-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 12 11

Pritrūkus vieno balso atidedama Seimo etikos komisijos pertvarka

Seime ketvirtadienį sprendžiant dėl Etikos ir procedūrų komisijos pertvarkos pritrūko vieno balso priimti straipsnį dėl atitinkamos Seimo statuto pataisos įsigaliojimo.
 Mečislovas Zasčiurinskas
EPK pirmininko pavaduotojas Mečislovas Zasčiurinskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Balsuodamas pastraipsniui, Seimas pritarė nuostatai, kad Etikos ir procedūrų komisija sudaroma laikantis Seimo frakcijų proporcinio atstovavimo principo iš 11 Seimo narių.

Pritrūko 1 balso

Seimo dauguma į komisiją siūlytų 5 kandidatus iš mažumos, o mažumai priklausantys parlamentarai – 6 valdančiųjų atstovus. Už šį straipsnį balsavo 72 Seimo nariai, vienas buvo prieš, susilaikė 7 parlamentarai.

Tuomet balsuota dėl dabartinės EPK pirmininko pavaduotojo Mečislovo Zasčiurinsko pasiūlymo, kad naujoji tvarka įsigaliotų tik kitos kadencijos Seimui. Tam nepritarta, tačiau balsuojant dėl Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pasiūlytos įsigaliojimo datos nuo kitų metų kovo, straipsniui priimti pritrūko vieno balso.

Už TTK siūlymą balsavo 70  Seimo narių,vienas buvo prieš, susilaikė du parlamentarai. Seimo statuto pataisoms priimti reikia, kad už jas balsuotų ne mažiau kaip pusė, t.y. 71 parlamentaras. Po šio balsavimo konservatorius Jurgis Razma paprašė pertraukos iki kito posėdžio, kad balsuojant dėl viso projekto priėmimo nekiltų rizikos pertvarką iš viso atmesti. Tam Seimas pritarė.

Po to, kai komisiją paliko opozicija

Komisijos sudarymo tvarka keičiama po to, kai protestuodami prieš valdančiųjų balsais priimamus sprendimus ją paliko dauguma opozicijos atstovų, tarp jų ir komisijos pirmininkas konservatorius Valentinas Stundys. Ši komisija sudaryta pagal paprastą frakcijų proporcinio atstovavimo principą, t.y. paskirsčius kvotas narius pasiūlė pačios frakcijos.

Etikos ir procedūrų komisijoje dirbantys opozicijos nariai jau pernai buvo paskelbę boikotą, bet sulaukę „darbietės“ Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės pažado inicijuoti komisijos sudarymo tvarkos pakeitimą, grįžo dirbti.  Pakeitimų nepadarius, opozicija šį rudenį vėl protestuodama paliko komisiją, tuomet pradėtas svarstyti projektas dėl pertvarkos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius