / 15min nuotr./Karveliškių kapinės iš paukščio skrydžio

Trys salės

Projektiniuose pasiūlymuose nurodoma, kad žemės sklypas, Čekoniškių g. 12, Vilniuje, nuosavybės teise priklauso fiziniam asmeniui. Žemės sklypo pagrindinė naudojimo paskirtis yra „Kita“, naudojimo būdas – „Komercinės paskirties objektų teritorijos“.

„Iš sklypo rytinės ir pietinės pusės sklypas apželdinamas tujų gyvatvore, atsiribojant nuo gretimų sklypų. Gretima urbanistinė aplinka dar nesusiformavusi. Pastatas vieno aukšto, nuosaikios architektūros. Pagrindinis fasadas orientuotas į Čekoniškių gatvę ir akcentuojamas medinių lentelių apdaila. Likusių fasadų apdaila – pilkos fasadinės akmens masės keraminės plokštės. Laidojimo namuose numatomos trys šarvojimo salės, ritualinių paslaugų reikmenų parduotuvė, gėlių parduotuvė, patalpa administracijai bei pagalbinės patalpos“, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

Projektuojamame sklype numatomos 22 stovėjimo vietos automobilių.

Esama ir asmeninių ginčų

Projekto vadovas Vincas Brezgys po viešojo aptarimo 15min sakė, kad artimiausi kaimynai, kurių sklypai ribojasi su planuojamo pastato sklypu, iš esmės diskutuoja konstruktyviai ir į jų pasiūlymus bei pastebėjimus dėl atraminių sienelių, dar didesnio atsiribojimo tvora ir gyvatvore tikrai bus atsižvelgta rengiant techninį projektą. „Tai mes pažadėjome, kaip projektuotojai“, – užtikrino jis.

Pareiškę savo poziciją, kad nepritaria ir pastato projektas jiems neįdomus, dalis viešo svarstymo dalyvių išėjo iš svarstymo, – sakė V.Brezgys.

Tačiau yra ir kita dalis gyventojų, kurių pozicijos priešingos. Anot V.Brezgio, jie gyvena kiek toliau ir išreiškė vienintelę nuostatą – kad nepritaria laidojimo namams šiame komercinės paskirties žemės sklype.

„Jie įteikė pretenziją raštu, kur prisistatė, kaip Pilaitės rajono bendruomenė, bet ne kaip juridinis asmuo. Advokatas, atstovavęs sklypą pardavusio savininko trims giminaičiams, iš esmės nepateikė jokių teisiškai pagrįstų argumentų, tik deklaravo kad yra „prieš“ ir surinko 87 parašus, nors svarstymo metu gavome keturis puslapius su 56 parašais. Pareiškę savo poziciją, kad nepritaria ir pastato projektas jiems neįdomus, dalis viešo svarstymo dalyvių išėjo iš svarstymo“, – sakė projekto vadovas.

Anot V.Brezgio, jų žiniomis, tarp aplinkinių gyventojų, sklypą pardavusių savininkų ir greta sklypo Čekoniškių g. 12 gyvenančių kaimynų yra nesutarimų, o tai esą gali irgi turėti įtakos šiame procese. Todėl ir viešasis aptarimas daliai žmonių buvęs neįdomus, nors su kitais gyventojais, taip pat ir gretimų sklypų savininkais, kurie domėjosi numatomo pastato sprendiniais, diskusija buvo konstruktyvi.

„Žiūrint teisiškai, pastatas komercinės paskirties žemės sklype nepažeidžia nustatytų reglamentų, yra vieno aukšto, nuosaikios architektūros, apželdintas gyvatvore nuo gretimų sklypų ir siekiama suprojektuoti taip, kad procesijos, vykstančios laidojimo namų kieme, būtų kuo mažiau pastebimos iš išorės: tiek iš gretimų sklypų, tiek iš kitos Čekoniškių gatvės pusės.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus Karveliškių kapinės
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus Karveliškių kapinės

Kaip buvo kalbėta svarstymo metu, yra daugumos įsivaizdavimas, kad laidojimo namai yra blogis ir didžiausias klausimas, kaip paaiškinti vaikui, kad žmonės kažkada miršta. Tačiau paaiškinimas, pavyzdžiui, apie alkoholio vartojimą vakare namuose, randamas nesunkiai. Tai mūsų visų mentaliteto klausimas.

Taigi, iš vienos pusės yra statytojo interesai ir teisiniai argumentai, diskusija dėl paties pastato projekto sprendinių, iš kitos – kategoriška dalies aplinkinių gyventojų (kurie dabar ir kelia ažiotažą) pozicija, neturinti teisiškai pagrįstų argumentų“, – įsitikinęs projekto vadovas V.Brezgys.

Leidimo statyti dar nėra

Vyriausiasis Vilniaus miesto architektas Mindaugas Pakalnis tikina, kad laidojimo namus Čekoniškių gatvėje esančiame komercinės paskirties sklype statyti investuotojas galės tik gavęs statybos leidimą.

„Vilniaus miesto savivaldybė leidimo, kuris leistų šiame sklype statyti laidojimo namus, dar nėra išdavusi. Gruodžio 6 dieną vyko viešas projekto pristatymas visuomenei, gyventojai iki susirinkimo pradžios ir jo metu galėjo teikti motyvuotus pasiūlymus, pretenzijas ar pastabas dėl numatomų statybų. Tik įvertinę viešojo projektinių pasiūlymų pristatymo protokolą, gyventojų ir kaimynų pastebėjimus, bus priimtas sprendimas dėl laidojimo namų statybų“, – užtikrino M.Pakalnis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius