-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 10

Prieš mokytojų mitingą įspėjimais piliečius bauginusi policija atsimušinėja: „Tai privati informacija“

Kai Vilniuje vyko pedagogų protesto ir jų palaikymo akcija, 15min paskelbė apie Varėnos mokytoją Egidijų Nasevičių, sulaukusį prevencinio pareigūnų kirčio už galimą Susirinkimų įstatymo pažeidimą ir nesantaikos kurstymą. Už ką konkrečiai varėniškis oficialiai įspėtas, liko neaišku. Pasirodo, kad tokių įspėjimų policija išdalijo ir daugiau.
Policijos įspėjimas
Policijos įspėjimas / 15min ir asmeninio archyvo nuotr.

Analogiškus dokumentus policininkai nešiojo pilietiškiems mokytojų protesto rėmėjams visoje Lietuvoje.

Pirmadienį socialiniuose tinkluose vis dar verda diskusija, kad tokius įspėjimus gavę žmonės pasijuto policinės valstybės gyventojais.

Tad 15min dar sykį kreipėsi į Policijos departamentą, kad būtų išsamiau paaiškinta bauginančius įspėjimus dalijusių pareigūnų pozicija.

PD Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis patvirtino, kad tokius įspėjimus, įskaitant E.Nasevičių, visoje šalyje gavo keliolika asmenų. „Svarbu, kad kai kurie asmenys įspėjimus gavo po gautų piliečių prašymų reaguoti dėl galimo neapykantos kurstymo. Asmenys buvo tik įspėti, tai nesukelia jokių teisinių pasekmių“, – pažymėjo 15min pašnekovas.

Kaip pareigūnai vertina dalies visuomenės kritiką ir netgi palyginimus su Vladimiro Putino vadovaujama Rusija, kad tai policinės valstybės požymis?

„Tai yra normali įstatymuose numatyta priemonė. Atkreipiame dėmesį, kad šis įspėjimas nesukelia jokių teisinių pasekmių, žmogus negauna nei baudos, nei kitokios nuobaudos, tai yra tiesiog prevencinis pokalbis. Atkreipiame dėmesį, kad prieš protesto akciją įvairiuose neaiškiuose portaluose buvo pasirodžiusi netikra informacija (fake news) apie tai, kad rengiamos vandens patrankos, kad telkiamos pareigūnų pajėgos. Tai rodo, kad kažkas, norėdamas pasinaudoti taikiu mokytojų mitingu, rengia įvairias provokacijas, kelia nereikalingas įtampas visuomenei.

Pareigūnai stebintys viešą erdvę, atkreipė dėmesį į asmenis, kurie bando kiršinti ar priešinti visuomenę, galimai kursto neramumus, grasina atlikti tam tikrus neleistinus ir neteisėtus veiksmus.

Mūsų pareigūnai stebintys viešą erdvę, atkreipė dėmesį į tam tikrus asmenis, kurie bando kiršinti ar priešinti visuomenę, galimai kursto neramumus, grasina atlikti tam tikrus neleistinus ir neteisėtus veiksmus. Todėl atsižvelgiant į visoje Europoje šiuo metu vykstančius procesus, toks prevencinis pokalbis su tam tikrais asmenimis gali padėti užkirsti kelią galimiems neramumams.

Kaip matome, protesto akcija praėjo sklandžiai, neramumų nekilo, tuo labai džiaugiamės“, – rašoma Policijos departamento parengtame atsakyme.

15min R.Matonio paprašė pateikti konkrečių pavyzdžių, kokio turinio pareiškimai viešoje erdvėje buvo įvertinti kaip galimas pažeidimas ir kurstymas, vertas oficialiojo įspėjimo. „Tai yra privati, asmeninio pobūdžio informacija“, – pareiškė policijos atstovas.

15min ir asmeninio archyvo nuotr./Policijos įspėjimas
15min ir asmeninio archyvo nuotr./Policijos įspėjimas

Paprašytas paaiškinti, kokio asmens privatumas ir kokiu būdu saugomas, PD Komunikacijos skyriaus viršininkas atsakė, tai „Visuomenės informavimo įstatyme labai aiškiai aprašyta, kas yra privati informacija, kada ji atskleidžiama.“

R.Matonis pacitavo šiuos teisės aktus, siūlydamas patiems įsigilinti ir suvokti, kaip jie susiję su visuomenės nerimu dėl policijos išdalytų įspėjimų.

Visuomenės informavimo įstatymo nuostatos

1. Kiekvienas asmuo turi teisę laisvai reikšti savo mintis ir įsitikinimus, nevaržomai rinkti, gauti ir skleisti informaciją bei idėjas. Laisvė rinkti, gauti ir skleisti informaciją negali būti ribojama kitaip, kaip tik įstatymu, jei yra būtina apsaugoti konstitucinę santvarką, žmogaus sveikatą, garbę ir orumą, privatų gyvenimą, dorovę.

46. Privatus gyvenimas – asmeninis žmogaus, jo šeimos gyvenimas, gyvenamoji aplinka, kurią sudaro fizinio asmens gyvenamoji patalpa, jai priklausanti privati teritorija ir kitos privačios patalpos, kurias fizinis asmuo naudoja savo ūkinei, komercinei ar profesinei veiklai, taip pat fizinio asmens psichinė ir fizinė neliečiamybė, garbė ir reputacija, slapti asmeniniai faktai, fizinio asmens fotonuotraukos ar kiti atvaizdai, informacija apie fizinio asmens sveikatą, privatus susirašinėjimas ar kitoks ryšio palaikymas, fizinio asmens pažiūros, įsitikinimai, įpročiai ir kiti duomenys, kuriuos galima naudoti tik jam sutikus.

18 straipsnis. Neteikiama informacija

1. Valstybės ir savivaldybių institucijos bei įstaigos, taip pat kitos įstaigos, įmonės ir organizacijos neteikia viešosios informacijos rengėjams ir (ar) skleidėjams, kitiems asmenims informacijos, kuri pagal įstatymus yra valstybės, tarnybos, profesinė, komercinė ar banko paslaptis arba yra privataus pobūdžio informacija.

2. Neteikiama ir ta informacija, kurią teikti draudžia kiti įstatymai, nes jos suteikimas pakenktų valstybės saugumo ir gynybos interesams, baudžiamajam asmenų persekiojimui, skatintų pažeisti valstybės teritorijos vientisumą ar viešąją tvarką arba jos nesuteikimas užkirstų kelią teisės pažeidimams ar būtų labai svarbus žmonių sveikatai apsaugoti.

3. Apie atsisakymą suteikti prašomą informaciją įstatymų nustatyta tvarka pranešama asmeniui raštu, nurodant informacijos nesuteikimo priežastis.

15min ir asmeninio archyvo nuotr./Policijos įspėjimas
15min ir asmeninio archyvo nuotr./Policijos įspėjimas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius