Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 05

„Prisikėlėliai“ buvusį bendražygį A.Valinską apskundė Seimo etikos sargams

Seimo Tautos prisikėlimo partijos (TPP) frakcija parlamento etikos sargams apskundė partijos lyderį, Seimo pirmininką Arūną Valinską. „Prisikėlėliai“ reikalauja, kad buvęs bendražygis viešai atsiprašytų TPP frakcijos seniūno Laimonto Diniaus ir frakcijos nario Vytauto Kurpuveso.
Arūnas Valinskas
Arūnas Valinskas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijai adresuotame skunde TPP tvirtina, kad A.Valinskas apšmeižė minėtus frakcijos narius liepos 27 d. kalbėdamas per „Lietuvos ryto“ televizijos laidą „Lietuva tiesiogiai“.

„Šioje laidoje Seimo pirmininkas A.Valinskas suformulavo ir per visuomenės informavimo priemones paskelbė žinią, kad Seimo nariai Laimontas Dinius ir Vytautas Kurpuvesas yra verslo struktūrų deleguojami į ministrų postus, kad jie yra vagys, nepatikimi ir negali dirbti valstybei“, – rašoma „prisikėlėlių“ skunde.

Skunde rašoma, kad A.Valinsko paskleista informacija yra neatitinkanti tikrovės, pažeidžianti konstitucinį nekaltumo prezumpcijos principą, žeminanti Seimo narių L.Diniaus ir V.Kurpuveso garbę bei orumą, juos šmeižianti, žeminanti Seimo reputaciją ir autoritetą.

TPP frakcijos seniūno pavaduotojo Aleksandro Sacharuko pasirašytame rašte teigiama, kad Seimo pirmininko elgesys pažeidžia valstybės politiko elgesio principus – pagarbos žmogui ir valstybei, sąžiningumo, padorumo, pavyzdingumo, nešališkumo.

Etikos sargų prašoma konstatuoti, kad A.Valinskas pažeidė minėtus principus, rekomenduoti jam laikytis politikų elgesio kodekso normų, rekomenduoti viešai atsiprašyti L.Diniaus ir V.Kurpuveso, o įtarus, kad parlamento vadovo veiksmuose buvo nusikalstamos veikos požymių, perduoti medžiagą prokuratūrai.

Seimo pirmininko atstovė spaudai Indrė Viržintė BNS sakė, kad šiuo metu A.Valinskas poilsiauja, todėl jo atsakymas į skundą bus pateiktas, kai jis grįš iš atostogų.

Televizijos laidoje A.Valinskas tvirtino su šešiais šalininkais pasitraukęs iš TPP frakcijos, nes esą frakcijos vadovybė į aplinkos ir kultūros ministrų postus siūlė žmones, kuriuos „nurodė viena ar kita verslo struktūra“.

Įvardijęs, kad minėti asmenys yra L.Dinius ir V.Kurpuvesas, A.Valinskas tvirtino atsižvelgęs ir į prezidentės Dalios Grybauskaitės poziciją.

„Ir ne tik jų, bet ir kitų, nors šie dažniausiai buvo minimi, adresu prezidentė pasakė: „Gal tie dabartiniai ir ne patys geriausi, tačiau pamačiusi galimus kandidatus, noriu pasidžiaugti, kad tie dabartiniai bent jau nevagia.“ Tai buvo labai aiškus signalas“, – per TV laidą kalbėjo A.Valinskas.

Liepos 15 d. A.Valinskas su šešiais šalininkais pasitraukė iš TPP frakcijos ir įkūrė „Ąžuolo" frakciją. 

Seimo pirmininkas Etikos ir procedūrų komisijai skundžiamas ne pirmą kartą. Jam jau teko aiškintis dėl to, kad per renginį Utenoje velniop pasiuntė Etikos ir procedūrų komisijos pirmininką Algimantą Salamakiną, taip pat dėl to, jog buvusį premjerą Gediminą Kirkilą viešai pavadino mažiuku žmogiuku, bet dideliu melagiu.

 A.Valinską etikos sergėtojams buvo apskundę ir viešosios įstaigos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS) vadovai. Jiems užkliuvo A.Valinsko žodžiai, kad „VEKS programų eilutės jau kelia ne tik abejonių dėl jų finansavimo skaidrumo. Kuo toliau, tuo labiau pasitvirtina įtarimai, kad lėšos ne tik švaistomos, bet ir vagiamos.“

 Etikos sargai tuomet rekomendavo A.Valinskui vengti reikšti išankstinę nuomonę. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius