-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 12

Priklausomybių turintys pacientai skundžiasi dėl COVID-19 buvę išmesti iš ligoninės

Respublikinio priklausomybės ligų centro Vilniaus filiale gydęsi pacientai skundžiasi buvę priversti įstaigą palikti, kai paaiškėjo, kad skyriuje – COVID-19 protrūkis. Jų teigimu, teko pasirašyti sutikimą, kad išvyks ir izoliuosis, o ar visi taip darė, niekas netikrino. Centro atstovai sako neturintys galimybių pacientus izoliuoti, tačiau jų atsakingumu linkę pasitikėti.
Vilniaus priklausomybės ligų centras
Vilniaus priklausomybės ligų centras / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sergančius išsiuntė namo

Kaip 15min redakcijai rašė anonimiškumą norėję išlaikyti skaitytojai, šio centro Vilniaus filiale užfiksavus COVID-19 ligos protrūkį „socialiai pažeidžiami pacientai, susirgę šia liga, „gavus“ jų sutikimus vėlų vakarą išvyti iš įstaigos“.

Pacientai pasakojo, kad jie esą privalėję pasirašyti tuos sutikimus, kuriuos nurodoma, jog jie išvyks su tam skirtu transportu ir izoliuosis.

„Dauguma pacientų iš kitų miestų ir jie neturėjo, kur ir kuo vykti šaltą naktį, todėl ieškojo įvairių sprendimų būdų, galbūt ir apkrėsdami kitus. Tokia situacija buvo ir 2021 metais. Įstaiga, kuri turi gydyti, sergančius veja lauk, – piktinosi pacientai.

– Žmogus, sukaupęs visą ryžtą ir valią, atvyksta ir su juo vėl pasielgia kaip su daiktu. Nejaugi įstaigai svarbiau prestižas ir darbas negu pacientai? Kodėl įstaiga nesuderino su kitomis gydymo įstaigomis ir neperkėlė ligonių į COVID-19 skyrius?“

Skundęsi žmonės tvirtina, kad dauguma šių pacientų yra registruoti tiesiog savivaldybėse, gyvena su artimaisiais, kuriuos galėjo irgi užkrėsti, nes sąlygų atskirai izoliuotis turi retas. Arba – jų gyvenamoji vieta tiesiog gatvėje.

Žmogus, sukaupęs visą ryžtą ir valią, atvyksta ir su juo vėl pasielgia kaip su daiktu. Kodėl įstaiga nesuderino su kitomis gydymo įstaigomis ir neperkėlė ligonių į COVID-19 skyrius?

„Šie pacientai yra ant asocialumo ribos, kiti su probacijos priežiūra, neturi kur izoliuotis, bet kai gydytojas liepia – pasirašo, nes lyg ir išeities neturi, o kartu ir laisvė vilioja“, – vardijamos problemos.

Tokia tvarka

Respublikinio priklausomybės ligų centro Vilniaus filialo direktorius Giedrius Likatavičius 15min patvirtino, kad filiale fiksuotas COVID-19 protrūkis, tad teko užsikrėtusiems pacientams keliauti į namus.

„Šių metų vasario 7 dieną, pacientei hospitalizuotai Alkoholinės ir narkotinės abstinencijos gydymo skyriuje, pasireiškė COVID klinikiniai simptomai. Jai buvo atliktas greitasis antigeno testas, kuris buvo teigiamas. Padaryti PGR tyrimai visiems skyriuje hospitalizuotiems pacientams. Buvo gauti 8 teigiami atsakymai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mobilusis Covid-19 testavimo punktas Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mobilusis Covid-19 testavimo punktas Vilniuje

Pagal Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytą galiojančią tvarką visi pacientai turi būti privalomai izoliuojami. Kadangi mūsų įstaiga neturi sąlygų izoliuoti sergančius ar buvusius artimame kontakte pacientus, siekiant užtikrinti nepertraukiamą paslaugų teikimą, pacientai yra išrašomi. Todėl, tą pačią dieną pacientai, kuriems gautas teigiamas PGR atsakymas, buvo išrašyti ir išvyko namo susiskambinus su jų artimaisiais.

Kitą dieną išrašyti likę skyriuje pacientai, turėję didelės rizikos užsikrėsti COVID-19 kontaktą“, – teigė G.Likatavičius.

Tą pačią dieną pacientai, kuriems gautas teigiamas PGR atsakymas, buvo išrašyti ir išvyko namo susiskambinus su jų artimaisiais.

Vilniaus filialo vadovo teigimu, paprastai, jeigu nėra galimybių organizuoti transportą ar izoliacijos vietą, kreipiamasi į savivaldybę pagal gyvenamą vietą. Jei nėra kitų galimybių, Vilniaus mieste naudojamas įstaigos transportas.

„Pasibaigus izoliaciniam laikotarpiui, pacientai gali tęsti gydymą toliau.

Suprantama, kad pacientų motyvacija tiek gydytis, tiek laikytis izoliavimo tvarkos svyruoja ir pasitaiko pažeidimo atvejų. Bet nereiktų stigmatizuoti pacientų sergančių priklausomybės ligomis. Nes nesilaikančių izoliacijos ar nedėvinčių (nenorinčių dėvėti) kaukes asmenų pasitaiko visur“, – kalbėjo G.Likatavičius.

Visiems – PGR tyrimai

Pandemijos metu Respublikiniame priklausomybės ligų centre galioja sugriežtinta tvarka, siekiant valdyti COVID-19 plitimą. Kaip teigia centro atstovai, visi į stacionarą guldomi pacientai testuojami PGR dėl COVID-19. Jie guldomi į izoliacinę palatą, kol gaunamas atsakymas.

„Jei atsakymas neigiamas pacientai perkeliami į skyriaus palatą. Jei skyriuje diagnozuojamas COVID – 19 atvejis, vadovaujamasi paskutine SAM 2022 m. sausio 14 d. patvirtinta tvarka.

Skyriaus specialistai prieš išleisdami namo pacientą, informuoja asmenį apie nustatytą izoliavimąsi namuose, kitoje gyvenamojoje vietoje ar savivaldybės administracijos numatytose patalpose, įteikia pasirašyti sutikimo būti izoliuotam formą ir atmintinę; pacientui įteikiamas pasirašyti sutikimas būti izoliuotam. Taip pat pacientai informuojami, kad pasibaigus izoliaciniam laikotarpiui, jie gali tęsti gydymą skyriuje“, – aiškino G.Likatavičius.

Respublikiniame priklausomybės ligų centre teikiamos medicinines, psichologines ir socialines paslaugas asmenims, žalingai vartojantiems alkoholį, narkotines medžiagas ar tabaką, bei jų šeimos nariams. .

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius