-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 11

Prieš naujas statybas – klausimai dėl eismo: ar galvojama apie spūsčių kaustomą gatvę?

Vilniaus Žirmūnuose naujų projektų apstu. Rajonas tankiai apgyvendintas, tad kiekvienos naujos statybos susiduria su kaimynų nepasitenkinimu. Taip nutiko ir su Žirmūnų g. 109 suplanuotu daugiabučių kvartalu. Rajono senbuviai sako, kad projektuojant neatsižvelgta bent į keletą svarbių aspektų, kas pablogins vietos gyventojų kasdienybę. O esą ir naujakuriams dėl to kils nepatogumų.
Kareivių ir Žirmūnų sankryža
Kareivių ir Žirmūnų sankryža / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Naujas projektas Žirmūnuose, ties Žirmūnų ir Kareivių gatvių sankryža, planuojamas šiuo metu tuščioje teritorijoje. Jo statytojai – UAB „MN projektas“.

Projektiniuose pasiūlymuose rašoma, kad daugiau nei 7,2 ha sklype numatomi „1–9 aukštų gyvenamieji pastatai, statybos zona skaidoma į dvi dalis: pastatai nuo 1 iki 9 aukštų (dalis 16A) – pietvakarinė pusė ties Kareivių ir Žirmūnų gatvių sankryža, pastatai nuo 1 iki 6 aukštų (dalis 16B) – šiaurės rytų pusė“.

Anot projekto rengėjų, teritorija neužstatyta, ją iš šiaurės į pietų pusę kerta du pėsčiųjų takai, sklypas nesiriboja su jokiu kaimyniniu sklypu.

„Nustatyta, kad autotransporto srauto sukeliamas triukšmo lygis prie formuojamo užstatymo pietinėje ir vakarinėje pusėje (prie Kareivių ir Žirmūnų gatvių) dienos, vakaro ir nakties metu gali viršyti triukšmo ribinius dydžius, reglamentuojamus pagal HN 33:2011. Tačiau įvertinus papildomas triukšmo mažinimo priemones, nustatyta, kad autotransporto sukeliamas triukšmo lygis dienos, vakaro ir nakties metu neviršys triukšmo ribinių dydžių.

Atsižvelgiant į tai techninio projekto metu privaloma numatyti ir taikyti papildomas autotransporto sukeliamo triukšmo mažinimo priemones, užtikrinančias leistiną triukšmo lygį planuojamoje gyvenamojoje aplinkoje. Oro teršalų koncentracija gyvenamosios aplinkos ore neviršys nustatytų aplinkos oro užterštumo normų“, – teigiama projektiniuose pasiūlymuose.

„Merko“ nuotr./Projekto Žirmūnų g. 109 vizualizacija
„Merko“ nuotr./Projekto Žirmūnų g. 109 vizualizacija

Kreipėsi į tarybos narius

Dėl šito projekto jau įvyko du susitikimai su visuomene, tačiau kaimynai vis dar turi klausimų ir nesijaučia įtikinti, kad naujasis projektas neturės įtakos jų gyvenimo kokybei.

Po antrojo viešojo aptarimo, vykusio birželio pradžioje, vietos bendruomenės atstovai kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narius, teigdami, kad nepritaria projektui. Jie prašo, kad projektui nepritartų ir savivaldybė.

„Vilniaus Žirmūnų mikrorajono gyventojai išreiškė nepritarimą 2021 m. spalio 12 d. pristatytam daugiabučių gyvenamųjų namų Žirmūnų g. 109, Vilniuje, projektui dėl pagrįstų šio projekto trūkumų. Po viešo pristatymo Vilniaus miesto savivaldybė taip pat nepritarė projektiniams pasiūlymams dėl urbanistinės kokybės ir vientisos architektūrinės idėjos trūkumo, estetikos, neatitikimo rengimo užduoties reikalavimams bei 10-čiai Vilniaus miesto architektūros ir urbanistikos taisyklių.

Atnaujinti ir antrą kartą pateikti Žirmūnų g. 109 projektiniai pasiūlymai visuomenei buvo pristatyti birželio 6 d. viešo nuotolinio susirinkimo metu. Atkreiptinas dėmesys, kad projektas yra tik nežymiai pakoreguotas, urbanistinė kokybė nepasikeitė, o susirinkimo metu Žirmūnų bendruomenės narių išsakytos pastabos nesusilaukė deramo projekto vystytojų dėmesio, todėl nepritariame šiems projektiniams pasiūlymams ir prašome Vilniaus m. savivaldybės jiems nepritarti“, – teigiama laiške.

Priežasčių, kodėl prašoma nepritarti, išvardinta keletas. Pirmiausia esą projektiniai pasiūlymai neatitinka to, ko reikalaujama projektavimo užduotyje. Naujajame Bendrajame plane aukštingumas galimas jau tik iki penkių aukštų, o projektuojami devynaukščiai.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Kareivių ir Žirmūnų sankryža
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Kareivių ir Žirmūnų sankryža

Be to, kaip teigiama, nebuvo atlikta eismo intensyvumo analizė aplinkinėse gatvėse integruojant naują kelio jungtį su Žirmūnų gatve.

„Viešo pristatymo metu gyventojams klausimų kėlė ir naujojo projekto gyventojų automobilinis eismas miesto centro link už projekto ribų piko valandomis (d. d. 7–10 val. ir 16–19 val.).

Projekto vystytojai nurodė, kad už sklypo ribų esamas judėjimas neprivalo būti aptartas projektinių pasiūlymų viešinimo metu, tačiau gyventojai išsakė nuomonę, kad greičiausiai iš projektuojamo sklypo išvažiuojantys gyventojai naudosis tuo pačiu privažiavimo keliu link Kareivių g. 16 ir 18 namų arba Žirmūnų g. 70 namo, norėdami apsisukti ir važiuoti centro link, taip sukeldami avarines situacijas ir grūstis“, – teigiama laiške.

Viešo pristatymo metu gyventojams klausimų kėlė ir naujojo projekto gyventojų automobilinis eismas miesto centro link piko valandomis.

Dėl šių ir kitų priežasčių prašoma projekto netvirtinti. Kaip informavo bendruomenės atstovai, kol kas atsakymo iš savivaldybės jie nėra gavę.

Vertinama ir kaip atsižvelgta į pastabas

Komentuodama situaciją šioje miesto dalyje Vilniaus savivaldybės Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėja Geda Krencienė sakė, kad po 2022 m. birželio 6-ąją įvykusio viešo projektinių pasiūlymų pristatymo savivaldybė dar nėra gavusi prašymo įvertinti daugiabučių gyvenamųjų namų Žirmūnų g. 109 projektinius pasiūlymus.

„Taigi pritarimo ar nepritarimo klausimas spręsis tik gavus statytojo ar projektuotojų kreipimąsi.

Žemės sklypo Žirmūnų g. 109 plėtros, užstatymo galimybės, intensyvumas buvo nustatyti detaliuoju planu. Bendrasis planas nepanaikina galiojančių teritorijų planavimo dokumentų (detaliųjų planų), tad projektiniai pasiūlymai nagrinėjamame sklype gali būti rengiami vadovaujantis galiojančiu detaliuoju planu, jame nustatytais aukštingumo ir kitais reglamentais“, – tvirtino savivaldybės atstovė.

„Merko“ nuotr./Projekto Žirmūnų g. 109 vizualizacija
„Merko“ nuotr./Projekto Žirmūnų g. 109 vizualizacija

Jos teigimu, projektinių pasiūlymų vertinimo metu nagrinėjami ne tik projekto sprendiniai, bet ir privalomi viešo svarstymo dokumentai, tarp jų – ataskaita, kurioje turi būti pateikti motyvuoti paaiškinimai, kaip atsižvelgta į visuomenės atstovų pasiūlymus arba nurodyti jų atmetimo motyvus.

Statytojai: parengta pagal teisės aktus

Projekto statytojų UAB „MN projektas“ atstovų teigimu, „Rengiamų projektinių pasiūlymų sudėtį ir apimtį nustato STR 1.04.04:2017 „Statinio projektavimas, projekto ekspertizė“ 13 priedas, parengti Žirmūnų g. 109 projektiniai pasiūlymai visiškai atitinka teisės akte nurodytus reikalavimus“.

„2019 m. Vilniaus miesto savivaldybė patvirtino žemės sklypo Žirmūnų g. 109, Vilniuje, detalųjį planą, kuris nustatė žemės sklypo užstatymo reglamentus, aukštingumą.

Šis detalusis planas buvo rengtas atliekant urbanistinę analizę, gyvenamosios teritorijos funkcinės zonos aukštingumo analizę, vertinant pastatų tūrių išdėstymą sklype gretimos aplinkos atžvilgiu ir t. t.

Urbanistinė koncepcija buvo pateikta svarstyti Lietuvos architektų sąjungos Vilniaus skyriaus architektų ir urbanistikos tarybai, kuri 2018 m. birželio 14 d. vykusiame posėdyje teigiamai vertino architektūrinę pastatų išraišką, tūrių skaidymą“, – teigiama įmonės komentare, kurį 15min perdavė „Merko statyba“ grupės, kuriai priklauso ir bendrovė „MN projektas“, rinkodaros vadovė Oksana Vaitkienė.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Kareivių ir Žirmūnų sankryža
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Kareivių ir Žirmūnų sankryža

Bendrovės teigimu, su vietos bendruomene buvo susitinkama ne vieną kartą: „Siekdami išsiaiškinti, kas neramina vietos bendruomenę, prieš pakartotinį viešąjį svarstymą inicijavome susitikimą su jos atstovais. Susitikimas įvyko Žirmūnų seniūnijos patalpose.

Aptariant projektinius pasiūlymus su bendruomenės atstovais paaiškėjo, kad daugelis keliamų klausimų patenka į Vilniaus miesto savivaldybės kompetencijos ribas (automobilių vietų trūkumas, siauri pravažiavimai, automobilių spūsčių problematika). Tiek bendruomenės atstovams, tiek vėliau Vilniaus miesto savivaldybei pateikėme pasiūlymą, kad mūsų mokėtinas infrastruktūros plėtros mokestis būtų naudojamas šiems bendruomenei aktualiems klausimams spręsti.“

Aptariant projektinius pasiūlymus paaiškėjo, kad daugelis keliamų klausimų patenka į Vilniaus miesto savivaldybės kompetencijos ribas.

Žirmūnuose naujų projektų – ne vienas. Pernai rudenį 15min rašė, kad vietos bendruomenės atstovai turėjo priekaištų ir dėl būsimų statybų Minties g. 42B, Tuskulėnų g. 3A ir Žirmūnų g. 48B. Kaip teigta, naujieji projektai vystomi paskubomis, tinkamai neįvertinant vietos gyventojų gyvenimo kokybės pablogėjimo, be to, namai grūdami esą ten, kur ir taip jau tankiai apgyvendinta.

Šiuo metu projektas Tuskulėnų gatvėje vykdomas, kiti du bent kol kas ne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius