-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 12 30

Probleminių rajonų sąrašas išlieka toks pat

Skurdžiausių – vadinamųjų probleminių – rajonų sąrašas lieka toks, koks ir buvo patvirtintas prieš trejus metus, nors Vyriausybė šiemet galėjo jį koreguoti, pranešė LTV naujienų laida „Šiandien“.
Sodyba kaime
Sodyba kaime / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 1 Savivaldybė

Pasak savivaldybių asociacijos, šį sąrašą būtų galima išplėsti dar keliais rajonais, tačiau tai daryti, kai regionams Europos Sąjungos skiriamų, papildomų lėšų panaudojimas tik įsibėgėja, būtų netikslinga.

Probleminių teritorijų sąraše šiuo metu 14 rajonų. Juose daugiausia bedarbių, pašalpų gavėjų. Šiemet Vyriausybė galėjo peržiūrėti šį sąrašą ir jį koreguoti, tokių siūlymų buvo pasigirdę ir Seime, tačiau sąrašas liks toks pat.

Nors europines lėšas, skiriamas specialiai jiems, rajonai pradėjo naudoti dar prieš trejus metus, vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis pripažįsta, kad pasikeitimų skurdžiausiuose regionuose dar beveik nematyti.

„Europinių lėšų įsisavinimas yra pakankamai ilgas ir sudėtingas procesas. Taisyklės buvo nustatytos 2007–2008 metais, 2009 metais prasidėjo įsakymai apie finansavimo skyrimą, prasidėjo konkursai ir darbai. 2010-aisiais darbai fiziškai dar vyksta, ne visi dar yra pabaigti. Tad poveikį galėsim vertint tik 2011–2012 metais“, – kalbėjo R. Palaitis.

Pasak savivaldybių asociacijos, probleminių teritorijų sąrašą galėtų papildyti dar ne vienas rajonas. „Ekonominė, socialinė situacija yra sudėtinga, pagrindiniai probleminių teritorijų kriterijai yra nedarbas ir socialinės išmokos. Tikrai dabar yra daug savivaldybių, kurios moka kur kas daugiau išmokų, tačiau reikia įvertinti realijas. Finansavimas daugiausiai eina iš europinių struktūrinių fondų ir iki 2013 metų tos lėšos turi būti įsisavintos“, – teigė Savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė.

„Galima pasakyti, kad visa Lietuva tapo problemine teritorija. Bet dabar imti ir keisti arklius per finansinio periodo vidurį tikrai būtų nelogiška. Mes manome, kad reikia palikti tas pačias 14 probleminių teritorijų“, – tvirtino R. Palaitis.

Probleminėms teritorijoms per 6 metus iš Europos Sąjungos fondų numatyta skirti per 300 mln. litų. Šie pinigai skiriami daugiabučiams, sporto, kultūros infrastruktūrai atnaujinti, socialiniam būstui plėsti, miesto viešosioms erdvėms tvarkyti.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius