-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 05

Prieš rinkimus – valdžios dovana viešajam sektoriui: kiek didesnė alga, ilgesnės atostogos

Vyriausybė ir penkios profsąjungos suderėjo dėl 2021 metų nacionalinės kolektyvinės sutarties sąlygų – euru didesnės pareiginės algos ir galimybės atostogauti ilgiau. Pokyčiai turėtų paliesti 34 550 profsąjungų narių. Sutartį tikimasi pasirašyti per artimiausias dvi savaites, tai yra iki antrojo Seimo rinkimų turo.
Diplomatai
Darbuotojai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Profesinių sąjungų konfederacija, profsąjungos „Solidarumas“ ir „Sandrauga“, Respublikinė jungtinė profesinė sąjunga bei Nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas (NPPSS) dėl kitų metų kolektyvinės sutarties sąlygų su Vyriausybe ir atskiromis ministerijomis derėjosi pusę metų.

Šalys derybas rugsėjo viduryje baigė ir parengė sutarties projektą. Pagal jį, politikų, valstybės pareigūnų, teisėjų, tarnautojų bei biudžetinių įstaigų darbuotojų, karių pareiginės algos bazinis dydis turėtų augti vienu euru – iki 177 eurų, nors šį dydį gruodį, Finansų ministerijai paskelbus atnaujintas makroekonomines prognozes, ketinama peržiūrėti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eurai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eurai

Padidinus pareiginės algos bazinį dydį, atitinkamų profesijų atstovų algoms bei išmokoms kitų metų biudžete reikėtų numatyti papildomus 21,4 mln. eurų.

Šalys, be kita ko, sutarė, jog profsąjungų nariai gaus dvi papildomas mokamas kasmetinių atostogų dienas bei mokymosi atostogas arba iki 5 darbo dienų sveikatai gerinti.

Tai, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) skaičiavimais, turėtų atsieiti apie 4 962 mln. eurų iš darbo užmokesčio fondo.

Sutartis, kai ją pasirašys penkių profsąjungų atstovai bei Vyriausybės įgaliota SADM, turėtų įsigalioti nuo kitų metų sausio.

Sutartį nori pasirašyti dar iki Seimo rinkimų

„Bazinio dydžio norėjom didesnio – ne vieno euro padidėjimo, – bet Vyriausybė argumentavo, kad COVID-19 metu atlyginimai buvo didinami medikams, mokytojams, socialiniams darbuotojams, policijai. Tai atskiroms grupių kategorijoms atlyginimai didėjo“, –15min komentavo profsąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė.

Net ir pasirašius sutartį, profsąjungos nariai, pasak jos, menkai pajus algų augimą.

Padidėjimas nėra žymus.

„Mūsų darbuotojų, kurie yra profsąjungos nariai, algų koeficientai yra penki, šeši, septyni. Mes neturim pas save narių, kurių koeficientai būtų 20 ar 22 kaip Seimo narių, teisėjų ir taip toliau. Tai net ir dviem eurais padidinus bazinį dydį alga žmogui padidėtų 10 ar 15 eurų, iš to atskaičiuojami mokesčiai ir padidėjimas nėra žymus“, – dėstė K.Krupavičienė.

Tad „Solidarumas“, pirmininkės teigimu, prioritetą teikė atostogų sąlygoms, galimybėms kelti kvalifikaciją.

„Darbuotojai galės pasirinkti mokymosi atostogas, bet jeigu jums nereikia mokytis, galima pasirinkti penkias dienas sveikatai atstatyti. Anksčiau to nebuvo“, – pabrėžė K.Krupavičienė.

Ji vylėsi, jog kolektyvinę sutartį pavyks pasirašyti dar su dabartinės sudėties Vyriausybe.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kristina Krupavičienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kristina Krupavičienė

„Ji suderėta. Sunkiai čia buvo, nes ir tarp profsąjungų reikėjo suderinti, ir su Vyriausybe kiekvieną nuostatą, bet suderinom, laukiam, kada Vyriausybė paskelbs pasirašymą. Tikimės, kad pasirašysime iki Seimo rinkimų, o ne po Seimo rinkimų. Žinot, reikia skaičiuoti pinigus, išlaidas, o kol susiformuoja nauja Vyriausybė, laikas bėga ir galime likti iš viso be nieko“, – kalbėjo K.Krupavičienė.

Kitąmet žada išsiderėti daugiau

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovė Inga Ruginienė derybas su valdžia dėl kitų metų nacionalinės kolektyvinės sutarties vertino kaip sėkmingas, nors, pasak jos, norėjosi, kad pareiginė alga augtų žymiai daugiau.

„Kadangi išsikėlėme tikslą pagerinti būtent profesinių sąjungų narių socialines garantijas, derybas galime vertinti kaip tikrai sėkmingas, tikrai pasiekėm to, ko norėjom. Tačiau COVID-19 situacija mums pakišo koją. Buvome išsikėlę tikslą padidinti ir bazinį dydį. Nekelti visiškai bazinio dydžio neišeina, nes infliaciją turime. Sutarta jį pakelti tam, kad aprėptume infliaciją ir kad bent tokia kompensacija būtų darbuotojams“, – 15min komentavo I.Ruginienė.

Kitąmet dėl viešojo sektoriaus darbuotojų pareiginės algos bazinio dydžio augimo ji pažadėjo stengtis labiau.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Inga Ruginienė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Inga Ruginienė

Pasiektą susitarimą dėl papildomų atostogų dienų bei laiko mokymuisi NPPSS pirmininkas Vladimiras Banelis teigė vertinantis kaip pažangą. Euru kylanti pareiginė alga pareigūnams, pasak jų atstovo, nėra tokia aktuali.

„Mes turime statutą, atskirą darbo užmokesčio sistemą, nesame šiandien taip priklausomi, kaip kažkada, nuo bazinio dydžio. Turime programą „1000“, mums svarbu jai gauti atitinkamą finansavimą, ta linkme mes ir dirbame. Bazinis dydis yra svarbus, bet kad jį galėtume veiksmingai koreguoti, reikalingi milžiniški pinigai“, – pasakojo V.Banelis.

Nesame šiandien taip priklausomi, kaip kažkada, nuo bazinio dydžio.

Teigia, kad derybos užsitęsė

Tiesa, jis pabrėžė, jog po kurio laiko pareiginės algos bazinį dydį ketinama peržiūrėti: „Jeigu prognozės palankios, galimas daiktas – peržiūrėti į didesnę, o ne į mažesnę pusę.“

Bendrai derybos su valdžia, pasak V.Banelio, šįmet kiek užsitęsė.

„Šiais metais tiek derybų procesas, tiek derybų pabaiga labai nusikėlė. Ir COVID-19 padariniai... Ir finansines prognozes iš Finansų ministerijos, jeigu neklystu, gavome tik rugsėjo 14 dieną. Iki tol apskritai nebuvo kaip kalbėti“, – teigė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vladimiras Banelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vladimiras Banelis

Gavusi įgaliojimą iš Vyriausybės, SADM nacionalinę kolektyvinę sutartį su profsąjungomis ketina patvirtinti per artimiausias dvi savaites – iki spalio 17 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius