Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 07 09

Prieš NATO suvažiavimą Vilniaus senamiestis ištuštėjo: liko tik turistai ir draudžiantys ženklai

Mėgstantieji sekmadieniais valgyti vėlyvuosius pusryčius, pietauti arba susitikti su bičiuliais arbatos ar ko nors stipresnio Vilniaus senamiestyje, bet taip, kad mašina stovėtų kone prie pat staliuko, šį savaitgalį turi keisti arba vietą, arba savo judėjimo įpročius. Čia automobilių statymo vietose įprastai stovinčius automobilius pakeitė ženklai, draudžiantys statyti, kai kur apskritai neleidžiama pravažiuoti, atsirado metalinių tvorų, o gatvės ir skverai ištuštėjo. Taip sostinė ruošiasi vos už poros dienų prasidedančiam NATO viršūnių susitikimui.
Miesto centro gatvėse - pilna ženklų, draudžiančių statyti automobilius
Miesto centro gatvėse pilna ženklų, draudžiančių statyti automobilius / 15min nuotr.

Liepos 11–12 d. NATO viršūnių susitikimo renginiai vyks „Litexpo“, bet eismo ir automobilių statymo ribojimai galios ir dalyje Vilniaus centro bei senamiesčio. Mat čia apsistos dalis renginio dalyvių, kuriems reikės netrukdomiems pasiekti parodų centrą, susitikimai vyks ir Prezidentūroje.

Jau nuo penktadienio Senamiestyje, eismo ribojimo zonoje esančiose gatvėse, buvo įrengti automobilių stovėjimą draudžiantys kelio ženklai, kurie galioja ir šios teritorijos gyventojams, ir svečiams. Todėl gyventojai buvo raginami iki to laiko savo transporto priemones patraukti iš statymo vietų.

Nors buvo įspėta, kad laiku nepatraukus arba pastačius pažeidžiant ženklus, automobiliai bus priverstinai nutempti, sekmadienį perpiet buvo matyti ir įprastai stovinčių mašinų.

Daugiau apie eismo ir statymo apribojimus galima paskaityti čia: NATO viršūnių susitikimas Vilniuje: kur nevažiuoti ir nestatyti automobilių?

Kai kurių vairuotojai greičiausiai buvo dėl vienos ar kitos priežasties stabtelėję trumpam, net neįvažiavę į pažymėtą vietą ir netrukus nuvažiuodavo. Bet ne vienas automobilis stovėjo tvarkingai kaip paprastą dieną, be įjungtų avarinių žibintų ar kito ženklo, kad tuoj bus patrauktas.

Sekmadienį vidurnaktį apskritai buvo panaikintos Vilniaus senamiesčio ir centro statymo zonos. Apribojimai galios iki liepos 13 d. 00:00 val.

15min nuotr./Miesto centro gatvėse – pilna ženklų, draudžiančių statyti automobilius
15min nuotr./Miesto centro gatvėse – pilna ženklų, draudžiančių statyti automobilius

Žemėlapį, kur ir kada ribojamas ar draudžiamas eismas, galima rasti čia: Eismo ribojimai per NATO viršūnių susitikimą Vilniuje

Jei įvairių draudžiančių ir ribojančių ženklų Senamiesčio gatvėse padaugėjo, automobilių jo, kaip ir viso Vilniaus, gatvėse sumažėjo. Gerokai mažiau ir praeivių – greičiausiai gyventojai pasinaudojo daug diskusijų sukėlusiu patarimu kur nors išvykti arba mieste nebuvo tiesiog dėl ilgojo savaitgalio.

Atrodo, kad būsimas renginys netrikdo tik turistų planų. Gedimino prospekto dalyje arčiau Katedros ir Senamiestyje bei jo prieigose sekmadienio rytą skambėjo anglų ir kai kurios kitos kalbos, buvo matyti nemažai kitokio gymio žmonių.

Turistai smalsiai apžiūrinėjo kai kuriose gatvėse iškabintas ir pastatus puošiančias dekoracijas, fotografavo Prezidentūrą ir priešais ją pastatytą NATO viršūnių susitikimo simbolį – stilizuotą Vytį. Ar patys fotografavosi pastato fone, smalsiai žiūrėjo, kaip kariai kelia Europos Sąjungos vėliavą ir kaip pražygiuoja keli istorinėmis uniformomis apsirengę vyrai.

15min nuotr./Simono Daukanto aikštėje bene vienintelėje virė gyvenimas
15min nuotr./Simono Daukanto aikštėje bene vienintelėje virė gyvenimas

Būtent turistai Simono Daukanto aikštei, priešingai nei daugeliui gatvių ir skverų, neleido atrodyti visiškai apmirusiai.

Kad mieste laukia svarbus renginys, galima suprasti iš aplinkinėse gatvėse išrikiuotų metalinių tvorų, minėto Vyčio, ant Prezidentūros iškeltų NATO šalių vėliavų ir ant kolonų ištemptų juostų su Aljanso simboliu ir tuo pačiu stilizuotu Vyčiu. Tarp pastarųjų – mėlynos ir geltonos spalvų juostos, simbolizuojančios Ukrainos vėliavą. Pačios vėliavos nėra.

Beje, nepaisant aktyvių raginimų prieš NATO viršūnių susitikimą iškelti Ukrainos vėliavas, Senamiestyje jų matyti vos viena kita. Dviem buvo apsigaubę du aktyvistai, tuštutėlėje Rotušės aikštėje renkantys paramą besiginančiai šaliai.

Tačiau bent kai kurios kavinės, panašu, dirbo įprastu ritmu. Vienoje kitoje, kur populiaru valgyti ankstyvuosius pusryčius, buvo sunku rasti vietos prisėsti, prie lauke sustatytų staliukų žmonės kaip įprastą savaitgalį gurkšnojo kavą, mėgavosi saldėsiais ar valgė ką nors rimtesnio.

Tik Islandijos gatvė, įprastai triukšminga dėl čia veikiančių barų, automobilių ir praeivių, sekmadienį perpiet buvo lyg iššluota. Barų kėdės buvo sukrautos viena ant kitos ir sustatytos prie sienų. Vien praviros durys rodė, kai kai kurie iš jų dirba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius