Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2012 07 24

Prieš naują AE – žygis baidare nuo Ignalinos iki Kuršių marių

Entuziastingas ir ekologijai neabejingas lietuvis užsimojo baidare įveikti Lietuvą nuo Visagino iki jūros. Projektu „Green Future LT 2012“ jis nori išreikšti paramą „žaliai“ energetikai, rudenį vyksiančiam referendumui ir ateities vizijai, kuri kol kas esą sprendžiama be šalies piliečių valios ir nuomonės.
Renginio akimirkos
Renginio akimirkos / Aliaus Koroliovo nuotr.

Informacinių technologijų specialistas 33-ejų Artūras Chomentauskas, buvęs kelionių vadovas, gidas ir kalnų slidinėjimo instruktorius, startuoti ketina rugpjūčio 1 dieną.

Jo žygis prasidės Dringio ežere, vos už keliasdešimties kilometrų nuo planuojamos Visagino atominės elektrinės statybų aikštelės, o baigis prie Klaipėdos. Tokiu būdu šalį išilgai nuo rytų iki vakarų yra įveikę vos keletas keliautojų.

„Tai – ženklas, parodantis, kad Lietuva ir pagrindiniai mūsų šalies miestai vandens keliu tarsi bambagysle būtų sujungti su planuojama elektrine, – projektui skirtame tinklalapyje aiškina A.Chomentauskas. – Avarijos atveju per šią vandens arteriją būtų apnuodyta visa mūsų šalis iki pat Kuršių marių.

Jau statoma Astravo (Baltarusija) AE, nutolusi vos 50 km nuo Vilniaus, bus aušinama Neries vandeniu. Kaliningrado Baltijos AE planuojama statyti vos 10 km nuo Nemuno, šios elektrinės reaktorius taip pat aušinant upės vandeniu. Tokia besiklostanti situacija parodo mūsų diplomatijos ir užsienio politikos neveiksnumą, o vienas didžiausių mūsų turtų – visą Lietuvą kertantis didžiųjų upių kelias ir Kuršių marių regionas taps energetikos milžinų įkaitais.“

Žygio maršrutas drieksis Ignalinos rajono ežerais, Žeimena, Nerimi, Nemunu ir Kuršių mariomis. Bendras maršruto ilgis – daugiau nei 550 km plaukiant vandeniu. Šią distanciją A.Chomentauskas ketina įveikti baidare per maždaug 2 savaites, gyvendamas vienas gamtoje. Jis žada filmuoti žygį ir kasdien perduoti savo įspūdžius.

A.Chomentausko teigimu, jo žygis yra už referendumą ir dialogą dėl Lietuvos vizijos, „žalią“ energetikos kryptį, investicijas į energiją taupančias technologijas, elektros jungtis su mums draugiškomis Europos šalimis, realiai ir strategiškai saugią energetiką, perspektyvą ir technologijų progresą.

Jis atsiriboja nuo politinių partijų, judėjimų ir pozicijų. Projektas tesanti pilietinė parama „žaliai“ energetikos krypčiai ir nukreiptas „prieš vienašališką sprendimą statyti atominę elektrinę“.

Artūro Chomentausko žygio mararutas
Artūro Chomentausko žygio maršrutas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje