Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2009 02 27

Problemų lizdas – socialinis butas

Į socialinį būstą pretendenduojantys kauniečiai šio savivaldybės skiriamo gyvenamojo ploto laukia it išganymo. Tačiau ne visi tokių būstų kaimynai džiaugiasi ramybe ir saugumu.
Problemiško buto kaimynai laiptinės sienas išmargino perspėjančiais užrašais.
Problemiško buto kaimynai laiptinės sienas išmargino perspėjančiais užrašais. / Eriko Ovčarenko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Viename iš socialinių butų, įsikūrusių Veiverių g. 32, jau daugiau kaip 4-erius metus karaliauja gyventojai, sugebėję jį paversti tikra narkotikų prekyviete. Tą „15min“ patvirtino ir policijos pareigūnai, ir šiame bute įsikūrusių gyventojų kaimynai.

Anot pašnekovės, ji savo akimis mačiusi, kad socialinio būsto nuomininkų skola vien už šildymą siekia 12 tūkst. Lt.

Oficialus minėtu adresu esančio socialinio būsto nuomininkas yra Stepas Janavičius, tačiau, anot policijos pareigūnų, pastarasis ten negyvena. Bute neva įsikūrusi jo sugyventinė Vilma Adomaitytė su dviem vaikais ir dar keliais gyventojais. Tačiau kodėl ne vienus metu daugiatūkstantinėse skolose skęstantys gyventojai nėra iškeldinti, negali atsakyti net savivaldybės atstovai. Tiesa, valdininkų tolerancijos taurė buvo perpildyta tuomet, kai viename nekilnojamojo turto skelbimų portale pasirodė skelbimas, kad savivaldybei priklausantis butas yra parduodamas. Jame butas įvardinamas kaip tvarkingas, su plastikiniais langais, šarvuotomis durimis, laminuotomis grindimis.

Šio buto kaimynystėje gyvenanti Jolanta „15min“ prisipažino, kad vienintelis jos noras – kad itin prastą reputaciją turintys kaimynai pagaliau būtų iškeldinti ir ji pasijustų žmogumi. Itin skurdžiai gyvenanti Jolanta, kuri, kaip ir jos sutuoktinis, turi invalidumą sutuoktiniai namą ir savo buto prieigas yra apstatę filmavimo kameromis – viskas dėl saugumo.

Problemiško buto kaimynystėje gyvenanti Jolanta, kaip ir policijos pareigūnai, tikino, kad socialinis būstas buvo paverstas narkotikų platinimo „tašku“. „Kameros prie namų buvo įrengtos tada, kai atsirado šis lizdas. Nesutarimai su kaimynais prasidėjo, kai atsidarė šis narkotikų „tašką“. Čia renkasi narkomanai, net švirkštų pati buvau radusi. Aš sukilau, kai prasidėjo šiukšlinimas laiptinėje. Pernai per Velykas kaimynai kieme, priešais vaizdo kameras, sumušė mane ir mano vyrą. Mes turime vaizdo įrašus, kovo pradžioje bus teismas“, – audringai pasakojo kaimynų smurtą patyrusi Jolanta.

Anot pašnekovės, ji savo akimis mačiusi, kad socialinio būsto nuomininkų skola vien už šildymą siekia 12 tūkst. Lt. „Jie nemoka jokių mokesčių. Sąskaitas išsiima iš pašto dėžutes, kaip patys deklaruoja, nei skaityti, nei rašyti nemoka, suglamžo jas ir meta tiesiai į šiukšliadėžę“, – aiškino Jolanta.

Specialistės teigimu, tokių atvejų, kai socialiniai būstai būna pernuomojami, bandomi parduoti ar virsta narkotikų prekybos vietomis, Kaune pasitaiko.

Problemos žinomos

Kauno miesto savivaldybės Gyvenamojo fondo administravimo skyriaus vedėja Kristina Kuprienė pripažino, kad apie Aleksoto rakštimi tapusį socialinį būstą ji žinanti viską. „Kad ten gyvena žmonės, vartojantys narkotines medžiagas ir prekiaujantys jomis, mes žinome. Internete netgi buvo paskelbta, kad butas parduodamas. Mes kreipėmės į prokuratūrą, kad būtų susisiekta su agentūra, kurios internetinėje svetainėje buvo patalpintas skelbimas. Šiuo metu visi su šiuo butu susiję dokumentai perduoti Teisės skyriui, ruošiamas ieškinys iškeldinimui“, – sakė K.Kuprienė. Tačiau kada šio buto gyventojai bus iškeldinti, tiksliai pasakyti ji negalėjo.

K.Kuprienė patvirtino, kad bute įsikūrusi V.Adomaitytė nėra pagrindinė nuomininkė, o tik pagrindinio nuomininko sugyventinė. „Neseniai ji pagimdė vaiką ir galvoja, kad dabar ten ramiai gyvens. Bet nėra tam teisinio pagrindo. Moteris buvo atėjusi pas mus, kad deklaruotų vaiko gyvenamą vietą. Pagrindinis nuomininkas yra romų tautybės Stepas Janavičius, kuris įrašytas gimimo liudijime kaip tėvas. Vaiko gyvenamoji vieta bus deklaruota, bet iš buto bus iškeldinti visi gyventojai“, – sakė K.Kuprienė, teigusi, kad vėliau į šį butą pagal eilę įsikels kiti gyventojai.

Stebi situaciją

Specialistės teigimu, tokių atvejų, kai socialiniai būstai būna pernuomojami, bandomi parduoti ar virsta narkotikų prekybos vietomis, Kaune pasitaiko. „Kai tik gauname tokių signalų, reaguojame – kreipiamės į policiją, seniūniją, migracijos tarnybą, sunku sužiūrėti, kas ten iš tikrųjų gyvena. Kreipiame dėmesį į gyventojų skundus, dėl neįmanomų sąlygų aplinkiniams sudarymo, taip pat žiūrime, kad būtų mokami mokesčiai“, – sakė K.Kuprienė. Anot pašnekovės, įsiskolinusių socialinių būstų nuomininkų yra nemažai. Visų jų dokumentai keliauja į Tesės skyrių, o vėliau – pas antstolius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius