Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 25

Prieš Vėlines sutvarkyti Biržiškų kapai: kuklūs paminklai su raktažodžiu „Kelias“

Dar 2018 metų vasarą Vilniaus Rasų kapinėse perlaidotų Biržiškų šeimos narių kapai ilgai stovėjo tik su kukliais kryžiais. Šias Vėlines kapavietė pasitinka jau atnaujinta. Tiesa, įspūdingo paminklo dairytis neverta – palaidojimo vietas ženklina keturi nedideli antkapiniai akmenys, o bendras kompozicijos raktažodis, anot autoriaus, yra „Kelias“.
Biržiškų kapai
Biržiškų kapai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Iš Jungtinių Amerikos Valstijų pargabentų Vasario 16-osios akto signataro Mykolo Biržiškos ir jo šeimos narių palaikai Vilniaus Rasų kapinėse buvo iškilmingai perlaidoti 2018 m. liepos 11 d. Be M.Biržiškos, čia amžino poilsio atgulė jo žmona Bronislava ir du broliai Vaclovas bei Viktoras.

Kompozicija visai kapavietei

Pernai prieš Vėlines, kai į kapines plūsteli artimųjų ir žymių žmonių kapus lankyti susiruošę žmonės, galėjome sakyti, kad Lietuvos nusipelniusios Biržiškų šeimos narius Rasų kapinėse perlaidojo ir pamiršo, tačiau šiemet situacija visiškai priešinga.

Keturis kapus palei pagrindinį Rasų kapinių taką, vedantį link koplyčios, kur ilsisi 1863–1864 metų sukilimo vadai ir dalyviai, bei Jono Basanavičiaus kapo, dabar žymi antkapinė kompozicija „Kelias“. Jos autorius – skulptorius Mindaugas Junčys, laimėjęs vasarą skelbtą kapavietės įpaminklinimo konkursą.

Autoriaus aiškinamajame rašte, kurį jis pateikė dalyvaudamas konkurse, rašoma: „Kiekvienam asmeniui sudėtas atskiras kelias, kuris prasideda nuo žemės gana grubiai apdirbtu akmeniu. Pradžia yra pakankamai laisvos formos, dinamišku siluetu tęsiasi, pereina per „žydėjimo“ zoną, kyla į viršų, įgauna aiškesnę ir konkretesnę formą. Akmens paviršius tampa šlifuotas: aiškus ir stabilus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Biržiškų kapai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Biržiškų kapai

Pradžia nuo žemės, o pabaiga kylanti į dangų. Kelio pradžioje daugiau neaiškumo ir laisvumo, tuo pačiu daugiau dinamikos ir veržlumo. O link kelio galo lyg ir viskas tampa aiškiau, stabiliau, tai atspindi atsirandančios tiesios linijos, labiau apdirbtas akmuo.“

Anot autoriaus, kapavietė turi būti tvarkoma pagal bendrus principus, tačiau tuo pačiu kiekvienas kapas skirtingai: „Varijuojantys antkapinių plokščių aukščiai ir pločiai, skirtingas plokštės linkimo kampas, gėlynas taip pat skirtingas. Siūlyčiau išskirti ir kitokiais augalais, pavyzdžiui: skirtingų atspalvių viržiais. Tai suteikia individualumo kiekvienam asmeniui.“

Pradžia nuo žemės, o pabaiga kylanti į dangų.

Ir išties – ant kapų susodinti skirtingų spalvų viržiai varijuoja nuo baltų iki skirtingų atspalvių rožinių ir violetinių.

Projekto vertė – 48 tūkst. eurų, jis įgyvendinamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės lėšomis.

Turėjo derėti su Rasų kapinėmis

Projektą kuravusios Lietuvos nacionalinio muziejaus atstovų teigimu, konkurso sąlygose buvo nurodyta, jog autorius turi atsižvelgti į kontekstą, t.y. kapavietės ansamblį ir dermę su istorine Rasų kapinių erdve, turi naudoti ilgaamžes medžiagas, tokias kaip granitas ar pan., užtikrinti sprendimų meninę kokybę, idėjos autentiškumą, naudojamų medžiagų, spalvų, faktūrų tarpusavio dermę.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Biržiškų kapai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Biržiškų kapai

„Sąlygose taip pat buvo numatyta, jog Vasario 16-osios akto signataro M.Biržiškos kapavietę turi ženklinti signataro ženklas. Dar prieš pradedant kapavietės tvarkymo darbus konkursą laimėjęs projektas buvo pristatytas Biržiškų šeimos palikuoniams, jie idėją palaikė. Pašventinti paminklą planuojama kitų metų vasarą, kuomet į Lietuvą galės atvykti JAV gyvenantys artimieji“, – teigia LNM.

Signataro ženklai žymi visų Vasario 16-osios akto signatarų kapus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius