-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 07 06

Prieštaringai vertinamus Valdovų rūmus atidarė karaliai (nuotraukos)

Minia žmonių Katedros aikštėje susirinko į prieštaringai vertinamų Valdovų rūmų atidarymo ceremoniją. Tiesa, rūmai atidaryti tik simboliškai – „amžiaus statybomis“ krikštijamas pastatas dar ilgai nebus pabaigtas.
Svečiai įžengia į Valdovų rūmus, priešakyje – Valdas Adamkus ir Alma Adamkienė.
Valdovų rūmai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Atidaryme dalyvavo pulkas užsienio valstybės vadovų – karaliai, karalienės, prezidentai, ministrai. „Pasaulio architektūros istorijoje dar nėra buvę atvejo, kad tiek daug valstybių vadovų ir atstovų dalyvautų kokio nors statinio inauguracijoje. Šis išskirtinis įvykis taps naujos atkurtų Lietuvos valdovų rūmų istorijos atskaitos tašku“, – teigiama iš vakaro išplatintame Valdovų rūmų pranešime spaudai.

Katedros aikštėje susirinkę žmonės grūdosi ir spraudėsi kuo arčiau Valdovų rūmų – kad nors akies krašteliu išvystų Europos vadovus.

Atidarymas – tik simbolinis

Valdovų rūmų atidarymo ceremonijos metu pakelta istorinė Lietuvos vėliava – baltas Vytis raudoname fone, atidengtas pietų korpuso portalas – prabangus įvažiavimo arkos aprėminimas. Jame iškaltas užrašas „Respublika est societas hominum uno Deo, iure, rege ad commune et privatum bonum iunctorum“ (Valstybė yra žmonių sąjunga, kurios narius vienija Dievas, vienas įstatymas, vienas valdovas ir kurioje visi žiūri bendro, o kartu ir savo labo) – šiuos žodžius XVI parašė vienas žymiausių Lietuvos katalikų humanistų, vienas III Lietuvos statuto redaktorių Augustinas Rotundas.

Adamkus: Valdovų rūmai tvirtos Lietuvos simbolis

Šnekėdamas tūkstantinei auditorijai aikštėje Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus teigė, kad karaliaus Mindaugo Lietuva tapo krikščioniškos Lietuvos dalimi. Valdovų rūmai esantys tvirtos ir galingos Lietuvos atspindys. „Iš pačių tolimiausių šalių atvykę aukščiausi valdovai ir studentai rasdavo bendrą kalbą ir toleranciją. Šiandien garbingų svečių apsuptyje jaučiu panašų jausmą, kokį tada jautė aukščiausi Lietuvos valdovai“, – kalbėjo V.Adamkus.

L.Kačynskis: didžiuojamės, kad mūsų istorijos siejasi

Lenkijos prezidentas Lechas Kačynskis taip pat pasveikino lietuvius Tūkstantmečio proga. „Praėjo tūkstantis metų kai jūsų tautą tapo žinoma Europai. Švenčiame jūsų didžio valdovo, karaliaus Mindaugo metines“, – kalbėjo Lenkijos valstybės vadovas.Vilniuje viešpatauja tai, kas yra svarbiausia – laisvės dvasia. Jūsų proveržis pažadino Ukrainą, mes visada buvome ir būsime kartu, – tokios nuomonės laikosi V.Juščenka

Pasak jo, kiekvienas, žinantis Europos istoriją, puikiausiai žino, kad Jogailaičių dinastija tapo viena galingiausių Europoje: didieji Lietuvos kunigaikščiai, Lenkijos karaliai, Vengrijos ir Čekijos karaliai. „Mes, lenkai., galim didžiuotis, kad per amžius mūsų istorija siejosi su jūsų“, – teigė L.Kačynskis. „Šiandien Vilnius yra jūsų sostinė.  Noriu išreikšti viltį, kad toliau, kaip ir šiandien, būsim strateginiai partneriai. Matau aibę bendrų interesų ir jokių prieštaravimų“, – toliau tęsė Lenkijos prezidentas.

Juščenka: Vilniuje viešpatauja laisvė

Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka teigė, kad jam malonu tūkstantmečio proga sveikinti Ukrainai artimą valstybę. „Vilniuje viešpatauja tai, kas yra svarbiausia – laisvės dvasia. Jūsų proveržis pažadino Ukrainą, mes visada buvome ir būsime kartu“, – kalbėjo V.Juščenka. Jis pabrėžė Lietuvos ir Ukrainos tarpusavio ryšius, besitęsiančius šimtmečiais ir dėkojo už paramą siekiant demokratijos ir laisvės.

Po iškilmingų kalbų iš Katedros aikštės į Vingio parką buvo išlydėti Dainų šventės dalyviai, o užsienio svečiai pasuko link Taikomosios dailės muziejaus, kur ruošiasi apžiūrėti  Lietuvos tūkstantmečio programos parodas „Lietuva senuosiuose istorijos šaltiniuose”, „Vavelis Vilniuje. Nuo Jogailaičių iki Respublikos pabaigos” ir „Baltų menas”.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius