Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 17

Pristatė Kauno mobilų viruso tyrimų punktą: per dieną pajėgūs aptarnauti 60–70 asmenų

Antradienį atokiame Kauno kempinge Jonavos gatvėje pristatytas mobilusis viruso tyrimų punktas. Apie tai, kad dešimtyje savivaldybių pradės veikti vietos, kuriose asmenys galės neišlipę iš nuosavo automobilio pasitikrinti nuo plintančios infekcijos, sveikatos apsaugos ministerija pranešė kovo 16-ąją. Kauno punktas per dieną galės priimti apie 60 galimai virusu infekuotų asmenų.
Kauno kempingas
Kauno kempingas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Punktas jau pasiruošęs aptarnauti Kauno apskrities gyventojus. Jame dienos metu dirbs 3 medikų komandos po 3 asmenis. Iš viso šiai funkcijai atlikti paskirta 18 Kauno miesto poliklinikos darbuotojų. Dalis poliklinikos darbuotojų šiuo metu yra prastovose, tad tikimasi, jog pajėgumų užteks.

„Sąlygos labai geros kolektyvui. Laukiam testų, apsaugos priemonių. Darbuotojų komandos treniruojasi. Yra aiškus 7 puslapių aprašas, ką daryti. Reikia mokėti ir apsirengti kombinezoną, užsidėti pirštines. Atrodo, viskas savaime suprantama, bet kai pats pradedi tai daryti... Pasiruošę esame, jei tik mes vieni dirbame, aptarnauti 60–70 žmonių per dieną. Štai vakar Lietuvoje atlikta 118 tyrimų, tad 60–70 vienoje vietoje – nėra mažai. Jei bus poreikis, atidarysim ir antrą punktą“, – teigė Kauno miesto poliklinikos direktorius Paulius Kibiša.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno miesto poliklinikos direktorius Paulius Kibiša
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno miesto poliklinikos direktorius Paulius Kibiša

Dalį funkcijų, pvz., paduoti sutikimo lapą atvykusiajam, planuojama, kad padės atlikti viešoji policija, kiti medicininės kvalifikacijos neturintys asmenys, savanoriai. Atvykusieji bus identifikuojami – kad tikrai atvyko būtent tas asmuo ir būtent jam paskirtu laiku. Po atlikto tyrimo pacientai galės vykti į namus – juose lauks tyrimo rezultatų.

Paklaustas, kada jau bus atliekami pirmieji tyrimai, P.Kibiša patikino, kad kai tik bus gauti testai ir apsaugos priemonės. Mėnesiui darbo prireiks 9 tūkst. vienkartinių pirštinių bei 400 apsauginių komplektų: respiratorių, akinių arba skydų, kepuraičių bei kombinezono/chalato/prijuostės.

„Savivaldybė yra pasiruošusi su ministerijos pagalba pateikti priemones. Kai tik gausim jas ir testus, iškart pradėsime veikti. Tikimės, kad tai nutiks jau rytoj“, – vylėsi Kauno miesto poliklinikos vadovas.

Šią vietą Kauno miesto savivaldybė pasirinko dėl itin patogaus susisiekimo – paprasta pasiekti automobiliu iš daugelio miesto vietovių, taip pat ir atvykstantiems iš kitur. Atoki teritorija saugiai aptverta, tinkama sklandžiam automobilių srautų judėjimui.

Pristatytas Kauno mobilus viruso tyrimų centras

Be to, svarbu pabrėžti, kad tyrimai bus atliekami griežtai laikantis Sveikatos apsaugos ministerijos numatyto algoritmo. Atvykstančiam pacientui bus numatytas konkretus atvykimo laikas.

Apie atvykimą reikės pranešti iš anksto

Numatyta, kad pacientas, pasireiškus bent vienam ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingam simptomui – staiga pradėjus karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui – ir, jei 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios keliavo bet kurioje užsienio šalyje ar po sąlyčio su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atveju, pirmiausia turės skambinti į Karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808.

Karštosios linijos konsultantas, įvertinęs paciento pateiktus duomenis, priims sprendimą, ar skambinantį pacientą tikslinga ištirti dėl koronaviruso infekcijos.

Tuo atveju, jei žmogų bus nuspręsta tirti, jis konsultantui turės pateikti vardą, pavardę, asmens kodą, mobilaus telefono numerį, taip pat nurodyti savivaldybę, iš kurios skambina. Be to, bus klausiama, ar pacientas gali asmenine transporto priemone (pats ar būti atvežtas kito žmogaus) atvykti į mobilų punktą. Jei žmogus galės atvykti pats, su juo susisieks mobilaus punkto koordinatorius ir nurodys laiką ir adresą, kada jam tai padaryti.

Atvykus į mobilų punktą, žmonėms nebus leidžiama išlipti iš automobilio ir atidaryti lango, kol nebus nurodyta kitaip, instruktuojama, kaip bus vykdoma tepinėlio paėmimo procedūra. Kartu su savimi žmogus turi turėti tapatybę patvirtinantį dokumentą bei A4 formato lapą su užrašytu mobilaus telefono numeriu, kurį, atvykus į mobilų punktą, reikės padėti koordinatoriaus nurodytoje vietoje automobilio salono viduje. Šiuo numeriu bus susisiekiama ir sutikrinami atvykusio žmogaus duomenys.

Langą žmogus turės pradaryti tada, kai mobilios komandos narys to paprašys, tad čia dirbančiųjų specialistų nurodymus būtina atidžiai sekti.

Atlikus tyrimą, žmogus turės važiuoti į namus, izoliuotis ir laukti tyrimo rezultato. Nustačius poreikį pacientą hospitalizuoti, kviečiama GMP ir pacientas transportuojamas į ligoninę.

Tiems žmonėms, kurie negalės į mobilius punktus atvykti patys, savivaldybės įpareigotos užtikrinti pacientų transportavimo paslaugas

Svarbu, kad į Mobilų punktą negalima vykti taksi automobiliu ar viešuoju transportu.

COVID-19 LIETUVOJE NUSTATYTAS 21 ASMENiUI:

  • Kovo 17 d. keturiems asmenims. Pacientui, grįžusiam iš Čekijos, jis gydomas Vilniuje. Dviem pacientams, grįžusiems iš Danijos ir Italijos, abu jie gydomi Klaipėdoje. Pacientui, grįžusiam iš Pietų Afrikos Respublikos, jis gydomas Panevėžyje.
  • Kovo 16 d. trims asmenims. Du pacientai, grįžę iš Austrijos, izoliuoti ir gydomi Vilniuje, vienas, atvykęs iš Dominikos Respublikos, – Klaipėdoje.
  • Kovo 16 d. dviem asmenims. Vyrui, grįžusiam iš Vokietijos, ir moteriai, parvykusiai iš Ispanijos, Madrido. Abu gydomi Vilniuje.
  • Kovo 15 d. trims asmenims. Vyrui, grįžusiam iš Danijos, kuris gydomas Klaipėdoje. Vyrui, grįžusiam iš Austrijos, ir moteriai, kuri lankėsi Barselonoje ir Paryžiuje, jie abu gydomi Vilniuje.
  • Kovo 14 d. trims asmenims. Iš Nyderlandų grįžusiam vyrui, kuris gydomas Panevėžyje. Iš Danijos grįžusiam vyrui, kuris gydomas Klaipėdoje; iš Italijos grįžusiam vyrui, kuris gydomas Vilniuje.
  • Kovo 13 d. trims asmenims. Iš Tenerifės grįžusiai moteriai, gydoma Klaipėdoje; iš Italijos grįžusiam vyrui, gydomas Kaune; iš Ispanijos grįžusiai moteriai, gydoma Vilniuje.
  • Kovo 10 d. dviem asmenims. Iš Italijos grįžusiai porai, gydomi Kaune.
  • Vasario 28 d. vienam asmeniui. Iš Italijos grįžusiai moteriai, buvo gydoma Šiauliuose. Tačiau pasveiko ir buvo išleista iš ligoninės.

Mobilūs patikros punktai steigiami dešimtyje savivaldybių – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Alytaus, Marijampolės, Utenos, Tauragės ir Telšių.

Vilniuje tokius punktus nuspręsta įrengti trijose vietose – Savanorių prospekte ir šalia „Siemens“ arenos esančiose „Statyk ir važiuok“ aikštelėse bei prie Valakampių pirmojo paplūdimio. Skelbta, kad pirmasis punktas šalia „Siemens“ arenos turėtų atsidaryti trečiadienį ir veikti nuo aštuntos ryto iki aštuntos vakaro.

Punktuose per dieną bus galima atlikti iki 100 testų.

Klaipėdos merui Vytautui Grubliauskui mobiliems punktams numatyti reikalavimai sukėlė abejonių. Pasak jo, reikalinga ne tik vieta, bet ir vagonėlis, kur tai būtų atliekama, reikalingos gal trys brigados, kurios dirbtų nuolatos, reikalinga ir apsauga, o paimtus mėginius reikėtų vežti į laboratoriją Vilniuje, nes Klaipėdoje tirti neleidžia.

Alytuje patikros punktą ketinama įrengti prie Pramonės mikrorajone esančio kultūros centro, punktas gali veikti nuo antradienio.

Telšiuose mobilų patikros punktą ruošiamasi įrengti buvusiame kariniame miestelyje, kur šiuo metu įsikūręs Telšių apskrities vyriausiasis policijos komisariatas.

Dėl koronaviruso plitimo grėsmės nuo pirmadienio Lietuvoje paskelbtas karantinas. Šiuo metu bendrai mėginiai tiriami tik Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius