Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 07 21

Prisiminė XIV a. vienybę: lietuviai ir lenkai kartu paminėjo Žalgirio mūšį

Lietuvos didžiosios kunigaikštystės pergalę Žalgirio mūšyje pirmą kartą Lietuvos ir Lenkijos kariai drauge minėjo Nemenčinėje, kurioje draugiškai sugyvena lietuvių ir lenkų bendruomenė.
Minėjimo akimirka
Minėjimo akimirka / Viktorijos Savickos nuotr.

Klubo „Viduramžių pasiuntiniai“ riteriai Nemenčinės gyventojams padeda pamėginti pajausti tai, kas vyko 1410-ųjų liepos 15-ąją, kai Lietuvai ir Lenkijai, suvienijus jėgas, Žalgirio mūšyje pavyko sumušti vieną labiausiai organizuotų priešininkų ir pakeisti Europos istoriją.

Liepos 21 d. Lietuvos ir Lenkijos kariuomenės jau buvo pakeliui į kryžiuočių ordino sostinę Marienburgą ir užiminėjo pilis, naudodamos patrankas.

Lietuvos kariuomenėje dirbantis istorikas sako, kad labai svarbu šią pergalę švęsti kartu su Lenkijos kariais.

„Ši pergalė yra tarsi pamatai Lietuvos ir Lenkijos santykiams, būtent nuo Žalgirio mūšio mes tampam sąjungininkais ir tokiais išliekam labai labai ilgus šimtmečius, nepaisant to, kad mūsų atminty yra įsirėžę ir neigiamų santykių atspalvių. Jei mes sudėtume, ką mes kartu esam nuveikę ir ką mes darėm vienas prieš kitą – tai, žinoma, per visą istoriją daug daugiau bus pozityvesnių dalykų“, – sakė karo istorikas Karolis Zikaras.

Nemenčinė tokiam žalgirio mūšio paminėjimui, kuriame kartu žygiavo Lietuvos ir Lenkijos kariai, skambėjo ir abiejų šalių himnai. Taip nuspręsta neatsitiktinai – čia kartu gyvena ir lietuvių, ir lenkų tautinės bendruomenės.

„Tais laikais buvom sąjungininkai, ir dabar esam sąjungininkai, nors visokių kalbų girdisi“, – teigė klubo „Viduramžių pasiuntiniai“ narys.

K.Zikaro teigimu, tokie ir panašūs renginiai padeda Lietuvos lenkų bendruomenei ir kitų tautybių Lietuvoje gyvenančių piliečių bendruomenėms, taip pat ir lietuviams geriau suprasti vieniems kitus.

Kariuomenės atstovai sako, kad šiandien pradėtą tradiciją tęs ir kitais metais, tik greičiausia jau kitoje Lietuvos vietoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius