Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 10 08

Probleminės teritorijos atsikrato problemų

Akmenės, Ignalinos, Jonavos, Joniškio, Jurbarko, Kelmės, Lazdijų, Mažeikių, Pasvalio, Rokiškio, Skuodo, Šalčininkų ir Švenčionių rajonų bei Druskininkų savivaldybės – tai šalies regionai, kurie prieš septynetą metų buvo pripažinti probleminėmis teritorijomis. Mat ekonominės ir socialinės problemos jose buvo aštresnės nei kituose šalies regionuose. Plėtros netolygumams ir gyvenimo kokybės skirtumams sumažinti probleminėms teritorijoms buvo skirta didelė VRM administruojama ES struktūrinių fondų parama. Kas šiose savivaldybėse pasikeitė?
Atsinaujinę Lazdijai. Lazdijų savivaldybės nuotr.
Atsinaujinę Lazdijai. Lazdijų savivaldybės nuotr.

Lazdijuose gražiau, patogiau ir saugiau

Šiuo metu jau užbaigtas pirmasis Lazdijų miesto infrastruktūros plėtros etapas – sutvarkyta miesto teritorija tarp Dainavos ir Vytauto gatvių ir teritorijos, esančios tarp Kauno, Senamiesčio, Nepriklausomybės, Seinų, Gustaičio, Vilniaus, Sodų, Dzūkų gatvių: rekonstruoti šaligatviai, pasodinti nauji medžiai, gyvatvorė, rekonstruoti pėsčiųjų ir dviračių takai, pakeisti apšvietimo stulpai, įrengtos 3 vaikų žaidimų aikštelės, pėsčių perėja. Tam panaudota daugiau kaip 5,5 mln. Lt.

„Įgyvendinus šį projektą Lazdijuose tapo ne tik gražiau, bet ir patogiau, saugiau. Labai gerai, kad tvarkomas ne tik miesto centras, bet ir atokesnės teritorijos. Nauji takai veda iki pat Baltajo ežero paplūdimio, dviratininkams saugu važiuoti naujais dviračių takais, pasirūpinta net jaunosiomis mamytėmis – vaikų vežimėliams padaryti specialūs nuolydžiai“, - atsinaujinančiais Lazdijais džiaugiasi lazdijietė Neringa Radvilavičienė.

Per 2007 – 2013 metų finansavimo laikotarpį kompleksiškam miestų viešosios aplinkos ir infrastruktūros gerinimui probleminėse teritorijose skirta daugiau nei 110 mln. Lt VRM administruojamų ES fondų lėšų, atlikta darbų jau už bemaž 90 mln. Lt.

Atsinaujinę Lazdijai. Lazdijų savivaldybės nuotr.
Atsinaujinę Lazdijai. Lazdijų savivaldybės nuotr.

Daugiausia daugiabučių renovuota Mažeikiuose

Mažeikių rajono savivaldybė jau atnaujino 20 daugiabučių namų, dar tiek pat namų renovacija artėja prie pabaigos. Tai daugiausia iš visų probleminių teritorijų. Gyventojams už renovacijos darbus teko mokėti tik apie 15 proc. sumos. „Tai tikra Europos Sąjungos dovana ir esame laimingi ją gavę. Iki renovacijos mano bute penktame aukšte žiemą būdavo apie 15 laipsnių šilumos, langai iš vidaus apšaldavo. Dabar gyvename šiltai, o ir namas pagražėjo, atjaunėjo“, - sako Mažeikių Naftininkų gatvės 8 renovuoto namo bendrijos pirmininkas Kęstutis Dima.

Visose probleminėse teritorijose esančių daugiabučių namų atnaujinimui skirta daugiau nei 165 mln. Lt ES fondų lėšų. Iki 2015 m. pabaigos pagal šią VRM administruojamą priemonę numatoma atnaujinti 362 daugiabučius ir pagerinti būsto sąlygas daugiau nei 11 tūkst. asmenų. Šiuo metu už atliktus darbus išmokėta bemaž 150 mln. Lt,  jau renovuota daugiau nei 150 daugiabučių namų.

Šiuo metu jau užbaigta 290 Vidaus reikalų ministerijos administruojamos Sanglaudos skatinimo veiksmų programos projektų:
20 miestų atnaujintos viešosios erdvės
149 modernizuoti daugiabučiai namai (207 atnaujinami)
4364 asmenims pagerintos būsto sąlygos ES struktūrinių fondų lėšomis renovuojant daugiabučius namus
147 naujai įrengti socialiniai būstai (129 įrengiami)
77 atnaujinti (modernizuoti) socialiniai būstai (198 atnaujinami)
458 asmenys gavo iš ES struktūrinių fondų lėšų įrengtą arba modernizuotą socialinį būstą
123 kaimuose ir miesteliuose atnaujintos viešosios erdvės

Vietoje apleistų pastatų – socialinis būstas

Raktus nuo buvusiuose administraciniuose pastatuose įrengtų 10 socialinių būstų šį rugsėjį gavo Švenčionyse gyvenančios jaunos ar mažas pajamas gaunančios bei be tėvų globos likusių asmenų šeimos. Ženkliai padidinti Švenčionių rajono socialinio būsto fondą, pagerinti gyvenamąją aplinką ir kokybę, sumažinti socialinę atskirtį leido visose probleminėse teritorijose vykdomi VRM administruojama socialinio būsto plėtros ir kokybės gerinimo priemonė. Jai finansuoti  iš viso skirta daugiau nei 31 mln. Lt ES fondų lėšų. Už visose probleminėse teritorijose atliktus darbus šiuo metu išmokėta daugiau nei 23 mln. Lt.

Atsinaujinę Lazdijai. Lazdijų savivaldybės nuotr.
Atsinaujinę Lazdijai. Lazdijų savivaldybės nuotr.

Kas regionų laukia naujuoju finansavimo laikotarpiu?

Europos Komisija jau patvirtino 7,89 mlrd. eurų 2014–2020 m. ES fondų investicijų veiksmų programą Lietuvai, skirtą užimtumui ir ekonomikos augimui didinti. Nacionalinei regioninei politikai įgyvendinti numatyta skirti 15 proc. ES paramos. Jos investavimui pradedamas naudoti naujas instrumentas – vadinamosios integruotos teritorinės investicijos. Taikant šį instrumentą koncentruojamos atskirų ministerijų ir vietos valdžios, bendruomenės ir verslo priemonės, konkrečių gyvenamųjų vietovių kompleksinėms vystymosi problemoms spręsti. Bus įgyvendinamos 5 didžiausių Lietuvos miestų ir visų regionų integruotos teritorijų vystymo programos, kurias tvirtins Vidaus reikalų ministerija. Įgyvendinant programas bus investuojama į miestų ir kitų gyvenviečių viešosios infrastruktūros sutvarkymą, investuotojams reikalingos infrastruktūros paruošimą, kultūrinę ir socialinę plėtrą, transporto sprendimus ir kitas aktualias miestams ir miesteliams sritis.  

Informacija paruošta bendradarbiaujant su Vidaus reikalų ministerija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius