Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 19 /14:25

Probacijos pareigūnai kelia triukšmą – nenori senų vadovų

Nors šalies probacijos tarnybų reorganizacija tik prasidėjo, šios srities pareigūnus vienijanti profesinė sąjunga jau kelia bangas. Ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos (ITĮPS) pirmininkas Kęstutis Pauliukas teigia, kad jei naujai įkurtai Lietuvos probacijos tarnybai (LPT) ims vadovauti kas nors iš senųjų vadovų, iš reogranizacijos nebus naudos, nes pokyčių nebus. Tačiau buvusi Vilniaus apskrities probacijos tarnybos vadovė Marta Gavrilovienė teigia esanti nustebinta – jai priekaištų niekas neišsakė, be to, triukšmaujanti profesinė sąjunga, anot jos, atstovauja tik mažai daliai probacijos pareigūnų.
Nuteistųjų dėvima apykojė
Nuteistųjų dėvima apykojė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Rugsėjo 3 dieną Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių apygardų probacijos tarnybos buvo sujungtos į vieną LPT.

Teisingumo ministerija pertvarkos ėmėsi norėdama sumažinti vadovaujančių pareigūnų skaičių ir daugiau darbuotojų nukreipti tiesioginiam darbui su nuteistaisiais.

Teisingumo ministerija rugpjūtį paskelbė konkursą Panevėžyje įkurtos LPT vadovo pareigoms.

Nors kas dalyvauja atrankoje viešai neskelbiama, tarp probacijos pareigūnų ėmė plisti žinia, kad į šias pareigas kandidatuoja ilgametė dabar jau buvusi Vilniaus apygardos probacijos tarnybos vadovė M.Gavrilovienė ir Šiaulių apygardos probacijos tarnybai vadovavęs Regimantas Mikaliūnas. Tai sukėlė dalies pareigūnų pasipiktinimą.

K.Pauliukas 15min teigė artimiausiu metu ketinantis kreiptis į teisingumo ministrą.

„Mes reorganizaciją palaikome, viskas puiku, bet kyla problema – nesitikėjome, kad į atrankas pateko buvę du vadovai“, – sakė pašnekovas.

Anot jo, su minėtais dviem vadovais dirbę pareigūnai nuolat skundėsi prastu mikroklimatu, elgesiu su pavaldiniais ir darbo sąlygomis.

„Nevertinimas, nesiskaitymas su darbuotojais“, – priekaištus Vilniaus ir Šiaulių vadovams žėrė profsąjungos atstovas.

K.Pauliuko teigimu, buvęs teisingumo viceministras Raimondas Bakšys, diskusijose dėl reorganizacijos pareigūnų atstovus buvo patikinęs, jog po jos į sistemą ateis pokyčiai ir bus siekiama, kad LPT vadovautų žmogus iš kitos struktūros. Tačiau R.Bakšys pavasarį atsistatydino.

Profsąjungos vadovas teigė pritariantis tam, kad naujai tarnybai turėtų vadovauti žmogus ne iš sistemos, atnešiantis naujų idėjų.

„O ne tai, kad bus grįžtama prie diktatūros, kas buvo daroma“, – pridūrė jis.

„Reorganizacija tam ir atlikta, kad būtų vienas vadovas ir baigtųsi tam tikri negražūs dalykai padaliniuose“, – sakė jis. Paklaustas, ką turi omenyje kalbėdamas apie negražius dalykus, profsąjungos pirmininkas teigė kol kas šios minties neplėtosiantis.

„Jeigu jau prireiks, tą pradės komentuoti pareigūnai, kurie dirbo tuose padaliniuose su tais vadovais (...) Mes akivaizdžiai matėme, kas vyko tuose padaliniuose“, – pabrėžė jis.

M.Gavrilovienė: vertinu kaip neteisėtą kišimąsi

Buvusi Vilniaus apskrities probacijos tarnybos vadovė 15min teigė, kad K.Pauliuko vadovaujama profsąjunga atstovauja tik apie kelioliką iš maždaug beveik 70 buvusių jos pavaldinių.

„Aš tai vertinu kaip neteisėtą kišimąsi. Kai nėra jokių įrodymų, kad buvo toks elgesys, kaip yra teigiama... Kaip aš galiu vertinti? Man tai yra nemalonu, bet aš esu ramus žmogus“, – kalbėjo ji.

M.Gavrilovienė pasakojo, kad prieš dvejus metus dėl jos buvo parašytas skundas, kuris nepasiteisino nei vieno punktu.

Paklausta, kodėl žmonės gali būti nepatenkinti, ar virė konfliktai, M.Gavrilovienė sakė, kad jokių konfliktų nebuvo.

„Niekada nei K.Pauliukas, nei profsąjungai priklausantys darbuotojai atvirai nebuvo pasakę. Jei paklausi, ar kažkas negerai, (sakydavo – aut.) kad viskas gerai. Iš skundo supratau tokį dalyką, kad žmonės bijo konkurencijos atėjus naujiems žmonėms“, – įsitikinusi pašnekovė.

R.Mikaliūnu 15min susisiekti nepavyko, į elektroninius laiškus jis neatrašė, R.Mikaliūno tarnybinis mobilusis telefonas yra išjungtas.

Ministras tikisi, kad pavys išrinkti gerą vadovą

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Elvinas Jankevičius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Elvinas Jankevičius

Teisingumo ministras E.Jankevičius 15min atsiųstame komentare teigė vertinantis profsąjungų išsakytą nuomonę dėl vykdomos atrankos probacijos tarnybos vadovo pareigoms užimti.

Jis aiškino negalintis komentuoti šias pereigas siekiančių užimti pretendentų pavardžių.

Anot ministro, šioje atrankoje gali dalyvauti visi reikalavimus atitinkantys asmenys, o atrankos komisijoje, kuri rinks naująjį probacijos tarnybos vadovą, taip pat dalyvaus ir pareigūnų profsąjungos deleguotas atstovas.

„Tikiuosi, kad atranką laimėjęs asmuo sugebės tinkamai eiti pareigas ir užtikrins tinkamą mikroklimatą šioje tarnyboje“, – teigia E.Jankevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius