Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 28

Privalomi skiepai nuo koronaviruso: kiek toli galima eiti?

Svarstant įteisinti prievolę daliai darbuotojų pasiskiepyti nuo COVID-19, kai kurie sveikatos ekspertai sveikina tokį nusiteikimą ir svarsto, kad galima būtų žengti dar toliau. Esą kadangi jau išsemtos galimybės įtikinti žmones vakcinuotis, norint suvaldyti pandemiją reikia imtis griežtesnių priemonių.
Karantino sušvelnimumų sulaukusios parduotuvės
Žmonės karantino metu / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Privalomą skiepijimą nuo koronaviruso siūloma įvesti slaugos, globos, švietimo ir medicinos įstaigų darbuotojams.

Jei nepasiskiepijęs darbuotojas negalės dirbti nuotoliniu būdu, jis turės būti nušalintas, o praėjus trims mėnesiams galėtų būti atleidžiamas be įspėjimo ir be išeitinės išmokos.

Išimtys dėl privalomų skiepų būtų taikomos darbuotojams, negalintiems pasiskiepyti dėl kontraindikacijų ar persirgusiems COVID-19 ir taip kuriam laikui įgijusiems imunitetą.

Pasak premjerės Ingridos Šimonytės, svarstoma, kad prievolė skiepytis būtų numatyta ir kitoms žmonių grupėms, tarkime, kariams. Taip pat kad privalomą vakcinaciją darbuotojams galėtų numatyti darbdavys.

Yra laisvės ir pareigos

Lietuvos gydytojas infektologas, habilituotas biomedicinos mokslų daktaras Vilniaus universiteto (VU) profesorius Arvydas Ambrozaitis sakė, kad Europos Žmogaus Teisių Teismas yra nurodęs, jog privalomas skiepijimas pandemijos metu, kai yra ekstremali situacija, nėra žmogaus asmens laisvės ribojimas.

„Tai neriboja, nepažeidžia žmogaus asmeninių laisvių. Demokratinėje visuomenėje šalia laisvių yra ir pareigos. Todėl visuomeninio intereso dėlei yra pareiga. Jeigu žmonės tos pilietinės pareigos nevykdo, tada turi būti privalomai įvesta.

Jeigu žmonių neveikia argumentai, įtikinėjimai, tada jiems reikia sudaryti tokias nepalankias sąlygas, kad nesiskiepijęs žmogus būtų apribotas. Arba sudaryti sąrašą profesijų, kurioms yra privalomas skiepijimasis, jeigu jie nori tęsti toliau savo darbinę veiklą“, – komentavo medikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius