Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti
2020 11 20

Pristatė, kokios bus Kauno Kalėdos už 273 tūkst. eurų: 24 metrų „cukrinė“ eglė ir fejerverkai 6 miesto vietose

Saugant miestiečių sveikatą, tradicinis tūkstantinę minią Kauno Rotušės aikštėje sutraukiantis Kalėdų eglės įžiebimo renginys šiemet keliasi į televizijos ekranus. Nešurmuliuos ir kalėdinis miestelis – edukacijos vyks virtualioje erdvėje. Tačiau miesto širdyje vis vien bus kuriama saldi pasaka – jau netrukus išdygs „cukrumi gardinta“ 24 metrų aukščio eglė, kurios papuošimai atsieis 78 tūkst. eurų.
Šiemet Kauno Kalėdų eglės kūrėją įkvėpė morengai
Šiemet Kauno Kalėdų eglės kūrėją įkvėpė morengai / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Jau kitą šeštadienį, lapkričio 28 dieną, Kauno Rotušės aikštėje, be pompastikos ir minios smalsuolių bus tradiciškai įžiebta menininkės Jolantos Šmidtienės komandos sukurta Kalėdų eglė. Kokia ji bus ir kaip didžiausioms metų šventėms pasipuoš laikinoji sostinė?

Puošybos darbai užvirė šį penktadienį, akivaizdu, kad pradėta kurti itin saldi kalėdinė pasaka, kurios pagrindinis akcentas – cukrus ir vanilinė spalva. Eglutės idėja aptarta jau vasaros pradžioje. Nuo vasaros ruošiamasi ir įžiebimui, kaip ir viso miesto papuošimui.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Šiemet Kauno Kalėdų eglės kūrėją įkvėpė morengai
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Šiemet Kauno Kalėdų eglės kūrėją įkvėpė morengai

Kaip 15min teigė Kauno miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjos pavaduotoja Nomeda Prevelienė, šiemet teko atsisakyti veiklų kalėdiniame miestelyje – jame nebus kalėdinio pašto, Kalėdų senelio rezidencijos, mugės, savaitgalinių šventinių renginių bei edukacijų. Kalėdinės veiklos bei paštas persikels į virtualią erdvę. Šiuo metu kuriami filmukai iš dirbtuvėlių, juos žiūrėdami mažieji kauniečiai, jų tėveliai ir miesto svečiai šventinį laikotarpį smagiai ir prasmingai galės leisti namuose, besimokydami naujų receptų ar darbelių. Artimiausiu metu startuos interneto svetainė kaledos.kaunas.lt.

Įkvėpė morengai

Vis dėlto Rotušės aikštėje tradiciškai kuriama kalėdinė pasaka. Nors ir nešurmuliuos kalėdinis miestelis, kvepiantis cinamoninėmis spurgytėmis, karštu šokoladu ar vaniliniu pyragu, visgi kalėdinė aikštė džiugins išskirtine menininkės J.Šmidtienės sukurta eglute, kitomis lyg iš debesų nusileidusiomis dekoracijomis: tai ir morenginiai medeliai, ir cukriniai avinukai, ir mediniai arkliukai, nunešantys į vaikystės prisiminimus.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kalėdinis miestelis Kauno Rotušės aikštėje
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kalėdinis miestelis Kauno Rotušės aikštėje

„Šių metų Kauno Kalėdų tema – saldi kalėdinė pasaka. Eglutė bus virš 24 metrų. Dekoracijos gaminamos iš ekologiškos medžiagos izolono. Dominuos balta vanilinė spalva“, – patikino N.Prevelienė.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Šiemet Kauno Kalėdų eglės kūrėją įkvėpė morengai
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Šiemet Kauno Kalėdų eglės kūrėją įkvėpė morengai

Eglės kūrėja J.Šmidtienė atskleidė, kad inspiracija šių metų Kalėdų simboliui ją aplankė netikėtai. Namuose, smaližiaudama morengais, ji atkreipė dėmesį į dailią deserto tekstūrą. Žinoma tekstilininkė tiki, kad saldumynai yra neatskiriama švenčių dalis, ypač šių dienų kontekste, kai žmonės namuose praleidžia itin daug laiko.

„Norėjosi sukurti tokią, kuri būtų saldi, lengva ir kvepianti namais. Bandėme išgauti skirtingas tekstūras ir galiausiai atradome vieną, kuri ypač primena morengą ar plaktą grietinėlę. Dabar iš to ir gimsta Kauno kalėdų eglė“, – šypsodamasi pasakojo menininkė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jolanta Šmidtienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jolanta Šmidtienė

Bendradarbiaudama su Kauno kultūros centru, šiųmečius kalėdinio miestelio papuošimus menininkė kuria panaudodama 2018 metais miesto įsigytus šventinių dekoracijų pagrindus, karkasus bei detales.

Mariaus Vizbaro nuotr./Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro mokinių bei mokytojų pagamintos dekoracijos
Mariaus Vizbaro nuotr./Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro mokinių bei mokytojų pagamintos dekoracijos

Kalėdų eglės viduje įsikurs „mažasis Kaunas“ – Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro mokinių bei mokytojų iš cukraus ir morengų sukurtos visiems gerai žinomų laikinosios sostinės pastatų miniatiūros.

Mariaus Vizbaro nuotr./Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro mokinių bei mokytojų pagamintos dekoracijos
Mariaus Vizbaro nuotr./Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro mokinių bei mokytojų pagamintos dekoracijos

„Pernai Rotušės aikštėje dominavusias ryškiaspalves „kosmines“ dekoracijas pakeis kalėdinės pasakos motyvai. Eglė bus visiškai kitokia, bet tradiciškai kerinti ir šventiška. Metai buvo sudėtingi, tad Kalėdos Kaune tegul bus ramios ir lengvos. Tai atspindi ir šių metų šūkis: „Saldžios saldžios Kalėdos Kaune“. Į Rotušės aikštę sugrįš šviesios spalvos“, – pristatė Kauno mero pavaduotojas Mantas Jurgutis.

Eglutės papuošimui šiemet skirti 78 360 eurų (pernai – 61 tūkst. eurų).

VIDEO: Kauno pasiruošimas Kalėdoms

Nuotaiką šalia Kalėdų eglės skaidrins ir spalvų žaismė ant pastatų fasadų bei pačioje aikštėje kuriamos meninės šviesos instaliacijos ir projekcijos. Tradiciškai aikštėje skambės kalėdinis radijas.

Kaip atskleidžia N.Prevelienė, Rotušės aikštės papuošimui buvo planuota išleisti 59 497 eurus (pernai tam skirta 60 tūkst. eurų), tačiau šiuo metu suma perskaičiuojama, ji bus žymiai mažesnė, nes dėl karantino ribojimų teko atsisakyti, kaip minėta, kalėdiniame miestelyje vykstančių veiklų ir edukacijų.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./2019 metų Kauno Kalėdų eglė
Kauno miesto savivaldybės nuotr./2019 metų Kauno Kalėdų eglė

Atsižvelgiant į karantino sąlygas dėl žmonių skaičiaus ribojimo, privalomų atstumų – šiemet kalėdinės pasakos kūrimui pasitelkta gerokai mažiau savanorių, o ir dekoracijų kūrimo sąlygos yra sudėtingesnės.

Fejerverkų šou 6 miesto vietose

Eglutės įžiebimo koncertą lapkričio 28 dieną transliuos LRT televizija. Jo pradžia – 18 valandą. Savo žinomiausius kūrinius dovanos Monique, Vidas Bareikis, Jazzu, Justinas Jarutis, „Saulės kliošas“, „The Roop“, Saulius Prūsaitis, Martynas Kavaliauskas ir Girmantė Vaitkutė.

„Šventė bus tokia pat smagi ir įspūdinga kaip įprasta, bus ir Kalėdų senelis. Skirtumas tik tas, kad Rotušės aikštėje renginio nebus. Koncertas bus filmuojamas uždaroje erdvėje (be žiūrovų), dalis transliacijos fragmentų bus nufilmuoti iš anksto. Raginame žmones ramiai ir saugiai šventę stebėti namuose. Po šventės kauniečių lauks fejerverkai, jie džiugins net iš 6 Kauno mikrorajonų. Tikslios vietos bus atskleistos lapkričio 28 dieną“, – intrigavo savivaldybės atstovė.

Šventinio eglutės įžiebimo renginio sąmata neturėtų viršyti 60 tūkst. eurų.

Paklausta, kaip bus kontroliuojami smalsuolių srautai, N.Prevelienė patikino, kad, kaip ir į kitas miesto viešąsias erdves, į Rotušės aikštę draudžiama patekti nebus. Tikimasi, kad kauniečiai ir miesto svečiai išliks budrūs ir sąmoningi – saugodami save ir kitus, liks namuose ir stebės eglutės įžiebimo šventę televizijos ekrane.

„Juk aplankyti Rotušės aikštę ir pasigrožėti kalėdine eglute turėsime laiko iki Trijų karalių – saugiai, ramiai, be didelių srautų. Nuolat stebime situaciją ir vadovaujamės esamais saugumo reikalavimais. Šią praktiką taikysime viso kalėdinio laikotarpio metu. Esant poreikiui, esame pasirengę kontroliuoti žmonių srautus, pagalbą pasitelkiant Viešosios tvarkos pareigūnus“, – patikino N.Prevelienė.

Vis dar svarstoma dėl Naujųjų metų sutiktuvių

Pastaruosius keletą metų kauniečiams buvo siūloma Naujuosius metus pasitikti su Rotušės aikštėje organizuojama diskoteka po atviru dangumi. Paklausta, kokie pasiūlymai ant lėkštutės bus išdėlioti šiemet, N.Prevelienė prisipažino, kad dėl Naujųjų metų sutiktuvių dar yra sprendžiama.

„Šiai dienai dar ieškome saugaus sprendimo Naujųjų metų šventei. Dėl COVID-19 pandemijos tradicinio vakarėlio Rotušės aikštėje nebus. Kauniečius bei miesto svečius kviečiame likti namuose, kaip ir eglutės įžiebimo dieną, taip ir Naujųjų metų naktį“, – patikino savivaldybės atstovė.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Naujųjų metų sutikimas Kaune
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Naujųjų metų sutikimas Kaune

Renginys neplanuojamas ir kasmet spalvomis nudžiuginančiame Istorinės Prezidentūros Kaune sodelyje. Jis puošiamas privačia iniciatyva – sodelio puošyba pasirūpina UAB „Nuova“ ir Senamiesčio draugija. Vis dėlto tą pačią dieną, kai įsižiebs pagrindinė Kauno eglė, įsižiebs ir Istorinės Prezidentūros sodelis.

Sužibs tūkstančiai švieselių

Kalėdinę dvasią visame Kaune jau žadina įsibėgėję miesto puošimo darbai. „Lietučio“ girliandos sužibės virš pagrindinių miesto gatvių, o žiemiškai „apšerkšnijusiomis“ dekoracijomis pasipuoš Kauno tiltai.

Šią savaitę nušvito ir Laisvės alėja – iš viso papuošta 250 medžių, juose žiba 1250 lempučių – laisvės, šviesos, tikėjimo ir vilties simbolių. Į Laivės alėjos fontaną grįžta dekoracija, dvejus metus rezidavusi Istorinės Prezidentūros sodelyje.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Laisvės alėją nušvietė tūkstančiai lempučių
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Laisvės alėją nušvietė tūkstančiai lempučių

2500 lempučių sužibs ir Rotušės aikštės medžiuose.

Prie savivaldybės esančios gėlių klombos žavės 120 šviečiančių eglučių. Naujai papuoštas Vienybės aikštės ąžuolas – ant jo nugulė 900 metrų šviečiančių girliandų, 5400 mažų lempučių.

Tradiciškai kasmet puošiami tiltai, gatvės, aikštės: P.Vileišio tiltas, Varnių tiltas, M.K.Čiurlionio tiltas, S.Daukanto tiltas, Panemunės tiltas, Kauno hidroelektrinės tiltas, Jiesios tiltelis (netoli Napoleono kalno), Vytauto pr., Tunelio g., Juozapavičiaus pr., Nepriklausomybės a., Laisvės al., Vilniaus g., Steigiamojo Seimo a., Santakos parkas, Smetonos al., Kauno pilis, L.Sapiegos g., S.Daukanto g., M.Daukšos g., Naugardo g., Kurpių g., Muitinės g., L.Zamenhofo g., A.Jakšto g., Papilio g., M.Valančiaus g., Parodos kalnas, Utenos gatvės viadukas, Baltų pr. (nuo Rasytės g. iki Panerių g.) ir kt.

Bendrai miesto papuošimams išleista 75 tūkst. eurų.

Iš viso šventiniams Kalėdų renginiams ir miesto papuošimams praėjusiais metais Kaunas išleido apie 306 tūkst. eurų, šiemet ruošiamasis išleisti kiek mažiau – apie 273 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius