Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 04 06 /15:20

Prisižaidė: už aferas perkant maistą varguoliams teks grąžinti daugiau nei 332 tūkst. eurų

Skandalais pagarsėjusią Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūrą (ŽŪMPRRA) pasivijo prieš dvejus metus organizuoto maisto vargšams pirkimo metu padaryti pažeidimai. Dalį Europos Sąjungos paramos Lietuvoje administruojanti Europos socialinio fondo agentūra (ESFA) neseniai pareikalavo, kad ŽŪMPRRA už keistai organizuotą pirkimą grąžintų daugiau kaip 332 tūkst. eurų.
Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra
Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prieš kurį laiką 15min aprašė šiems metams vykdytą maisto skurstantiems pirkimą, kuris virto didelio masto pasipinigavimu. Šių pirkimų aplinkybės dar tiriamos, tačiau kilus skandalui savo postus jau paliko agentūros vadovė Aldona Miliuvienė bei žemės ūkio viceministras Vilius Martusevičius.

Dabar paaiškėjo, kad maisto varguoliams pirkimo sandoriai jau ne pirmus metus buvo tokie, kad juos būtų galima pavadinti aferomis.

Rinkos reguliavimo agentūrą pasivijo 2014 metais vykdytas pirkimas, kurio keistos sąlygos verčia galvoti apie tai, kad jis galėjo būti derinamas vienam tiekėjui.

Tačiau ieškoti kaltų jau kiek vėloka – Rinkos reguliavimo agentūrai tuomet vadovausi Rasita Kraujalytė Noreikienė po STT pareigūnų vizito šių pareigų nebeina.

Pirkimo rezultatai buvo tokie pat, kaip ir pernykščio – dėl sveiku protu sunkiai suvokiamų sąlygų ŽŪMPRRA eilinį kartą smarkiai permokėjo už vargšams skirtus maisto produktus.

Tačiau ieškoti kaltų jau kiek vėloka – Rinkos reguliavimo agentūrai tuomet vadovausi Rasita Kraujalytė Noreikienė po STT pareigūnų vizito šių pareigų nebeina.

Tiesa, Valstybės tarnybos įstatymas numato galimybę iš dėl padarytos žalos kalto tarnautojo prisiteisti žalos atlyginimą. Pagal įstatymą įstaiga gali reikalauti 9 vidutinių tarnautojo atlyginimų dydžio žalos atlyginimo, o jei nustatoma, kad žala padaryta tyčia – ir visos sumos, kurios per tarnautoją neteko įstaiga.

Nuotr. iš/Rasita Kraujelytė-Noreikienė
Nuotr. iš/Rasita Kraujelytė-Noreikienė

15min gauti dokumentai rodo, kad ESFA dalį skirtos paramos pareikalavo grąžinti dar kovo mėnesį.

Paprašyta grąžinti 282,3 tūkst. ES paramos ir 49,8 tūkst. Lietuvos biudžeto lėšų.

Tai, kad Rinkos reguliavimo agentūros iš tiesų paprašyta grąžinti lėšas, 15min patvirtino ESFA direktoriaus pavaduotoja Audronė Ališauskienė.

Pasak jos, netinkamų lėšų suma bus gražinta į Lietuvos biudžetą. Europos Komisijai bus deklaruojamos tik tinkamomis pripažintos išlaidos.

Paprašyta grąžinti 282,3 tūkst. ES paramos ir 49,8 tūkst. Lietuvos biudžeto lėšų. Iš viso – 332,1 tūkst. eurų.

Pinigus Rinkos reguliavimo agentūra turi pervesti į maisto pirkimo skurstantiems projekto prižiūrėtojos – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos sąskaitą iki birželio 27 dienos. Jei nespės, bus skaičiuojami delspinigiai.

15min gautoje pažeidimo tyrimo išvadoje teigiama, kad 2014 metų vasarį ŽŪMPRRA paskelbto pirkimo „Parama maisto produktais I“ neskaidė į dalis pagal maisto produktus ir nusprendė miltus, makaronus, įvairias kruopas, aliejų, cukrų bei mėsos konservus nupirkti iš vieno tiekėjo. Viešajame konkurse dalyvavo keturios bendrovės, laimėtoju buvo pripažinti „Kauno grūdai“ (kartu su 7 subtiekėjais).

Galbūt dėl to, kad sąlygose atsirado keistas reikalavimas, kad tiekėjas kartu būtų bent vieno produkto gamintojas. „Kauno grūdai“ gamino miltus.

Bendrovės nuotr. /Kauno grūdai
Bendrovės nuotr. /Kauno grūdai

Pirkimą narpliojusiems ESFA specialistams pro akis nepraslydo ir anksčiau žemės ūkio ministrei Vilijai Baltraitienei užkliuvęs reikalavimas, kad miltai turėtų 13 proc. o ne kaip įprasta 11 proc. baltymų, o perkamus sausus pusryčius ŽŪMPRRA įtartinai apibūdino taip smulkiai, kad net nusakė jų skonį.

„Forma – stačiakampio formos pagalvėlės su įdaru, kurių dydis ne mažesnis kaip 15x20 mm, spalva – ruda, skonis – saldus, šokolado skonio“, – buvo rašoma pirkimo dokumentuose.

Šis reikalavimas smarkiai apribojo verslininkų galimybę konkuruoti, o vargstantys lietuviai gali būti sotūs ne tik nuo stačiakampio formos, bet įvairių formų sausų pusryčių.

ESFA, remdamasi Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) išaiškinimu nusprendė, kad šis reikalavimas smarkiai apribojo verslininkų galimybę konkuruoti, o vargstantys lietuviai gali būti sotūs ne tik nuo stačiakampio formos, bet įvairių formų sausų pusryčių.

Pirkimą išanalizavusi VPT nusprendė, kad neskaidydama pirkimo į dalis ŽŪMPRRA apribojo galimybę jame dalyvauti mažesnėms įmonėms ir pasiūlyti konkurencingesnes kainas, reikalavimas, kad tiekėjas būtų ir bent vieno produkto gamintojas – yra nepagrįstas ir riboja konkurenciją, o jei agentūra būtų pirkusi paprastus aukščiausios kokybės miltus, kokius vartoja dauguma Lietuvos gyventojų, miltų skurstantiems būtų nupirkusi pigiau.

Ir vėl kosminės kainos

Į užduotus ESFA klausimus, kodėl tiekėjas turėjo būti bent vieno maisto produkto gamintojas, Rinkos reguliavimo agentūra atsakė, kad taip siekė kuo efektyviau panaudoti pinigus, „kadangi tikėtina, kad maisto produktų kaina bus mažesnė, jei jie bus perkami tiesiogiai iš gamintojų, todėl už skirtus pinigus bus nupirktas didesnis produkto kiekis“.

ESFA nusprendė, kad gamintojai būtų galėję dalyvauti konkurse, jeigu jis būtų išskaidytas dalimis.

Rinkos reguliavimo agentūra ES paramos administratoriams paaiškino, kad konkurso neskaidė į dalis pagal maisto produktus, nes „skaidant pirkimą į dalis nebus pasiektas pirkimo tikslas racionaliau panaudoti lėšas“.

Tačiau pavartę pirkimų dokumentus VPT aptiko, kad perkant visą paketą, už produktus buvo gerokai permokėta.

Pavyzdžiui, konkurse dalyvavusi miltų negaminanti „Pontem“ kvietinius miltus siūlė po 356 eurus už toną, o iš miltus gaminančių „Kauno grūdų“ nupirkti miltai kainavo 495 eurus už toną.

Trijų grūdų kruopas bendrovė „Fasma“ siūlė įsigyti už 539 eurus už toną, tačiau iš „Kauno grūdų“ jos pirktos 715 eurų už toną kaina.

Ryžių kruopas konkurse nesėkmingai dalyvavusi bendrovė „AS Dobeles dzirnavnieks“ siūlė po 526 eurus už toną, o „Kauno grūdai“ pardavė už 744 eurus už toną. Cukrų „Fasma“ siūlė už 553 eurus už toną, o jie įsigyti už 718 eurų už toną.

„Gautas pirkimo rezultatas neleidžia daryti neginčijamos išvados, kad pirkimui skirtos lėšos buvo panaudotos racionaliai ir efektyviai“, – savo išvadoje teigia VPT.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Virginija Baltraitienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Virginija Baltraitienė

Rinkos reguliavimo agentūra yra Žemės ūkio ministerijos žinioje. Su žemės ūkio ministre V.Baltraitiene 15min susisiekti kol kas nepavyko.

Liberalai kviesis ministrę pasiaiškinti

Opozicinio Liberalų sąjūdžio lyderis, pastaruoju metu ministrės darbą itin kritikuojantis Eligijus Masiulis 15min teigė, kad paaiškėjus šiems faktams, opozicija ketina kviestis V.Baltraitienę pokalbio.

Gal regreso tvarka bent dalį pinigų būtų galima išieškoti iš asmenų, kurie tuos pažeidimus padarė?

„Tų pinigų gi nėra numatyta – iš ko juos ruošiamasi grąžinti? Gal regreso tvarka bent dalį pinigų būtų galima išieškoti iš asmenų, kurie tuos pažeidimus padarė?“, – klausė jis.

Anot E.Masiulio, dėl susiklosčiusios padėties su Rinkos reguliavimo agentūra atsakomybė krinta ir ŽŪM vadovei.

„Kyla ir politinės atsakomybės klausimas. Konsultuosimės su opozicijos frakcijomis, ar tikrai ne per daug skandalų per pastaruosius metus yra žemės ūkio ministrės kuruojamoje srityje. Negalėčiau pasakyti, kad mes jau rengiame interpeliacijos tekstą, bet kviesimės ministrę pasiaiškinti, o jei matysime, kad ji plaukioja, visko gali būti“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius