-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 26 /2019 07 30

Centro partija investuoja į K.Krivicko, o LVŽS – į R.Janutienės sėkmę Seimo rinkimuose

Rugsėjo pradžioje vyksiančiuose Seimo rinkimuose trijose vienmandatėse apygardose ketinantys susigrumti kandidatai jau telkia lėšas rinkimų išlaidoms. Didžiausios paramos kol kas sulaukė Gargžduose kandidatuojantis Kristupas Krivickas – jam Lietuvos centro partija atseikėjo 10 tūkst. eurų.
K.Krivickas ir R.Janutienė
K.Krivickas ir R.Janutienė / 15min koliažas

Rugsėjo 8 dieną įvyksiančiuose rinkimuose turėtų susigrumti 36 pretendentai, jei nebus atkritusių dėl nesurinktų gyventojų parašų. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) jų kandidatais dar nepaskelbė – kol kas jie yra tik politinės kampanijos dalyviai.

R.Janutienei – 5 tūkst. eurų iš LVŽS sąskaitos

Be K.Krivicko, Lietuvos centro partija Seimo rinkimuose kelia buvusią laidų vedėją Rūtą Janutienę, ketinančią kandidatuoti Žiemgalos vienmandatėje apygardoje.

Ją minėtuose rinkimuose taip pat kelia ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), o šios partijos parama nėra vien politinė – LVŽS R.Janutienei jau skyrė 5 tūkst. eurų. 1,5 tūkst. eurų dar pridėjo ir pati Lietuvos centro partija.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rūta Janutienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rūta Janutienė

LVŽS Žirmūnų apygardoje kelia parlamentarės Astos Kubilienės padėjėjos Seime Vilmos Galdikės kandidatūrą, o Gargžduose – Klaipėdos rajono tarybos nario Raimundo Daubario. Tačiau VRK puslapyje nėra duomenų, kad partija būtų aukojusi jiems pinigų.

LVŽS atsakingoji sekretorė Kristina Kirslienė 15min paaiškino, kad tai nereiškia, jog partija R.Janutienei pinigų rado, o saviems kandidatams – ne.

Pasak K.Kirslienės, R.Janutienė yra užsiregistravusi savarankiška politinės kampanijos dalyve, turi atsidariusi atskirą rinkiminę sąskaitą, savo iždininką.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kristina Kirslienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kristina Kirslienė

„Taip, mes ją keliame, jai atstovaujame, bet ji turi savo sąskaitą (...) Toks susitarimas buvo, ji mūsų kandidatė, ir jai auka padaryta. Partija yra užsiregistravusi savarankišku politinės kampanijos dalyviu turi savo rinkimų sąskaitą ir per tą sąskaitą aukoja savo kandidatams“, – paaiškino partijos atstovė.

Ji pridūrė, kad partija savo kandidatus remia pagal poreikį – apmoka reklaminius straipsnius vietos spaudoje, lankstinukus ir panašius dalykus.

„Vadovybė sutarė, kiek mes galime skirti, ir tiek R.Janutienei buvo skirta. Tai nereiškia, kad mūsiškiai gaus daugiau ar mažiau, jie gaus tiek, kiek reikia jų rinkimų kampanijai“, – pabrėžė ji.

K.Kirslienės teigimu, kandidatams jau buvo apmokėtos kai kurios išlaidos, pavyzdžiui, lankstinukai, informacija vietos spaudoje.

VRK skelbiamais duomenimis, LVŽS į savo asmeninę sąskaitą kandidatų išlaidoms yra pervedusi 1000 eurų. Taigi kol kas du LVŽS kandidatai gavę penkis kartus mažiau finansinės paramos nei viena R.Janutienė.

Trečiasis Lietuvos centro partijos kandidatas Povilas Gylys VRK registravosi kaip partijos atstovaujamas pretendentas, jo rinkimų išlaidoms partija specialioje sąskaitoje yra sukaupusi per 2 tūkst. eurų.

Visos Lietuvos centro partijos išlaidos kandidatams siekia 13,5 tūkst. eurų.

Antroje vietoje pagal išlaidas – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai.

TS-LKD Žirmūnuose kelia sostinės tarybos narės Paulės Kuzmickienės, o Gargžduose – Rasos Petrauskienės kandidatūrą.

Jų rinkimų išlaidoms partija skyrė 13,3 tūkst. eurų, dar 300 eurų paaukojo Mykolas Juozapavičius.

Dviems davė, trečiam kol kas – nieko

Savo keliamus kandidatus Lietuvos socialdemokratų partija parėmė kiekvieną atskirai, nes jie registravosi ne partijos atstovaujamais, o savarankiškais politinės kampanijos dalyviais. Tiesa, kol kas parėmė ne visus.

Žirmūnuose kandidatuojančiam LSDP pirmininkui Gintautui Paluckui per du kartus partija skyrė 4200 eurų. Gargžduose kandidatuojančiai Ligitai Liutkienei partija atseikėjo 3150 eurų. Tuo metu Žiemgalos apygardoje kandidatuojančio Liudo Jonaičio sąskaita kol kas tuščia.

Savarankiškais politinės kampanijos dalyviais registravosi ir Darbo partijos kandidatai Darius Ulickas, Ingrida Venciuvienė ir Valdas Rimkus, tačiau, VRK duomenimis, pinigų rinkimams jie dar nesukaupė.

Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) savo kandidatus Algį Čapliką ir Saulių Gegiecką remia per per partijos sąskaitą, tam kol kas skirta pusantro tūkstančio eurų.

Liberalų sąjūdis kandidatams Tomui Keršiui, Justui Ruškiui ir Linai Martinaitienei į savo partijos sąskaitą pervedė 6011 eurų.

Lietuvos žaliųjų partija savo kandidatams Ievai Budraitei ir Sauliui Povilaičiui pinigų iš partijos iždo neskyrė. Į rinkiminę partijos sąskaitą kol kas 100 eurų paaukojo pati kandidatė I.Budraitė, 1,5 tūkst. eurų partijai paaukojo Remigijus Lapinskas. Partija taip pat gavo tris mažos vertės aukas.

Lietuvos socialdemokratų darbo partija kandidatams Eduardui Šablinskui ir Vaclovui Dačkauskui pinigų kol kas neskyrė.

Neseniai įkurtos Laisvės partijos kandidatei Rimai Olberkytei į Seimą tenka kandidatuoti kaip save išsikėlusiai kandidatei, nes tam, kad partija galėtų dalyvauti Seimo rinkimuose, ji turi būti įsteigta ne anksčiau kaip pusmetį iki jų.

R.Olberkytė kol kas sukaupė 462 eurus, ją parėmė Donalda Meiželytė, Gediminas Jaunius, seniau Liberalų sąjūdžio atsakinguoju sekretoriumi dirbęs Renaldas Vaisbrodas ir sostinės tarybos narys Linas Kvedaravičius.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rima Olberkytė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rima Olberkytė

Į Seimą kandidatuojantis 2000-2004 metų kadencijos parlamentaras, tais laikais priklausęs tuomet dar egzistavusiai Artūro Paulausko Naujajai sąjungai Gintautas Kniukšta sukaupė 700 eurų, juos paaukojo Jurbarko politikas, buvęs parlamentaras Saulius Lapėnas ir Dalius Serafinas.

Į Seimą Žirmūnuose kandidatuoja nesėkmingai į europarlamentą su visuomeniniu rinkimų komitetu „Vytautas Radžvilas: susigrąžinkime valstybę!“ kandidatavęs Dovilas Petkus.

Jį per du kartus 400 eurų parėmė „valstiečio“ Eugenijaus Jovaišos padėjėjas Seime Vytautas Sinica.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius