Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 02

Prieš TS-LKD prezidiumą – spaudimas jungtis į koaliciją su LVŽS

Tėvynės sąjungos-krikščionių demokratų (TS-LKD) vadinamojo krikščioniškojo sparno atstovai toliau skatina partiečius šlietis prie Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos. LRT.lt šaltiniai TS-LKD tvirtina, kad ši iniciatyva turi ir prezidentūros paramą.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pirmadienį po pietų įvyks TS-LKD prezidiumo posėdis. Kaip teigia vienas iš LRT.lt šaltinių šioje partijoje, prieš posėdį vyksta „didžiuliai manevrai“.

„Svarstoma, ar eiti į koaliciją ar neiti, kokios bus grupuotės ir sanklodos partijos viduje. Šiandien 15 val. įvyks prezidiumo posėdis ir bus sprendžiama. Man atrodo, yra labai nemaža grupelė, kuri labai nori eiti į koaliciją“, – LRT.lt portalui teigė įtakingas konservatorius.

Jungtis į koaliciją su „žaliaisiais valstiečiais“ norėtų ir per šiuos rinkimus į Seimą išrinktas buvęs ambasadorius JAV Žygimantas Pavilionis.

Praėjusią savaitę aštuonių konservatorių kreipimąsi, kad būtų kuo greičiau sušauktas partijos prezidiumo posėdis, įregistravo nemažai krikščioniškojo konservatorių sparno atstovų. Tarp pasirašiusiųjų – Audronius Ažubalis, Paulius Saudargas, Vytautas Juozapaitis, Kazys Starkevičius, Valentinas Stundys, Ž.Pavilionis, Laurynas Kasčiūnas ir Agnė Bilotaitė.

„Ž.Pavilionis dabar labai buria visus. Pasiūlyti derėtis. Pasigirdo kalbų, kad LVŽS tik ir laukia, kad nutrauks derybas su socdemais, o jei mes parodysime norą, derėsis su mumis. Įdomu tai, kad tvirtinama, jog tam yra palaiminimas iš aukštybių – Daukanto aikštės“, – LRT.lt teigė konservatorius.

Per pirmadienį įvyksiantį prezidiumo posėdį, pasak LRT.lt šaltinio, krikdemai greičiausiai siūlys jungtis į koaliciją. „Tačiau man nepatinka tai, kad nepasveriami pliusai ir minusai. Ydinga situacija – nuo pat pradžių neįvyko diskusijos, kurios būtų pasvėrusios visus „už“ ir „prieš“. Nebuvo demokratinio proceso, įvyko susiskaldymas į stovyklas, ir visi beatodairiškai kabinasi į savo tiesas“, – kalbėjo TS-LKD narys.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Žygimantas Pavilionis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Žygimantas Pavilionis

Ž.Pavilionis: individualius interesus iškėlusių lyderių – pilnos kapinės

Savo ruožtu Ž.Pavilionis portalui LRT.lt teigė, jog pasisako už jungimąsi į koaliciją, tačiau „be raudonųjų ir su labai aiškiomis sąlygomis, dėl kurių reikia rimtai derėtis“.

„Manau, mes būtume jas išsiderėję vietoj to, kad labai patogiai sėdėtume opozicijoje ketverius metus, o vėliau kalbėtume apie 8 praleistus metus, kurie iš tiesų gali būti labai svarbūs mūsų valstybės egzistencijai. Matome, kas tuoj vyks Amerikoje, aplink visur vyksta „Brexit“. Tai ir pas mus iš dalies įvyko „Brexit“. Į tai reikia labai rimtai reaguoti, jei galvojame ne tik apie savo asmeninę, bet ir valstybės ateitį“, – komentavo Ž.Pavilionis.

LRT.lt pasiteiravus, ar koalicijos šalininkai išties turi prezidentūros paramą, Ž.Pavilionis atsakė: „To tikrai negaliu komentuoti. Jūs, manau, galite tai puikiai suprasti pats. Reikėtų pasiklausti prezidentūros. Aš tiesiog atsakysiu, kad prezidentūroje visada buvo nuoširdus rūpestis valstybės reikalais.“

Ž.Pavilionis tikisi, kad per prezidiumą TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis paaiškins savo derybas su LVŽS. „Manau, visiems trūko paaiškinimo. Tikimės išgirsti argumentus „už“ ir „prieš“. Jei mes esame partija, kuri labai rimtai žiūri į valstybės interesus, nacionalinį saugumą, manau, šie interesai visuomet turi būti statomi aukščiau asmeninių ar partinių. Ir būtent dėl to, manau, mūsų partija išsilaikė reitingų aukštumoje. Nes tie lyderiai, kurie savo individualius interesus iškeldavo aukščiau valstybinių, tokių mes matome aplink pilnas kapines“, – sako Ž.Pavilionis.

P.Urbšys: S.Skvernelis konservatoriams atidarė duris

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vardu derybose dalyvaujantis Povilas Urbšys teigia, kad per Sauliaus Skvernelio ir G.Landsbergio susitikimą konservatoriams buvo nusiųsta aiški žinia, jog durys jiems – neužrakintos.

„Jie [iki tol] taip ir nesuprato, ar tos durys užtrenktos, ar ne. Todėl specialiai buvo susitikta ir pasakyta. Ar jie norės įeiti pro tas duris? Jie dabar prie jų trypčioja. Prieš tai kalbėjo, kad tos durys jiems užrakintos. Todėl S.Skvernelis atidarė duris ir pasakė, kad jos – atidarytos“, – LRT.lt komentavo P.Urbšys.

Pasak P.Urbšio, nepaisant to, kad TS-LKD nemato galimybės dirbti kartu su LVŽS ir Socialdemokratų partija, konservatoriai gali lygiagrečiai derėtis su LVŽS. „Bet kai kurių konservatorių netenkinta ir net žemina tai, kad derimasi su abiem partijomis. Tačiau mes negalime ilgai trypčioti vietoje. Manau, Lietuvos žmonės taip pat laukia mūsų sprendimo, kad baigtume tarpusavyje stumdyti tas kėdes ir galų gale prisimintume žmonių problemas“, – dėstė P. Urbšys.

Jo teigimu, LVŽS interesas – pasirašyti koalicijos sutartį kitą trečiadienį.

Kaip teigia P.Urbšys, jei konservatoriai nuspręs derėtis, bus svarstoma, ar tai daryti.

„Kol kas jie ryškina tarp mūsų esančius skirtumus. Socdemai ieškojo sąlyčio taškų, o konservatoriai – kuo mes skiriamės. Mes dabar susėdome su socdemais ir sutarėme, kad reikia suderinti programas. Pagrindu pasirinkta LVŽS programa „Darni Lietuva“. Niekas šiame etape netrukdo konservatoriams sėsti ir pažiūrėti, kas sutampa. Jokių derybų nereikia. Tuomet turėtume du išeitinius taškus: socialdemokratų ir konservatorių. Tuomet apsispręstume ir pradėtume derėtis su tais, su kuriais yra mažiausiai raudonų linijų“, – paaiškino P. Urbšys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius